To πρώτο ηλεκτρικό αγωνιστικό για ράλικρος και ράλι [video]

To πρώτο ηλεκτρικό αγωνιστικό για ράλικρος και ράλι [video]

Το έφτιαξε η αυστριακή STARD του Manfred Stohl και αποδίδει 550 ίππους με ροπή 77,5 kgm.

Η εταιρεία STARD ανήκει στον πρώην αγωνιζόμενο του WRC και νυν του World RX, Manfred Stohl, και εξελίσσει εδώ και καιρό στην Αυστρία το εξολοκλήρου ηλεκτρικό αγωνιστικό.

Το project έχει επικεντρωθεί στο ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα, οπότε έχει χρησιμοποιηθεί για το αυτοκίνητο ένα μεταποιημένο αμάξωμα από Peugeot 207 Super2000.

Το τετρακίνητο αγωνιστικό έχει 550 ίππους και 77,5 kgm ροπής, νούμερα που συγκρίνονται με αυτά ενός αυτοκινήτου κατηγορίας Supercar του Παγκόσμιου Πρωατθλήματος Ράλικρος (World RX). H μπαταρία αρκεί για λειτουργία 15 λεπτών με τη μέγιστη ισχύ, το σύστημα μετάδοσης έχει μία μόνο σχέση και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 195 km/h.

«Αυτό είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό αυτοκίνητο που έχω οδηγήσει ποτέ», δήλωσε ο Stohl, που έχει κάνει μεγάλο μέρος των δοκιμών εξέλιξης. «Φυσικά ήμουν επιφυλακτικός στην αρχή, όταν οι μηχανολόγοι μου μού είπαν να ξεχάσω ό,τι ήξερα για την απόδοση ισχύος ενός αγωνιστικού. Δεν μπορείς να το εκφράσεις με λέξεις – η άμεση και συνεχής ροπή, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό από τα μηδέν μέχρι τα 195 km/h, σε κάνει να νιώθεις σαν να εκτοξεύεσαι στο διάστημα από μια γιγάντια σφεντόνα!

«Καθώς δεν υπάρχει το παραμικρό κενό στη ροπή, πιάνεις τον εαυτό σου να κρατάει την αναπνοή του περιμένοντας την αλλαγή ταχύτητας που ποτέ δεν έρχεται».

Το αγωνιστικό των 1.250 kg μπορεί να φτάσει τη μέγιστη ροπή σε 40 millisecond (0,040”) ξεκινώντας από στάση. Προς το παρόν έχει δύο ξεχωριστά ηλεκτρομοτέρ για τον εμπρός και τον πίσω άξονα, αλλά η εταιρεία δουλεύει πάνω σε ένα σύστημα 4 ηλεκτροκινητήρων, έναν για κάθε τροχό, που θα εφαρμοστεί όταν έρθει η ώρα.

Οι μπαταρίες είναι εξελιγμένες από την ίδια τη SARD και μπορούν να δώσουν ακόμα περισσότερη ισχύ όταν εξελιχθεί ένα πιο ενισχυμένο σύστημα μετάδοσης.

«Αυτή είναι μια επένδυση σ’ αυτό που θεωρούμε, τουλάχιστον εν μέρει, ως το μέλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού», είπε ο CEO της STARD, Michael Sakowicz. «Είναι δύσκολο να πούμε αν θα είναι ΤΟ μέλλον, επειδή εξελίσσονται και άλλες τεχνολογίες, όπως οι ενεργειακές κυψέλες υδρογόνου. Κατά τη γνώμη μας όμως, το μέλλον θα είναι ηλεκτρικό. Η σημερινή κατάσταση στη Formula E, με την εντυπωσιακή λίστα κατασκευαστών και ονομάτων που μπαίνουν στο θεσμό, δείχνει πώς είναι τα πράγματα».

Δεν υπάρχουν γνωστά σχέδια για τη θέσπιση ηλεκτρικής κατηγορίας στα ράλι ή το ράλικρος, όμως η STARD έχει χρηματοδοτήσει η ίδια την εξέλιξη του project ώστε να είναι μπροστά όταν δημιουργηθεί μια τέτοια κατηγορία.

Πέρα από τη διαχείριση της μέγιστης δυνατής ισχύος, η εταιρεία εξελίσσει ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας για χωμάτινες και χιονισμένες επιφάνειες, που θα επιτρέπει τη χρήση του αυτοκινήτου σε μεγαλύτερες ειδικές διαδρομές ράλι.

«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο ράλικρος είναι ένα ευαίσθητο θέμα που διχάζει τις γνώμες», λέει ο Sakowicz. «Ένα είναι το σίγουρο: ότι η μορφή των αγώνων ράλικρος και η ηλεκτροκίνηση ταιριάζουν απόλυτα

«Το αυτοκίνητό μας πληροί όλους τους κανόνες της FIA, συμπεριλαβανομένων αυτών για την μπαταρία, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί, και για άλλες κατηγορίες που χρησιμοποιούν ηλεκτρική τεχνολογία EV. Οι δυνατότητες με το ηλεκτρικό μοτέρ είναι απίστευτες. Η πυκνότητα ισχύος, η ικανότητα και η ελεγξιμότητα είναι πολύ ανώτερες από αυτές του κινητήρα εσωτερικής καύσης».

Το χειμερινό πρωτάθλημα Andros Trophy σε χιονισμένες πίστες των Άλπεων είναι το μόνο μέχρι στιγμής που έχει ηλεκτρική κατηγορία, η οποία είναι ξεχωριστή και συμμετέχουν αυτοκίνητα με έναν ηλεκτροκινητήρα και πίσω κίνηση.

Η STARD έχει εμπειρία από συμβατικά αυτοκίνητα στο πρωτάθλημα World RX, έχοντας εξελίξει Ford Fiesta Supercars για την World RX Team Austria και τον ίδιο τον Manfred Stohl.

[Πηγή: Motorsport]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube