Ράλι Πολωνίας: Ogier, για πέμπτη φορά φέτος

Ράλι Πολωνίας: Ogier, για πέμπτη φορά φέτος

Ο Sebastien Ogier πήρε την 5η του νίκη στο φετινό πρωτάθλημα, μετά από άλλη μια κυρίαρχη εμφάνιση της VW.

O Andreas Mikkelsen συμπλήρωσε το «ένα-δύο» για τη Volkswagen, όμως μια φανταστική εμφάνιση του Ott Tanak με το Ford της M-Sport, σε συνδυασμό με μια επαφή του Jari-Matti Latvala με δέντρο στην τελευταία ειδική, στέρησε από τη γερμανική ομάδα την μονοπώληση του βάθρου.

Για μία ακόμη φορά, η απαισιοδοξία του Ogier (φωτ. επάνω) για το πόσο θα του κόστιζε το γεγονός ότι ξεκινούσε τις ειδικές πρώτος, αποδείχτηκε αβάσιμη. Αντίθετα, υπήρξαν περιπτώσεις όπου ο Γάλλος ωφελήθηκε, αφού δεν είχε το πρόβλημα της σκόνης που αντιμετώπισαν κάποιοι από τους διώκτες του. Όμως ο θρίαμβός του οφειλόταν στο ότι απλά οδήγησε πιο γρήγορα από τους άλλους και χωρίς λάθη.  

Οι Tanak και Mikkelsen ήταν και οι δύο επικεφαλής του αγώνα την Παρασκευή, πριν περάσει μπροστά ο Ogier εκείνο το απόγευμα. Δεν τον ξαναπέρασε κανείς από τότε, παρόλο που δεν υπήρξαν εγκαταλείψαντες την πρώτη μέρα για να ξεκινούν μπροστά του το Σάββατο και να καθαρίζουν το δρόμο από το γαρμπίλι.

Ο Mikkelsen πάντως κράτησε τον Ogier υπό πίεση μέχρι σήμερα Κυριακή το πρωί, που ο πρωταθλητής κέρδισε και τις δύο ειδικές για να πάρει τη νίκη με διαφορά 11,9”.

Αν και ο Tanak (φωτ. κάτω) επωφελήθηκε από το γεγονός ότι ξεκινούσε τις ειδικές 11ος, ήταν εντούτοις πιο γρήγορος από όλους τους άλλους που είχαν ευνοϊκή σειρά εκκίνησης. Ο Εσθονός είχε πέσει στην 4η θέση μετά από προβλήματα φρένων και έντονη φθορά των ελαστικών του το καυτό απόγευμα της Παρασκευής και στη συνέχεια ένα τετ-α-κε το Σάββατο το πρωί. Όμως δεν το έβαλε κάτω και έπιασε τον Latvala.

Ήταν 1,1” μπροστά από τον Φιλανδό πριν την Power Stage, όπου ο Latvala χτύπησε ένα δέντρο κι έκανε ζημιά στο εμπρός δεξί μέρος του Polo R WRC. O Φιλανδός διατήρησε την 4η θέση του στους χρόνους, όμως είχε χτυπηθεί το ψυγείο του και χρειάστηκε πρόχειρη επισκευή στην απλή, με αποτέλεσμα να φτάσει με καθυστέρηση στο κοντρόλ και να πάρει μια ποινή 40” που τον έριξε στην 5η θέση της κατάταξης.

Όπως και να ’χει, ο Tanak πήρε το πρώτο του βάθρο από το 2012 και παρά 0,1” θα έπαιρνε και την Power Stage από τον Ogier.

Από το λάθος του Latvala ωφελημένος βγήκε ο Hayden Paddon (Hyundai), που ανέβηκε στην 4η θέση μετά από έναν καλό αγώνα, όπου ο Νεοζηλανδός έκανε κάποιες διαφορετικές επιλογές ελαστικών που τελικά δούλεψαν.

Ο team-mate του, ο Thierry Neuville, τον κυνηγούσε σε όλο τον αγώνα, αλλά τούμπαρε στην προτελευταία ειδική. Συνέχισε πάντως για να τερματίσει τελικά 6ος.

Ο Robert Kubica (Ford) πολέμησε τα Hyundai για μεγάλο μέρος του αγώνα, δείχνοντας για μια φορά σταθερός, όμως χτύπησε μια πέτρα στην τελευταία ειδική με αποτέλεσμα να του σκάσει το πίσω δεξί λάστιχο και να χάσει χρόνο, πέφτοντας στην 8η θέση. Πάντως ενθουσίασε τους συμπατριώτες του παίρνοντας τη 2η θέση και στις τρεις υπερειδικές.

To Ράλι Πολωνίας ήταν ένας καταστροφικός αγώνας για τη Citroen, καθώς ξεκίνησε με μια γερή «στούκα» του Kris Meeke στο shake-down. Ο Βορειοϊρλανδός ξεκίνησε πάντως τον αγώνα και διεκδίκησε την 5η θέση, πριν ο ρυθμός του πέσει προς το τέλος. Τερμάτισε τελικά 7ος χάρη στο κλατάρισμα του Kubica στην Power Stage.

Ο Meeke τουλάχιστον επισκίασε τον team-mate του, Mads Ostberg, που δεν βρήκε ρυθμό και πέρασε τον αγώνα παλεύοντας με τον επίσης χλομό Dani Sordo (Hyundai).

O Elfyn Evans ήταν η μόνη εγκατάλειψη στην κατηγορία WRC, αφού χάλασε η αντλία νερού του M-Sport Ford Fiesta. Ο τέταρτος οδηγός της Hyundai, Kevin Abbring, έχασε πολύ χρόνο με δύο ατυχήματα στο δεύτερο σκέλος του αγώνα.

Ο Esapekka Lappi (φωτ. κάτω) κυριάρχησε στην κατηγορία WRC2 με το νέο Skoda Fabia R5, κάνοντας και κάποιους οδηγούς WRC να ανησυχήσουν.

Τα τελικά αποτελέσματα του Ράλι Πολωνίας:

Θ.

Οδηγός

Ομάδα

Αυτ/το

Χρ./Διαφ.

1

Sebastien Ogier

Volkswagen Motorsport

Volkswagen

2h26m11.5s

2

Andreas Mikkelsen

Volkswagen Motorsport II

Volkswagen

11.9s

3

Ott Tanak

M-Sport World Rally Team

Ford

23.0s

4

Hayden Paddon

Hyundai Motorsport N

Hyundai

1m14.6s

5

Jari-Matti Latvala

Volkswagen Motorsport

Volkswagen

1m24.7s

6

Thierry Neuville

Hyundai Motorsport

Hyundai

1m44.5s

7

Kris Meeke

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

1m57.7s

8

Robert Kubica

RK World Rally Team

Ford

2m08.3s

9

Mads Ostberg

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

2m18.2s

10

Daniel Sordo

Hyundai Motorsport

Hyundai

2m48.4s

Οι πρώτοι χρόνοι στην Power Stage:

Θ.

Οδηγός

Ομάδα

Αυτ/το

Χρ./Διαφ.

1

Sebastien Ogier

Volkswagen Motorsport

Volkswagen

6m52.0s

2

Ott Tanak

M-Sport World Rally Team

Ford

0.1s

3

Andreas Mikkelsen

Volkswagen Motorsport II

Volkswagen

3.8s

4

Kris Meeke

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

5.5s

5

Mads Ostberg

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

7.2s

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube