Οδηγούμε το νέο Honda Jazz 1.3 i-VTEC

Οδηγούμε το νέο Honda Jazz 1.3 i-VTEC

Το νέο Jazz ακολουθεί τη γνωστή και δοκιμασμένη συνταγή περί ομάδας που δεν αλλάζει διότι κερδίζει. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει και να βελτιωθεί. Όπως όλα στη ζωή άλλωστε…

To Honda Jazz είναι μια ξεχωριστή περίπτωση στο χώρο των σούπερμινι. Από την πρώτη γενιά, που παρουσιάστηκε το 2001, έριξε σχεδόν όλο το βάρος του στην χρηστικότητα και στην μέγιστη εκμετάλλευση χώρων. Και καλά έκανε λένε οι άνθρωποι της Honda, δεδομένου ότι οι δύο γενιές που προηγήθηκαν πούλησαν περισσότερα από 5 εκ. αυτοκίνητα. Η νέα γενιά λοιπόν έπρεπε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, ήτοι αυτόν της εξαιρετικής εκμετάλλευσης χώρων και βέβαια της δεδομένης αξιοπιστίας.

Το νέο Jazz λοιπόν δεν καινοτομεί σχεδιαστικά. Η βασική φόρμα του ενός όγκου παραμένει ως έχει. Προφανώς η σχεδίαση ανανεώθηκε, αφενός για ακολουθήσει την εταιρική ταυτότητα της Honda, αφετέρου για να απευθυνθεί και σε πιο νέες ηλικίες. Δεν το λες όμορφο, πάντως ξεχωρίζει και σίγουρα διαφέρει από τον ανταγωνισμό. Άλλωστε για να εξακολουθεί να κυριαρχεί σε χώρους και χρηστικότητα το σχήμα του ήταν περίπου μονόδρομος. Η Honda βέβαια θέλησε να το πάει ένα βήμα παραπέρα και φυσικά ο πιο σίγουρος τρόπος ήταν να μεγαλώσει το αμάξωμα. Για την ακρίβεια έχει αλλάξει το πλαίσιο.  Το μεταξόνιο είναι 30 mm μακρύτερο από το προηγούμενο, φτάνοντας τα 2.530 mm και το συνολικό μήκος του έχει αυξηθεί κατά 95 mm, φτάνοντας τα 3.995 mm. Η Honda δηλώνει ότι, βάσει όλων των παραπάνω, οι πίσω επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους 115 mm επιπλέον χώρο για τα πόδια, 65mm για τα γόνατα και 20mm επιπλέον πλάτος. Ο χώρος αποσκευών έχει επίσης αυξηθεί στα 354 λίτρα, 17 λίτρα παραπάνω από το προηγούμενο.

Η σχεδίαση του ταμπλό έχει αλλάξει επίσης εκ βάθρων. Είναι σαφώς πιο οδηγοκεντρικό, με την κεντρική οθόνη 7" να δεσπόζει και να φιλοξενεί το σύστημα πολυμέσων Honda Connect. Οι θήκες για μικροπράγματα είναι ίσως οι περισσότερες στην κατηγορία, ενώ πλέον υπάρχουν και υποδοχές για usb αλλά και για HDMI. Η εργονομία είναι σε καλά επίπεδα, το ίδιο και η συναρμογή, αλλά τα πλαστικά είναι όλα από σκληρό υλικό. Σου βγάζει πάντως την αίσθηση ότι θα αντέξει στο χρόνο και τη σκληρή χρήση.

Εκεί που μένεις με το στόμα ανοιχτό είναι όταν κάθεσαι πίσω, ως επιβάτης. Οι πραγματικοί διαθέσιμοι χώροι είναι αντίστοιχοι των κορυφαίων μοντέλων της αμέσως πιο πάνω κατηγορίας. Πέρα από το μεγάλο μεταξόνιο και το υπερυψωμένο αμάξωμα έχουν υιοθετηθει έξυπνες λύσεις, όπως η τοποθέτηση ενός ρεζερβουάρ χαμηλού προφίλ κάτω από τα εμπρός καθίσματα. Αυτό απελευθέρωνει χώρο στο πίσω πάτωμα. Πέρα από τον χώρο που δημιουργείται για τα πόδια, επιτρέπει και την τοποθέτηση του συστήματος Magic Seats. Αυτά με τη σειρά τους ρυθμίζονται σε διάφορες διατάξεις. Μπορείς για παράδειγμα να τραβήξεις την πλάτη προς τα εμπρός με το έδρανο να βυθίζεται και να δημιουργεί έτσι επιπέδο χώρο αποσκευών. Μπορείς να τραβήξεις τη βάση του καθίσματος προς τα επάνω για να μεταφέρεις πιο ψηλά αντικείμενα. Ή μπορείς και να ρίξεις τη θέση του συνοδηγού για μεταφορά αντικειμένων με μεγάλο μήκος.

Η Honda αποφάσισε να καταργήσει τους δύο κινητήρες, 1.2 και 1.4 που φορούσε το προηγούμενο μοντέλο και να τους αντικαταστήσει με έναν 1.3 i-VTEC, ο οποίος αποδίδει 102 PS/6.000 rpm και 12,5 kgm/ 5.000 rpm. Η καινοτομία που εισάγει είναι πως λειτουργεί και στους δύο κύκλους, δηλαδή και σε Atkinson, για μεγαλύτερη οικονομία σε χαμηλά φορτία και σε Otto, όταν χρειάζεται περισσότερη δύναμη. Αυτό, σε συνδυασμό με τον μεταβλητό χρονισμό και βυθίσμα των βαλβίδων εισαγωγής, την αύξηση της αναλογίας της συμπίεσης στο 13,5:1 και τη χρήση συστήματος EGR (exhaust gas recirculation), λένε οι μηχανικοί της Honda πως προσφέρει τις επιδόσεις του προηγούμενου 1.4 με την κατανάλωση του 1.2.

Ο νέος κινητήρας συνδυάζεται με ένα επίσης νέο μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων αλλά και ένα συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων CVT, αυτόματο κιβώτιο. Το πρώτο αντικαθιστά το μηχανικό 5άρι του προηγούμενου Jazz, έχει πιο πυκνή κλιμάκωση, μικρότερη διαδρομή του επιλογέα και συγχρονιζέ από ανθρακονήματα. Το δεύτερο μπορεί να λειτουργήσει και χειροκίνητα με λογισμικό που προσομοίωνει 7 σχέσεις και το χειρίζεσαι με paddles στο τιμόνι.

Η βασική έκπληξη από τα πρώτα δεκάδες μέτρα που οδηγείς το νέο Jazz, δεν προέρχεται τόσο από τον κινητήρα, όσο από το νέο set up της ανάρτησης. Το νέο πλαίσιο είναι σαφώς πιο άκαμπτο και ταυτόχρονα πιο ελαφρύ. Συνολικά το Jazz, παρά τις αυξημένες διαστάσεις, είναι ελαφρύτερο κατά 12% από αυτό που αντικαθιστά. Η βασική αρχιτεκτονική της ανάρτησης δεν άλλαξε: γόνατα McPherson εμπρός, ημιάκαμπτος άξονας πίσω. Έχει όμως παχύνει η αντιστρεπτικη, έχουν αλλάξει οι ρυθμίσεις των αμορτισέρ και έχει μειωθεί ο λόγος υπολλαπλασιασμού του ηλεκτρικού συστήματος διεύθυνσης. Όλα αυτά συμβάλλουν σε μια σαφώς πιο ανάλαφρη αίσθηση, την ίδια στιγμή που η κατευθυντικότητα και η σταθερότητα στον αυτοκινητόδρομο, ακόμα και με υψηλή ταχύτητα, είναι πολύ καλές.

Η ποιότητα κύλισης επίσης είναι από τις κορυφαίες της κατηγορίας. Από την άλλη, ο αεροδυναμικός θόρυβος που προέρχεται από τις εμπρός κολώνες γίνεται αισθητός από τα 120 Km/h και πάνω. Το ίδιο αισθητή γίνεται και μια τάση αναπήδησης του πίσω άξονα κυρίως, όταν περνάς με χαμηλή ταχύτητα από εγκάρσιες ανωμαλίες. Ενώ δηλαδή η κλίση του αμαξώματος είναι μικρότερη από όσο θα περίμενες, η ανάρτηση μάλλον είναι σκληρή για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Βρίσκεσαι έτσι στην παράδοξη θέση να οδηγείς με σπορ διάθεση ένα μικρό πολυμορφικό οικογενειακό, ακριβώς επειδή το ίδιο την αβαντάρει. Το Jazz στρίβει με ασφάλεια, έχει ένα αρκετά σαφές τιμόνι, υποστρέφει ελάχιστα και τελικά τις δυνατότητές του τις ορίζει περισσότερο ο κινητήρας του, παρά το πλαίσιο.

Ο οποίος κινητήρας είναι μια χαρά για μικρός ατμοσφαιρικός αλλά είναι φανερό πως θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τους αντίστοιχους μικρούς τούρμπο του Opel Meriva για παράδειγμα ή του Ford B-Max. Έχει αρκετή ελαστικότητα για να κινηθεί με σχετικά μεγάλη σχέση μέσα στην πόλη (σε αυτό βοηθά και το "κοντό" κιβώτιο), δείχνει πρόθυμος και δυνατός όσο οι στροφές ανεβαίνουν αλλά είναι φανερό πως του λείπει η ροπή στις χαμηλομεσαίες. Τουλάχιστον έχει ευχάριστη χροιά και είναι όντως οικονομικός. Σε έναν κύκλο περίπου 40 χιλιομέτρων που κάναμε με αρκετά γρήγορη οδήγηση, κατανάλωσε 7,3 Lt/100 km με το μηχανικό κιβώτιο και μόλις 6,2 με το CVT. Το οποίο είναι και το κιβώτιο που συνιστούμε. Κυρίως επειδή δείχνει να εκμεταλλεύεται καλύτερα μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας του κινητήρα. Το χειροκίνητο πάντως πρέπει να το εκθειάσουμε για το πολύ καλό κούμπωμα και τις γρήγορες διαδρομές του.

Το νέο Jazz δεν έχει απεμπολήσει το χαρακτήρα που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα σούπερμινι και σωστά. Δεν υπάρχει στην αγορά αυτοκίνητο που να προσφέρει τόσο καλούς χώρους και τόσο ορθολογική εκμετάλλευσή τους. Έχει επίσης καλό επίπεδο εξοπλισμού και ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογίες ασφάλειας, όπως το City-Brake Active, όπου φρενάρει μόνο του σε περίπτωση αδράνειας του οδηγού, το σύστημα προειδοποίησης αναχώρησης από τη λωρίδα κ.α.

Φθηνό δεν θα είναι. Αλλά αυτό το ξέραμε. Πότε δεν ήταν.  Υπολογίζουμε πως θα ξεκινά πάνω από τα 14.000 ευρώ που στοιχίζει σήμερα το 1.4 με απόσυρση. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα εισάγει και το χειροκίνητο και το CVT. Tο πρώτο με δύο επίπεδα εξοπλισμού Trend και Comfort, το δεύτερο μόνο με Comfort. Αν και υστερεί λόγω της έλλειψης μικρού τούρμπο βενζινοκινητήρα αλλά και ντίζελ, εντούτοις θα βρει, πιστεύουμε, το κοινό που δίνει βάρος στη χρηστικότητα, τους χώρους και την αξιοπιστία, δεδομένου ότι έχει το πρόσθετο ατού ότι μπορεί άνετα να καλύψει το ρόλο του μοναδικού αυτοκινήτου της οικογένειας.

Τι λέει το DRIVE
Το νέο Jazz ανοίγει ακόμα περισσότερο το χάσμα που το χώριζε με τα υπόλοιπα σουπερμίνι σχε σχέση με τους χώρους. Ο νέος κινητήρας είναι τεχνολογικά εξελιγμένος, αλλά η επιμονή της Honda να μην εξελίσσει μικρού κυβισμού τούρμπο μπορεί να της κοστίσει σε πωλήσεις. Μας άρεσε το στήσιμο της ανάρτησης αλλά πιο πολύ μας άρεσε που το Jazz μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε χώρους μιας 4μελούς οικογένειας.
Τιμή από 15.000 ευρώ (εκτιμώμενη, με όφελος απόσυρσης)
Τεχνολογία 1.318 cc, 16V, 2 EEK, 4κύλινδρος σε σειρά με μεταβλητό χρονισμό και βύθισμα βαλβίδων εισαγωγής, 102 PS/6.0000 rpm, 12,5 kgm/5.000 rpm, χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο CVT
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 11,2” (12,0")*
Τελική ταχύτητα 190 (183) km/h 
Μέση κατανάλωση 6,1 (5,3) lt/100 km
Εκπομπές CO2 116 (106) g/km
Διαστάσεις 3.995 x 1.694 x 1.550 mm
Βάρος 1.066 (1.092)* kg
*CVT, τιμές κατασκευαστή

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube