MotoGP Qatar: Ο Viñales ξεκινά με το δεξί

MotoGP Qatar: Ο Viñales ξεκινά με το δεξί

Το φαβορί, ο Maverick Viñales, κέρδισε το πρώτο MotoGP της χρονιάς, στο ντεμπούτο του με τη Yamaha.

O Viñales ξεκίνησε από την pole position, αλλά έπεσε στην 5η θέση στην αρχή του αγώνα. Όμως μπήκε στους διεκδικητές στο δεύτερο μισό του αγώνα και τελικά πέρασε τον Andrea Dovizioso (Ducati) για να πάρει τη νίκη.

Αφού τα χθεσινά δοκιμαστικά είχαν ματαιωθεί λόγω βροχής, σήμερα Κυριακή η πίστα ήταν πρακτικά στεγνή, αν και η απειλή της βροχής παρέμενε.

Το αναπόφευκτο ψιλόβροχο άρχισε 3 λεπτά πριν την προγραμματισμένη εκκίνηση του αγώνα MotoGP. Η βροχή γρήγορα σταμάτησε και τελικά, μετά από αλλεπάλληλες επιθεωρήσεις της πίστας, ο αγώνας ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση και «κουρεμένος» στους 20 (από τους 22) γύρους.

Αμέσως μετά την εκκίνηση, ο νεοφώτιστος στην κατηγορία, Johann Zarco (Yamaha Tech3), έκλεψε την παράσταση. Ο πρωταθλητής Moto2 ξεκίνησε από την θέση, αλλά πέρασε τον Viñales να ανέβει 2ος και στη συνέχεια τον Andrea Iannone (Suzuki) για να μπει επικεφαλής.

Και δεν επρόκειτο για πυροτέχνημα, αφού ο Γάλλος (που είχε φορέσει μαλακό πίσω λάστιχο στη σχάρα εκκίνησης) απομακρύνθηκε από όλα τα αστέρια και άνοιξε μια διαφορά 1,640” μετά από 6 γύρους. Το παράκανε όμως, έχασε το μπροστινό στην επικίνδυνη αριστερή Κ2, έπεσε κι εγκατέλειψε.

Επικεφαλής πέρασε ο Dovizioso, που κατάφερε να απομακρυνθεί λίγο από τους Marc Marquez, Ιannone, Viñales και Valentino Rossi που έδιναν μάχη μεταξύ τους, καθώς οι δύο εργοστασιακές Yamaha είχαν ανέβει μετά από ένα αργό ξεκίνημα.

Στο μέσο του αγώνα, οι 5 επικεφαλής ήταν μέσα σε 1,8”, αλλά με τον Dovizioso ένα δευτερόλεπτο μπροστά.

Ο Iannone έπεσε στην Κ3, στον 11ο γύρο ενώ ήταν 3ος, για να μη χτυπήσει τον Marquez μπροστά του. Στον επόμενο γύρο οι Viñales και Rossi πέρασαν τον Marquez, που είχε αρχίσει να δυσκολεύεται με το πιο μαλακό εμπρός λάστιχο που είχε φορέσει στη Honda πριν την εκκίνηση.

Ο Viñales στη συνέχεια άρχισε να πλησιάζει τον Dovizioso, που φύλαγε το μαλακό πίσω λάστιχο της Ducati. Στον 14ο, 15ο και 16ο γύρο ο Ισπανός πέρασε τον Ιταλό, αλλά την πρώτη φορά η Ducati ξαναπέρασε μπροστά στη μεγάλη ευθεία, ενώ τη δεύτερη φορά ο Viñales έχασε τα φρένα για την Κ1.

Ο Ισπανός φάνηκε να τα έχει καταφέρει 4 γύρους πριν το τέλος, στην Κ6, αλλά ο Ιταλός τον ξαναπέρασε στην ευθεία. Στον προτελευταίο γύρο όμως ο Viñales πέρασε και κατάφερε να μείνει μπροστά για να πάρει την καρό σημαία.

Ήταν η 2η νίκη στα MotoGP για τον Ισπανό, που τερμάτισε 0,461” μπροστά από τον Dovizioso. O Rossi ήταν μαζί τους και διεκδικούσε, αλλά έμεινε πίσω στους τελευταίους γύρους, ικανοποιημένος με την 3η θέση στο βάθρο.

Ακόμα πιο πίσω έμεινε ο Marquez, που τερμάτισε μόλις μπροστά από τον team-mate του, τον Dani Pedrosa, και τον εκπληκτικό Aleix Espargaro με την Aprilia. O Ισπανός, στο ντεμπούτο του με την ιταλική ομάδα, ξεκίνησε 15ος για να πάρει το καλύτερό του αποτέλεσμα από τότε που επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία, το 2015.

Ο Scott Redding (Pramac Ducati) ήταν ο πρώτος «δορυφορικός» αναβάτης, στην 7η θέση, με τον Jack Miller (VDS Honda) και τους «ρούκις» Alex Rins (Suzuki) και Jonas Folger (Yamaha Tech3) να κλείνουν την πρώτη δεκάδα.

Ο Jorge Lorenzo ξεκίνησε 12ος τον πρώτο του αγώνα με την Ducati, αλλά είχε μια παρά λίγο έξοδο στην Κ5 κι έπεσε 16ος. Επωφελήθηκε από τις εγκαταλείψεις για να ανέβει μέχρι την 9η θέση, αλλά τελικά τερμάτισε στην 11η.

Ντεμπούτο έκανε και η ομάδα της ΚΤΜ, που είδε και τις δύο μοτοσικλέτες της να τερματίζουν, αλλά με τους Pol Espargaro και Bradley Smith μόλις στην 16η και 17η θέση, μπροστά από μόνο τον «ρούκι» της Aprilia, Sam Lowes.

Ο Cal Crutchlow (LCR Honda) είχε έναν εφιαλτικό αγώνα. Χτύπησε με τον Rossi στην πρώτη στροφή και στον 4ο γύρο έπεσε στην Κ6. Σηκώθηκε και συνέχισε, για να ξαναπέσει στην Κ13 του επόμενου γύρου και να εγκαταλείψει οριστικά. Από πτώση εγκατέλειψε και ο Alvaro Bautista (Pramac Ducati) που πήγαινε πολύ καλά στην αρχή.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΓΥΡΟΥΣ:

Θ.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡ./ΔΙΑΦ.

1

Maverick Viñales

Yamaha

38m59.999s

2

Andrea Dovizioso

Ducati

0.461s

3

Valentino Rossi

Yamaha

1.928s

4

Marc Marquez

Honda

6.745s

5

Dani Pedrosa

Honda

7.128s

6

Aleix Espargaro

Aprilia

7.661s

7

Scott Redding

Pramac Ducati

9.782s

8

Jack Miller

MVDS Honda

14.486s

9

Alex Rins

Suzuki

14.788s

10

Jonas Folger

Tech3 Yamaha

15.069s

11

Jorge Lorenzo

Ducati

20.516s

12

Loris Baz

Avintia Ducati

21.255s

13

Hector Barbera

Avintia Ducati

28.828s

14

Karel Abraham

Aspar Ducati

29.123s

15

Tito Rabat

MVDS Honda

29.470s

16

Pol Espargaro

KTM

33.601s

17

Bradley Smith

KTM

39.704s

18

Sam Lowes

Aprilia

47.131s

-

Danilo Petrucci

Pramac Ducati

Εγκατ.

-

Andrea Iannone

Suzuki

Εγκατ.

-

Alvaro Bautista

Aspar Ducati

Εγκατ.

-

Johann Zarco

Tech3 Yamaha

Εγκατ.

-

Cal Crutchlow

LCR Honda

Εγκατ.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube