Citroën 2CV Charleston 1980-άγνωστο [video]

Citroën 2CV Charleston 1980-άγνωστο [video]

H Citroën στην προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό ένα θρύλο, αποφάσισε να λανσάρει περιορισμένες εκδόσεις του 2CV. Μια από τις πετυχημένες ήταν και η Charleston.

Γεννημένο το 1948, το 2CV δεν έπαψε να εξελίσσεται στο μηχανολογικό τομέα. Αλλά με 30 χρόνια στην πλάτη του και μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες, αντιμετώπιζε δυσκολία στο να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Έτσι από το 1976, η Citroën στην προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό ένα θρύλο, αποφάσισε να λανσάρει περιορισμένες εκδόσεις του 2CV. Μια από τις πετυχημένες τέτοιες ήταν και η Charleston που λανσαρίστηκε το φθινόπωρο του 1980 και κατασκευάστηκε σε 8.000 κομμάτια. Οι προηγούμενες νεανικές και χρωματιστές εκδόσεις έδωσαν τη θέση τους σε μια πιο νοσταλγική εικόνα, με δίχρωμα 2CV σε σκούρους τόνους.

Κάτω από το ρετρό παρουσιαστικό, κρυβόταν ένα μοντέρνο αυτοκίνητο. Ή τέλος πάντων όσο μοντέρνο θα μπορούσε να είναι ένα 2CV. Από το 1981, δύο δισκόφρενα αντικατέστησαν τα εμπρός ταμπούρα. Το δικύλινδρο μοτέρ με τους 29 PS ακολουθούσε το ρυθμό της πόλης και η καμπίνα έγινε πιο άνετη και καλύτερα εξοπλισμένη. Και παρά το υποτονικό χρωματικά παρουσιαστικό, το Charleston παρέμενε ένα 2CV με το ρουστίκ αισθητικό χαρακτήρα του πανταχού παρόντα: Τα μπροστινά τζάμια αναδιπλώνονταν προς τα πάνω, οι πόρτες παρέμειναν πολύ λεπτές σε πάχος και το γουργούρισμα του μοτέρ ήταν πανταχού παρόν. Στην καμπίνα, το πλαστικό αντικατέστησε τη λαμαρίνα, αλλά ο φημισμένος λεβιές-σούβλα με τη μπάλα παρέμεινε μαζί με γνώριμο περιβάλλον του 2CV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το Citroën 2CV6 Club 1984

Όπως παλιά
Στο δρόμο δεν είχε αλλάξει τίποτα. Αν και το Charleston με 29 άλογα από το δικύλινδρο μοτέρ δεν φοβόταν τα στηθώματα, στο ίσιωμα ξεπερνούσε τα 110 km/h και μπορούσε πια να κάνει και προσπεράσεις! Με… υψηλή ταχύτητα έπαιρνε και τις στροφές, όπως πάντα γέρνοντας σαν τον πύργο της Πίζας, αλλά με τα λάστιχα φυτεμένα πεισματικά στην άσφαλτο.

To Charleston ήταν ένα 2CV τόσο κοντά και τόσο μακριά από τα προηγούμενα. Ένα αυτοκίνητο ζωντανό, με τρέλα, θορυβώδες και κουραστικό, αλλά και το μόνο αυτοκίνητο της αγοράς με υφασμάτινη ανοιγόμενη οροφή σε λογική τιμή. Και βέβαια το μόνο αυτοκίνητο που μπορούσες  να του τα συγχωρήσεις όλα.

To 2CV Charleston με μια ματιά
Κινητήρας επίπεδος, δικύλινδρος
Κυβισμός 602 cc
Ισχύς 29 PS
Τελική ταχύτητα 110 km/h
Παραγωγή 8.000 αυτοκίνητα
Τιμή σήμερα €4.000-8.000

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube