Suzuki SX4 S-Cross 2013–2016

Suzuki SX4 S-Cross 2013–2016

Το Suzuki SX4 S-Cross είναι ο ορισμός του crossover.

Τι είναι; Το μικρομεσαίο crossover της Suzuki Τιμή Από € 13.000 έως € 18.900 Έτος 2013 έως 2016 Κατανάλωση 4,4-5,7 lt/100 km CO2 114-130 g/km

Η Suzuki έχει μεγάλη παράδοση στα τετρακίνητα και εκτός δρόμου οχήματα και δεν μπορούσε να λείπει από την κατηγορία των crossover.

Η πρώτη φορά που είδαμε το όνομα SX4 ήταν στο crossover μοντέλο του 2006 που αποτελούσε προϊόν συνεργασίας με την FIAT. Το SX4 S-Cross όμως δεν ήρθε σαν αντικαταστάτης του πρώτου μοντέλου, και για αυτό τον λόγο τα δύο μοντέλα πωλούνταν για μερικά χρόνια παράλληλα.

Το SX4 S-Cross παρουσιάστηκε στην Έκθεση της Γενεύης του 2013 και ξεχώριζε από τις μεγαλύτερες διαστάσεις που του χάριζαν μεγαλύτερους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές (430 lt), και το ανέβαζαν κατηγορία. Επιπλέον, η μεγαλύτερη καμπίνα αποτελούνταν και από ελαφρώς καλύτερα υλικά, που αναβάθμιζαν την συνολική του εικόνα. Στα τέλη του 2016 ανανεώθηκε αισθητικά και απέκτησε διαφοροποιημένη γκάμα κινητήρων, αλλά σε αυτή την ενότητα θα ασχοληθούμε με την προ ανανέωσης έκδοση.

Η γκάμα του περιελάμβανε εκδόσεις κινητήρα βενζίνης και πετρελαίου με δυνατότητα κίνησης στους εμπρός και τους τέσσερις τροχούς. Και οι δύο εκδόσεις κινητήρα ήταν 1,6 λίτρων και απέδιδαν 120 ίππους, αλλά ο βενζινοκινητήρας είχε ιαπωνική καταγωγή και ο πετρελαιοκινητήρας ιταλική (FIAT).

Όπως προαναφέραμε, και οι δύο εκδόσεις κινητήρα μπορούσαν να συνδυαστούν με τετρακίνηση. Η αυτόματη τετρακίνηση AllGrip του SX4 S-Cross έχει τέσσερις επιλογές, Auto, Sport, Snow και Lock, που βοηθά τα μέγιστα ανάλογα τις συνθήκες. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ελαφρώς αυξημένη απόσταση από το έδαφος, το ιαπωνικό crossover διέθετε ικανοποιητικές εκτός δρόμου δυνατότητες.

Ποιο να προτιμήσω;
Η γκάμα κινητήρων του SX4 S-Cross αποτελούνταν από δύο 4κύλινδρους 1,6 λίτρων βενζίνης και πετρελαίου με την ίδια απόδοση ισχύος. Εκεί που υπήρχε διαφορά ήταν στην ροπή (32,6 kgm) και την κατανάλωση του πετρελαιοκινητήρα, κάτι που ανεδείκνυε και τα καλά οδικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, καθώς και τον εκδρομικό του χαρακτήρα. Ακόμα, το βενζινοκίνητο συνδυαζόταν με χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων και το πετρελαιοκίνητο με έξι σχέσεων, αλλά το βενζινοκίνητο είχε την δυνατότητα να εφοδιαστεί και με αυτόματο CVT.

Ένας τομέας που ξεχωρίζει το ιαπωνικό crossover είναι στην καλή σχέση τιμής και εξοπλισμού. Από την βασική κιόλας έκδοση ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας είναι πλήρης, και όσο ανεβαίνουμε σε εκδόσεις αποκτά και διάφορα στοιχεία πολυτέλειας (δερμάτινο σαλόνι, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, ηλιοροφή κ.α.).

Πόσο πρέπει να πληρώσω;
To Suzuki SX4 S-Cross είναι από τα φρέσκα σχετικά μοντέλα και η αγορά μεταχειρισμένου δεν διαθέτει πληθώρα επιλογών.

Από τα λίγα αυτοκίνητα που βρήκαμε στο διαδίκτυο, η τιμή κυμαίνεται μεταξύ €13.000 και €18.900, ανάλογα με την έκδοση κινητήρα και εξοπλισμού, και φυσικά την ηλικία.

Τι να προσέξετε...
Η νεότητα του μοντέλου δεν μας έχει δώσει αρκετές πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία του. Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε όμως, θα πρέπει να ελέγξετε οπωσδήποτε τον συμπλέκτη, τα αμορτισέρ, το φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων της πετρελαιοκίνητης έκδοσης και φυσικά όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες.

Τέλος, καλό θα είναι να δείτε ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι εργασίες που προβλέπει ο κατασκευής κατά την περιοδική του συντήρηση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube