Το “Quadrifoglio Verde” της Alfa Romeo μπαίνει στα 90

Το “Quadrifoglio Verde” της Alfa Romeo μπαίνει στα 90

Η 90ή επέτειος του «πράσινου τετράφυλλου τριφυλλιού», του θρυλικού συμβόλου των πιο σπορ Alfa Romeo, γιορτάζεται φέτος

Η 90ή επέτειος του «πράσινου τετράφυλλου τριφυλλιού», του θρυλικού συμβόλου των πιο σπορ Alfa Romeo, γιορτάζεται φέτος.

Ο εορτασμός δεν αφορά μόνο στα αγωνιστικά που πήραν άπειρες νίκες στις πίστες και τους δρόμους του κόσμου, αλλά και σε κάποιες ειδικές εκδόσεις μοντέλων παραγωγής.

Οι ρίζες αυτού του συμβόλου χάνονται στα βάθη της Ιστορίας, αλλά είναι ενδιαφέρουσα η αντιστοιχία του με τη σημαία των αεροπλάνων της 10ης μοίρας βομβαρδιστικών Καπρόνι, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα το Quadrifoglio αποτελεί διακριτικό της στολής της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και παράλληλα παραμένει το σύμβολο της φιλοσοφίας της Alfa Romeo, που είναι η διάκριση στους αγώνες και η μεταφορά αυτού του πνεύματος στα αυτοκίνητα παραγωγής.

Η πρώτη Alfa Romeo που κοσμήθηκε με το πράσινο τετράφυλλο τριφύλλι ήταν η RL του Ούγκο Σιβότσι, που πήρε τη νίκη στο 14ο Τάργκα Φλόριο το 1923. Από τότε όλα τα αγωνιστικά της Alfa έφεραν αυτό το διακριτικό, που θεωρείται τυχερό σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο σήμα χαρακτηρίζει και μερικά ειδικά μοντέλα παραγωγής της Alfa Romeo, από το 1960 μέχρι και σήμερα.

Το πιο πρόσφατο από αυτά είναι η νέα MiTo SBK Limited Edition 1.4 170HP QV, που θα παραχθεί σε μόλις 200 αντίτυπα.

Μια λαμπρή αγωνιστική πορεία
Η νίκη του Ούγκο Σιβότσι στο Τάργκα Φλόριο του 1923 ήταν η πρώτη από τις 10 που πήρε η Alfa Romeo στο θρυλικό αγώνα – πάντα με το Quadrifoglio πάνω στα αυτοκίνητά της.

Ο Σιβότσι έκανε τον τέλειο αγώνα: 4 γύροι του σικελικού σιρκουί των 108 km με μέση ταχύτητα 59,040 km/h – που ήταν απίστευτη για την εποχή, σε αυτούς τους ανώμαλους και επικίνδυνους δρόμους. Η υπεροχή του ήταν τέτοια που οι άλλοι οδηγοί της ομάδας της Alfa Romeo –ανάμεσά τους οι Έντζο Φεράρι, Αντόνιο Ασκάρι και Τζούλιο Ραμπόνι– αποφάσισαν να υιοθετήσουν το τυχερό “quadrifoglio verde” και στους άλλους αγώνες. Από τότε καθιερώθηκε σε όλες τις αγωνιστικές Alfa και αργότερα στα ειδικά μοντέλα παραγωγής που είπαμε, για να συμβολίζει τη συνάφεια με το πνεύμα και την τεχνολογία των αγώνων.

Το Quadrifoglio Verde ξεχώριζε πάνω στο σκούρο κόκκινο της P2 του Μπρίλι Πέρι όταν πήρε το πρώτο «Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγώνων Αυτοκινήτων» στη Μόντσα το 1925. Ήταν ο πρώτος από τους πέντε παγκόσμιους τίτλους που πήρε η Alfa Romeo. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το Quadrifoglio Verde διαφοροποιούσε τις εργοστασιακές Alfa Romeo από τις Alfa Romeo με το όρθιο άλογο (Cavallino Rampante) της Scuderia Ferrari.

To 1950 και το 1951, οι Τζουζέπε «Νίνο» Φαρίνα και Χουάν Μανουέλ Φάντζιο κέρδισαν με τις Alfa Romeo 158 και 159 (τις θρυλικές Alfetta) τα δύο πρώτα παγκόσμια Πρωταθλήματα Formula 1. Τη δεκαετία του ’60, το Quadrifoglio Verde ήταν το διακριτικό της «έτοιμης για αγώνες» έκδοσης της Giulia, της TI Super. Στη συνέχεια φιγουράριζε δίπλα στο μπλε τρίγωνο της Autodelta για κάμποσες δεκαετίες, από την GTA μέχρι την 33 και βέβαια στα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα σπορ-πρωτοτύπων με την 33 ΤΤ 12 (το 1975) και την 33 SC 12 (το 1977).

Η αγωνιστική πορεία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του 1980, με την (μέτριας επιτυχίας) επιστροφή στη Formula 1 και τις νίκες στα Αυτοκίνητα Τουρισμού με την GTV 6 2.5. Μετά ήρθε ο θρίαμβος στο γερμανικό DTM με την 155 V6 TI το 1993 και η σειρά τίτλων με την 156 Superturismo (1998-2004).  

Τα μοντέλα παραγωγής που έφεραν το Quadrifoglio ήταν κυρίως οι Alfa υψηλών επιδόσεων από το 1960 έως το 1980. Κάποιες έχουν απλώς το σήμα στο αμάξωμα, χωρίς την ονομασία “Quadrifoglio Verde” ή QV: οι Giulia TI Super, Giulia Sprint GT Veloce, 1750 GT Veloce (με χρυσό τριφύλλι) και Alfasud Sprint. Από το 1980 το “Quadrifoglio Verde” αποτελεί μέρος της ονομασίας του μοντέλου, όπως στην Alfasud ti QV, την Sprint QV, διάφορες παραλλαγές της 33 QV, την 75 QV, τη Spider 2.0 QV, την 164 QV και την 145 QV.

Σήμερα, το πράσινο τετράφυλλο τριφύλλι φιγουράρει πάνω στις πιο δυνατές Giulietta και MiTo.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube