WRC: Πυρετός δοκιμών για την Toyota

WRC: Πυρετός δοκιμών για την Toyota

H Toyota Motorsport πατάει «τέρμα γκάζι» στις δοκιμές εξέλιξης του Yaris WRC και ολοκλήρωσε την επιλογή των οδηγών της μέχρι το αγωνιστικό του ντεμπούτο.

Η βασισμένη στην Κολονία ομάδα έκανε οκτώ δοκιμές εξέλιξης του Yaris WRC το 2014 και θα αυξήσει τον αριθμό στις 12 φέτος, αφού δόθηκε επισήμως το πράσινο φως για το αγωνιστικό πρόγραμμα των ράλι, πριν δύο μήνες.

«Οι περισσότερες δοκιμές θα διεξαχθούν στην Ευρώπη, αλλά μια-δυο θα γίνουν αλλού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Toyota Motorsport, Rob Leuben. «Η επόμενη δοκιμή μας θα γίνει στο τέλος Απριλίου και θα εστιαστεί στην εξέλιξη του κινητήρα και της ανάρτησης. Έχουμε προς το παρόν δύο αυτοκίνητα, που τα χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένα τρίτο είναι σχεδόν έτοιμο.

«Πέρα από τις δοκιμές, έχουμε εκτεταμένες υποδομές κι εγκαταστάσεις δοκιμών μέσα στο εργοστάσιο, οπότε πατάμε τέρμα γκάζι εκμεταλλευόμενοι όλες τις εναλλακτικές και όλες τις δυνατότητες».

O Leupen πρόσθεσε ότι, ενώ η ομάδα δεν θα συμμετάσχει επισήμως στο WRC πριν το 2017, το Yaris μπορεί να κάνει το αγωνιστικό του ντεμπούτο νωρίτερα. «Μπορεί να θέλουμε να συμμετάσχουμε με το Yaris WRC σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα, σε χαμηλότερο επίπεδο. Θα δούμε», είπε.

Δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο Yaris παραγωγής μέχρι το 2017, οπότε το Yaris WRC θα βασίζεται στο υπάρχον μοντέλο, αλλά θα έχει εξελιχθεί σύμφωνα με νέους κανονισμούς της FIA που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί. Ο Leuben όμως δεν περιμένει ριζικές αλλαγές σε σχέση με τους σημερινούς κανονισμούς. «Θα είναι περισσότερο μια εξέλιξη αυτών που έχουμε σήμερα», λέει.

Στο μεταξύ η Toyota πρόσθεσε τον Φιλανδό ανερχόμενο αστέρα Teemu Suninen (φωτογραφία) στο πρόγραμμα νέων οδηγών της και την ομάδα εξελικτών του Yaris WRC.

O 21χρονος έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής σε ένα μόνο ράλι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, το περσινό Ράλι Φιλανδίας, όπου κέρδισε την κατηγορία WRC3 στο ντεμπούτο του με ένα Citroen DS3 R3T. Ο αγώνας του είχε προσφερθεί ως δώρο για τις επιτυχίες του.

Ο Suninen προστίθεται ως νέος οδηγός της Toyota στον 27χρονο Γάλλο Eric Camilli. Οι δύο νέοι θα συνεργαστούν με τους οδηγούς δοκιμών της ομάδας, τον Stephane Sarrazin από το πρωτάθλημα WEC και τον πολύπειρο βετεράνο Φιλανδό ράλιμαν Sebastian Lindholm που έχει συμβάλει στην εξέλιξη πολλών γνωστών αυτοκινήτων WRC.

Ο Suninen ήταν ένας από επτά νεαρούς οδηγούς που δοκίμασε η Toyota Motorsport στην Ιταλία περί τα τέλη του 2014. Η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται πριν από ένα μήνα, όταν τον ανέλαβε ο φημισμένος μάνατζερ οδηγών ράλι, Timo Jouhki, που είχε καθοδηγήσει παλιότερα την καριέρα μεγάλων Φιλανδών οδηγών όπως οι Juha Kankkunen, Tommi Makinen, Mikko Hirvonen και Jari-Matti Latvala.

Ο Suninen θα αγωνιστεί φέτος στο WRC3 ενώ ο Camilli στο WRC2 – και οι δύο με την κορυφαία ομάδα ORECA Racing.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube