Toyota Yaris WRC συγκρούεται στον αέρα με drone [videos]

Toyota Yaris WRC συγκρούεται στον αέρα με drone [videos]

Μιας μορφής… αεροπορικό ατύχημα είχε ο Esapekka Lappi στο Ράλι Σαρδηνίας όταν το Yaris WRC πάνω σε ένα άλμα συγκρούστηκε με ένα drone.

Ο Esappeka Lappi συνέχισε στο Ράλι Σαρδηνίας πρόγραμμά του με την Toyota οδηγώντας τo Yaris WRC. Είναι ο δεύτερος αγώνας στη μεγάλη κατηγορία για τον πρωταθλητή WRC2.

Ήδη από την πρώτη του συμμετοχή στην Πορτογαλία ο Lappi είχε δείξει δείγματα της ταχύτητάς του, αλλά στην Σαρδηνία εντυπωσίασε κερδίζοντας έξι ΕΔ (μία από αυτές η Power Stage) στο δρόμο για την 4η θέση της γενικής κατάταξης. Το περιστατικό στο οποίο αναφερόμαστε, σύμφωνα με τον θεατή που ανέβασε το video στο youtube, συνέβη στο διάσημο άλμα του αγώνα, γνωστό ως Micky’s Jump. Ο Lappi απογειώθηκε και το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με ένα drone που έφερε κάμερα. Το Yaris δεν έπαθε ζημιά, από το ελικοπτεράκι κάτι φαίνεται να ξεκόλλησε αλλά συνέχισε να πετάει. Το περιστατικό δεν είναι ασήμαντο, καθώς αν είχε χτυπήσει στο παρμπριζ οι συνέπειες για το πλήρωμα θα ήταν άσχημες. Ακόμη κι αν δεν το πάμε μακριά, ως την πιθανότητα τραυματισμού, ένα σπασμένο παρμπρίζ θα τους καθυστερούσε.

Το Micky’s Jump είναι ένα από τα διάσημα άλματα στο καλαντάρι του WRC, μαζί με το αντίστοιχο του Colin McRae στη Σουηδία. Σημείο που μαζεύει πολλούς θεατές, οι οποίοι περιμένουν χειροκροτούν τις πετυχημένες πτήσεις και εκστασιάζονται με τις όσο και τόσο πετυχημένες.

«Ανεβαίνει και κατεβαίνει απότομα. Και συμβαίνει συχνά να προσγειώνεσαι με τη μύτη», λέει ο νικητής του Ράλι Σαρδηνίας το 2009 Jari-Matti Latvala ο οποίος φέτος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. «Και αμέσως πρέπει να στρίψεις. Οπότε αν περάσεις με φόρα ξεμένεις από δρόμο στην προσγείωση. Σίγουρα δεν περνά τέρμα γκάζι. Πρέπει να διαλέξεις τη γραμμή. Μπορείς να μείνεις στο κέντρο, αλλά τότε θα προσγειωθείς πολύ δεξιά. Επειδή η επόμενη στροφή είναι αριστερή, μπορείς να μείνεις αριστερά, να φρενάρεις αρκετά, να κατεβάσεις δύο ταχύτητες και μετά να πατήσεις τέρμα για να περάσεις το χάσιμο. Γιατί αν σηκώσεις την ώρα που πηδάει, θα σηκωθεί η ουρά και τότε θα προσγειωθείς με τη μύτη και άσχημα».

«Όταν πλησιάζεις δεν βλέπεις τίποτα, μόνο τον ουρανό» λέει ο Ott Tanak, νικητής του φετινού Ράλι Σαρδηνίας. «Πρέπει να μείνεις πιστός στις σημειώσεις, γιατί αλλιώς προσεγγίζοντας δεν έχεις ιδέα για το που πάει ο δρόμος. Τα αυτοκίνητα είναι ανθεκτικά για να περάσεις τέρμα κάθε άλμα, αλλά σίγουρα αυτό δεν επιτρέπεται να το δοκιμάσεις».

«Το έχω περάσει τόσες φορές κι ακόμη όταν το προσεγγίζω δεν ξέρω ποια είναι η σωστή σχέση ή η καλύτερη γραμμή. Περιμένω τις σημειώσεις. Έχει πολύ κόσμο και σίγουρα δεν θες να κάνεις εκεί ένα κακό άλμα», λέει ο Ostberg

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube