Με ταχύτητα ή με νεκρά στις κατηφόρες; [video]

Με ταχύτητα ή με νεκρά στις κατηφόρες; [video]

Πότε κάνουμε μεγαλύτερη οικονομία; Όλες οι απαντήσεις, στο video του Engineering Explained.

Καθώς η οικονομική οδήγηση έχει γίνει πλέον ανάγκη –ή έστω μόδα– αυτό είναι ένα πολύ συχνό ερώτημα:

Πότε καταναλώνουμε λιγότερο καύσιμο: όταν αφήνουμε το αυτοκίνητο να κυλάει στην κατηφόρα με νεκρά ή όταν κατηφορίζουμε με ταχύτητα στο κιβώτιο;

Τώρα που τα αυτοκίνητα έχουν δείκτη στιγμιαίας κατανάλωσης, μπορούμε να έχουμε άμεσα την απάντηση στην πράξη. Και, παρότι η αίσθησή μας είναι πως καίμε λιγότερο αν κατηφορίζουμε με νεκρά, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο – όπως μας εξηγεί και ο δημοσιογράφος του Engineering Explained, οδηγώντας ένα Subaru XV στο σχετικό κλιπ.

Η εξήγηση είναι απλή: Όταν ο εγκέφαλος του κινητήρα αντιληφθεί ότι έκλεισες το γκάζι και το μοτέρ –παρασυρμένο από τους τροχούς– γυρίζει σε στροφές ψηλότερες από αυτές του ρελαντί, τότε διακόπτει την παροχή καυσίμου, ακριβώς για λόγους οικονομίας (και ρύπανσης). Και την επαναφέρει όταν οι στροφές πέσουν πολύ χαμηλά, για να μη σβήσει ο κινητήρας. Όταν όμως έχεις βάλει νεκρά, ο εγκέφαλος αυτόματα δίνει καύσιμο για να διατηρηθεί ο κινητήρας σε λειτουργία.

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή, η κατανάλωση είναι μηδενική, ενώ στη δεύτερη, απλά πολύ χαμηλή. Φαίνεται και στην ένδειξη του υπολογιστή ταξιδιού – αν και, επειδή στις αγγλόφωνες χώρες μετράνε την κατανάλωση σε μίλια ανά γαλόνι καυσίμου, οι πιο οικονομικές ενδείξεις είναι οι μεγαλύτερες, αφού κάνεις περισσότερα μίλια με ένα γαλόνι (σαν να μετρούσαμε εμείς σε χιλιόμετρα ανά λίτρο).  

Ο δημοσιογράφος του ΕΕ πάει το πράγμα και παρακάτω, λέγοντας ότι η μόνη περίπτωση που μπορεί να κάνεις οικονομία τσουλώντας με νεκρά είναι όταν υπάρχουν διαδοχικές κατηφόρες και ανηφόρες στη διαδρομή. Τότε θεωρητικά συμφέρει να κυλάμε με νεκρά ώστε να μη φρενάρει καθόλου ο κινητήρας και να παίρνουμε έτσι περισσότερη φόρα για να ανέβουμε την επόμενη ανηφόρα.

Όμως, στην πράξη δεν μπορούμε να οδηγούμε έτσι. Οπότε, ο γενικός κανόνας είναι: πάντα με ταχύτητα στο κιβώτιο.

[Πηγή: Engineering Explained μέσω YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube