Ράλι Σουηδίας: Ο Ostberg ταχύτερος στο shakedown

Ράλι Σουηδίας: Ο Ostberg ταχύτερος στο shakedown

O Mads Ostberg έκανε την τέλεια επιστροφή στο WRC, επικρατώντας στη δοκιμαστική ειδική με το ιδιωτικό του Ford Fiesta.

Ο Ostberg είχε χάσει το Ράλι Monte Carlo, το Γενάρη, προσπαθώντας να οργανώσει την ομάδα του για το υπόλοιπο φετινό πρωτάθλημα.

Αυτός και ο Martin Prokop σχεδίαζαν αρχικά να τρέξουν με τα νέα VW Polo R WRC του 2017, έχοντας στην ομάδα τους και τον πρωταθλητή Sebastien Ogier. Όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς το Polo δεν πήρε ομολογκασιόν, ο Ogier πήγε στην M-Sport, οπότε ο Νορβηγός κι ο Τσέχος θα τρέξουν με ιδιωτικά Fiesta RS WRC.

Παρότι δοκίμασε το αυτοκίνητο για πρώτη φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο (δείτε in-car video), ο Ostberg ήταν ο ταχύτερος στην ειδική 7,23 km του shakedown, με διαφορά ένα δέκατο από τον Craig Breen που έκανε το ντεμπούτο του με το νέο Citroen C3 WRC.

«Μετά από δύο μόνο μέρες στο αυτοκίνητο, είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος», δήλωσε ο Ostberg στο Autosport. «Δεν ξέρω πόσο αντιπροσωπευτική θα είναι αυτή η ειδική –ο Sebastien κι ο Ott [Tanak] δεν πίεζαν τόσο πολύ– αλλά και πάλι πρέπει να οδηγήσεις γρήγορα για να είσαι ο ταχύτερος».

Ο Ostberg έχει δυνατό παλμαρέ στη Σουηδία, έχοντας ανέβει στο βάθρο πέντε φορές τα τελευταία έξι χρόνια. Δεν νομίζει όμως ότι η ταχύτητά του στο shakedown τον κάνει απαραίτητα διεκδικητή της νίκης:

«Δεν το ξέρω αυτό», είπε, «αλλά έχουμε μια πολύ ευνοϊκή σειρά εκκίνησης και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε για να πάρουμε το μέγιστο πλεονέκτημα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι νιώθω φανταστικά σε αυτή την ομάδα. Ήθελα να επιστρέψω με τη δική μου ομάδα και είναι ωραίο που το κάνω».

Ο Ostberg επαίνεσε την ταχύτητα με την οποία η Onebet Jipocar World Rally Team στήθηκε και οργανώθηκε. «Είχα αρκετό άγχος, αλλά μαζί με την M-Sport η ομάδα έφτιαξε κι έφερε στη Νορβηγία ένα ολοκαίνουργιο World Rally Car μέσα σε μόλις 8 μέρες. Αυτό είναι ένα απίστευτο επίτευγμα. Έχουμε μια καλή ομάδα ανθρώπων γύρω μας εδώ. Είναι ένα ωραίο συναίσθημα».

Ο δεύτερος ταχύτερος σήμερα, ο Breen (φωτ. κάτω), έκανε κι αυτός ντεμπούτο καθώς οδήγησε το νέο Citroen του 2017, αφού είχε πάρει την θέση στο Monte με το παλιό DS 3.

Ο Hayden Paddon με το Hyundai ήταν σήμερα 3ος, 4 δέκατα πίσω από τον Breen και 5 από τον Ostberg. Ο Νεοζηλανδός αγωνίζεται με το i20 Coupe WRC για πρώτη φορά μετά το ατύχημα του Monte Carlo όπου έχασε τη ζωή του ένας θεατής.  

Ο team-mate του Breen, o Kris Meeke, ήταν ο τέταρτος οδηγός μέσα στο ίδιο δευτερόλεπτο με τον πρώτο.

Οι οδηγοί προσέγγισαν το shakedown με δύο διαφορετικούς τρόπους. Επειδή τα λάστιχα για τον αγώνα είναι σε περιορισμένο αριθμό, κάποιοι οδηγοί –ανάμεσά τους οι Tanak και Ogier, που έκαναν τον 9ο και τον 17ο χρόνο αντίστοιχα– επέλεξαν να οδηγήσουν συντηρητικά ώστε να μη χαλάσουν τα καρφιά του σετ και να μπορούν να ξαναχρησιμοποιήσουν τα λάστιχα στον αγώνα, αν υπάρξει ανάγκη.

Ο κανονικός αγώνας ξεκινά με τη μικρή υπερειδική 1,9 km του Karlstad, στις 21.08 (ώρα Ελλάδας) σήμερα το βράδυ.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ SHAKEDOWN:

ΘΕΣΗΟΔΗΓΟΣΑΥΤ/ΤΟΧΡΟΝΟΣ
1.Mads ØstbergFord Fiesta4min 11.6sec
2.Craig BreenCitroën C34min 11.7sec
3.Hayden PaddonHyundai i204min 12.1sec
4.Kris MeekeCitroën C34min 12.2sec
5.Dani SordoHyundai i204min 14.0sec
6.Thierry NeuvilleHyundai i204min 14.5sec
7.Elfyn EvansFord Fiesta4min 15.1sec
8.Stéphane LefebvreCitroën DS 34min 16.1sec
8=Ott TänakFord Fiesta4min 16.1sec
10.Jari-Matti LatvalaToyota Yaris4min 16.2sec

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube