Το δυσκολότερο service της σεζόν στο WRC [video]

Το δυσκολότερο service της σεζόν στο WRC [video]

Δείτε σε ένα time lapse video τους μηχανικούς να μετατρέπουν ένα αγωνιστικό WRC από χωμάτινο σε ασφάλτινο.

Το Ράλι Καταλονίας είναι το μόνο που γίνεται σε μικτό τερέν. Χώμα την πρώτη μέρα, με κάποια ασφάλτινα τμήματα. Και αποκλειστικά άσφαλτος τις δύο επόμενες μέρες. Αυτό βάζει στους οδηγούς και κυρίως στους μηχανικούς μία μεγάλη πρόκληση.

Το βράδυ της Παρασκευής, στο τέλος της πρώτης μέρας, οι μηχανικοί των ομάδων πρέπει στο προκαθορισμένο service, μέσα σε 75’, να αλλάξουν όλο το set up του αυτοκινήτου, από ασφάλτινο σε χωμάτινο. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: Μικρότερη απόσταση από το έδαφος, πιο χαμηλή και πολύ πιο σφιχτή ανάρτηση με μικρότερη διαδρομή και πιο σκληρούς συνδέσμους. Στο video βλέπουμε να αντικαθιστούν ολόκληρη την πίσω «γέφυρα».

Χρειάζονται επίσης άλλες σχέσεις κιβωτίου και διαφορετική χαρτογράφηση κινητήρα και μετάδοσης. Οι τροχοί είναι μεγαλύτεροι όπως και τα φρένα. Διαφοροποιημένο είναι και το αεροδυναμικό πακέτο. Ίσως να μην χρησιμοποιούνται διαφορετικά τμήματα, σίγουρα όμως είναι διαφορετικές οι ρυθμίσεις στα αεροδυναμικά βοηθήματα. Η μικρότερη απόσταση από το έδαφος και οι μεγαλύτεροι τροχοί ενδεχομένως απαιτούν άλλα σπόιλερ και προσθήκες στους θόλους για να μη «βρίσκουν». Μεγαλύτερες είναι επίσης οι ανάγκες ψύξης, για αυτό χρησιμοποιούνται επιπλέον ανεμιστήρες για τα ψυγεία κινητήρα και μετάδοσης, αλλά και μεγαλύτεροι αεραγωγοί για τα φρένα.

Είναι ένας αγώνας ταχύτητας και ακρίβειας από τους μηχανικούς που καλούνται να μεταμορφώσουν μια σύνθετη αγωνιστική μηχανή χωρίς το παραμικρό περιθώριο λάθους. Εργάζονται ομαδικά και απόλυτα συγχρονισμένα. Απολαύστε τους σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη χορογραφία.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube