Όλη η τρέλα της αγωνιστικής ιστορίας της Renault στο Goodwood [video]

Όλη η τρέλα της αγωνιστικής ιστορίας της Renault στο Goodwood [video]

Τρία αυτοκίνητα που έχαν σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά, ειδικές εκδόσεις των Clio και Twingo και μια αρμάδα από μονοθέσια F1, μεταξύ άλλων.

Η Renault έχει μεγάλη ιστορία στην δημιουργία ασυνήθιστων σπορ αυτοκινήτων. Πολλές φορές θα έλεγες ότι η πλατφόρμα δεν μοιάζει κατάλληλη, όμως οι Γάλλοι έχουν τον τρόπο τους να δημιουργούν αγωνιστικά με κορυφαίες επιδόσεις και κάπως… ασυνήθιστη εμφάνιση. Το λες και προσωπικότητα.

Η Renault, που έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει τόσο το «Vive le Sport» όσο και το «Εφευρέτες και δημιουργοί» ως σλογκαν, θα πάει στο Goodwood Festival of Speed ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά αυτής της φιλοσοφίας δημιουργήματά της. Μεταξύ αυτών, τρία αυτοκίνητα που είχαν κάνει ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά, ξεκινώντας από το Type AK που έπιανε 150 km/h το… 1906!

Το Type AK είναι εμβληματικό μοντέλο στην ιστορία της Renault. Είναι το ένα από τα τρία αυτοκίνητα με τα οποία η εταιρεία συμμετείχε στο πρώτο επίσημο Grand Prix, που διοργάνωσε η Αυτοκινητική Λέσχη της Γαλλίας, το 1906. Για αυξημένη ασφάλεια ο αγώνας είχε επιλεγεί να γίνει στο LeMans αντί της διαδρομής Παρίσι – Μαδρίτη στην οποία είχε διεξαχθεί το 1903. Οι 32 συμμετέχοντες έπρεπε να κάνουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν μία διαδρομή 103 km έξι φορές την ημέρα, για δυο συνεχόμενες μέρες, εκκινώντας ανά 90”. Αυτό μας κάνει συνολικά 1236 km, για να μην ψάχνεται κομπιουτεράκι. Τον αγώνα του 1906 είχε κερδίσει με διαφορά 32” ο Ούγγρος Ferenc Szisz, επικεφαλής από την αρχή ως το τέλος του αγώνα.

Θα είναι σίγουρα ανατριχιαστικό θέαμα το θρυλικό Type AK να ανηφορίζει τον λόφο του Goodwood FoS, αλλά δεν θα είναι μόνο. Οι Γάλλοι έχουν ετοιμάσει επίσης ένα Renault 40 Montlhery του 1925 με κινητήρα 9,1 λίτρων. Επίσης το Nervasport του 1934, το οποίο επίσης κατέχει ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά. Με το δεύτερης γενιάς οκτακύλινδρο σε σειρά μοτέρ, εμπνευσμένο από τους κινητήρες αεροσκαφών. Το αυτοκίνητο αυτό έχει κάνει διάφορα ρεκόρ στην εποχή του. Το πιο αξιοσημείωτο ήταν η κάλυψη απόστασης 8.035 km σε 48 ώρες με Μ.Ω.Τ 168,9 km/h.

Περνώντας σε άλλη φάση της ιστορίας της Renault, οι επισκέπτες του Goodwood θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πολλά μονοθέσια Formula 1, μεταξύ αυτών τις πρωταθλήτριες του 2005 και 2006, αλλά και το φονέα γιγάντων του WRC από την εποχή του Group B, το Renault 5 Maxi Turbo.

Μαζί με τα αγωνιστικά η Renault θα δείξει και κάποια μοντέλα δρόμου. Όπως το Clio RS.16 concept, το οποίο φτιάχτηκε για την επέτειο των 40 ετών της Renault Sport και για την επιστροφή της εταιρείας στην F1 ως κατασκευαστή. Οι μηχανικοί είχαν πέντε μήνες στη διάθεσή τους για να χωρέσουν τον κινητήρα 275 ίππων και το 6άρι χειροκίνητο σασμάν ενός Megane RS 275 Trophy στο μικρότερο αμάξωμα του Clio. Πακέτο πήραν και τα φρένα, τα οποία για να χωρέσουν χρειάστηκαν τροχούς 19 ιντσών και αναγκαστικά τα φτερά έπρεπε να φαρδύνουν κατά 60 mm, για να καλύψουν και τα φαρδύτερα μετατρόχια.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο Twingo GT. Με λίγη φροντίδα, ο 3κύλινδρος τούρμπο κινητήρας των 898 cc έφτασε τους 110 ίππους. Δεν ακούγονται και πάρα πολλοί, αλλά στο ελαφρύ και με χαμηλό κέντρο βάρους αμάξωμα του Twingo με την διάταξη «όλα πίσω», θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον.
   

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube