Test ride: BMW Cruise e-Bike

Test ride: BMW Cruise e-Bike

Η BMW προσφέρει έναν εναλλακτικό και ξεκούραστο τρόπο αστικής μετακίνησης, με τη μορφή ενός ποδηλάτου που κάνει ακόμα και τους αρχάριους αναβάτες να ανεβαίνουν ανηφόρες με άνεση πρωταθλητή.

Για όσους εκτιμούν το πετάλι στην πόλη αλλά όχι και την κούραση που αυτό συνεπάγεται, ποδήλατα όπως το Cruise e-Bike της BMW είναι η ιδανική λύση. Και η Kassimatis Cycling ως επίσημος συνεργάτης των ποδηλάτων της εταιρείας στην Ελλάδα, μας το παραχώρησε για δοκιμή.

Τη βάση αποτελεί ένας εντυπωσιακός αλουμινένιος σκελετός που είναι εξελιγμένος από την BMW και κατασκευασμένος με υδρομορφοποίηση (Hydroformed). Στο κάτω μέρος του βρίσκεται όλη η ουσία του Cruise e-Bike, υπό τη μορφή ενός ηλεκτροκινητήρα της Bosch που λειτουργεί επικουρικά στα πόδια του αναβάτη.

Αφανής ήρωας
Έχει ισχύ 250 W (0,3 PS) κι ενισχύει τη ροπή που ασκείται στο δισκοβραχίονα έως και με 6,1 kgm. Βάσει νομοθεσίας υποβοήθηση υπάρχει έως τα 25 km/h και για τη βέλτιστη εφαρμογή της φροντίζει ένας αισθητήρας που διαβάζει δεδομένα 1.000 φορές το δευτερόλεπτο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η τεχνογνωσία της McLaren στην υπηρεσία των ποδηλάτων Specialized

Την ενέργεια τροφοδοτεί μια αφαιρούμενη μπαταρία χωρητικότητας 400 Wh που βρίσκεται στο διαγώνιο σωλήνα του πλαισίου και φορτίζει είτε επάνω στο ποδήλατο είτε εκτός αυτού. 210 λεπτά (3,5 ώρες) της ώρας και περίπου τριάντα του ευρώ αρκούν για να γεμίσει, ενώ σε 1,5 ώρα φτάνει περίπου στο 50% της χωρητικότητας.

Η αυτονομία πρακτικά εξαρτάται από το ποσοστό της υποβοήθησης που εκμεταλλεύεσαι, δηλαδή το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς: Τη λιγότερη βοήθεια δίνει το Eco, ενώ τα Tour, Sport και Turbo την κλιμακώνουν προοδευτικά. Η ρύθμιση αλλάζει από ένα χειριστήριο στον αριστερό αντίχειρα και προβάλλεται στη φωτιζόμενη οθόνη πληροφοριών που βρίσκεται στο τιμόνι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δοκιμάζουμε το BMW i3 94 Ah

Εμείς καλύψαμε άνετα 70 km στο πρόγραμμα Tour εκ των οποίων τα μισά με αναμμένα τα φώτα, οπότε εάν επιλέξεις Eco μπορεί πλησιάζεις τη θεωρητική μέγιστη τιμή των 100 km. Η ουσία ωστόσο είναι ότι σχεδόν οποιοσδήποτε αναβάτης μπορεί να διατηρεί μέση ταχύτητα σχεδόν 25 km/h χωρίς να ιδρώνει, ανεξάρτητα από τις συνθήκες (υψομετρικές, άνεμο, κλπ.).



Προφανώς η αυτονομία του ποδηλάτου και η φυσική κατάσταση του αναβάτη είναι συγκοινωνούντα δοχεία, οπότε καλό είναι να έχει επιλεγεί το σωστό γρανάζι στη 10άρα κασέτα της Shimano. Τις αλλαγές κάνει ένα ντεραγιέ σειράς XT (επίσης Shimano), κάτι που σημαίνει λειτουργία με απόλυτη συνέπεια και ακρίβεια.

Άνετο και στιβαρό
Με βάρος 22,7 kg το Cruise e-Bike δεν θεωρείται υπερβολικά βαρύ για ηλεκτρικό, είναι όμως σχεδόν 60% βαρύτερο από ένα συμβατικό ποδήλατο πόλης.

Ωστόσο κατά την οδήγηση το βάρος δεν γίνεται αντιληπτό και νιώθεις το ποδήλατο ευέλικτο και στιβαρό. Ουσιαστικά, το βάρος αποκαλύπτεται μόνο στις ανωμαλίες του δρόμου, όπου θα πρέπει να ρίξεις την πίεση στο πίσω λάστιχο για να έχεις το επίπεδο άνεσης που θέλεις.

Τη σωστή επαφή του εμπρός τροχού με το δρόμο αναλαμβάνει το πιρούνι -με ελατήριο- NCX-28 της Suntour που συνεργάζεται σωστά με το πλαίσιο, έτσι ώστε να πλαγιάζεις αρκετά το ποδήλατο στις στροφές χωρίς να φοβάσαι.



Στιβαροί είναι και οι 28άρηδες τροχοί Rodi Airline Plus που, σε συνδυασμό με τα λάστιχα Continental CruiseCONTACT, επιτρέπουν στα υδραυλικά δισκόφρενα της Shimano να δείξουν την αξία τους. Είναι δυνατά και πολύ προοδευτικά, με εμπρός δίσκο 180 mm και πίσω 160 mm ανεξάρτητα από το μέγεθος του πλαισίου.

Το Cruise e-Bike έχει μεγέθη Small, Medium και Large ώστε να καλύπτει αναβάτες από 1,60 έως και σχεδόν 2,0 m, ενώ είναι βέβαιο ότι ρυθμίζοντας τα βασικά στην πολύ άνετη σέλα και στο σπαστό λαιμό θα βρεις μια ξεκούραστη θέση για τα χέρια και την πλάτη σου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δοκιμάζουμε τη νέα BMW 530i

Όπως όμως και στα αυτοκίνητα, χρειάζεται ακόμα καιρός μέχρι η ηλεκτρική ενέργεια να καθιερωθεί στα ποδήλατα, οπότε το Cruise e-Bike δεν θα μπορούσε να είναι φτηνό. Τα €3.229 της τιμής το επιβεβαιώνουν, θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι κυρίως απευθύνεται σε όποιον συνειδητά έχει επιλέξει το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο για τον αστικό ιστό, οπότε τα μέτρα και τα σταθμά είναι διαφορετικά.

Τι λέει το DRIVE
Είναι άδικο να αντιμετωπίσεις το BMW Cruise e-Bike ως ένα ακριβό παιχνίδι. Καλύτερα να το αξιολογήσεις ως ένα καλοσχεδιασμένο ποδήλατο που σε μεταφέρει με άνεση, ταχύτητα και στιλ παντού μέσα στον αστικό ιστό.
Τιμή € 3.229
Τεχνολογία Ηλεκτροκινητήρας Bosch 250 W, μπαταρία 400 Wh, έως 6,1 kgm, κίνηση με αλυσίδα στον πίσω τροχό με δέκα ταχύτητες
Βάρος 22,7 kg
Τιμές κατασκευαστή
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube