MotoGP Ισπανίας: Άπιαστος ο Pedrosa

MotoGP Ισπανίας: Άπιαστος ο Pedrosa

O Dani Pedrosa ήταν άνετα μπροστά από την αρχή μέχρι το τέλος, παρά τις προσπάθειες του Marc Marquez με την άλλη εργοστασιακή Honda.

Ήταν η πρώτη νίκη του Pedrosa από τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Misano, ενώ ο Jorge Lorenzo πήρε το πρώτο του βάθρο με την Ducati.

Ο επικεφαλής της βαθμολογίας, Valentino Rossi (Yamaha), είχε έναν αγώνα που θα θέλει να ξεχάσει, αφού τον πέρασαν πολλοί και τερμάτισε μόλις 10ος.

Ο Pedrosa εκμεταλλεύτηκε τέλεια την πρώτη του pole position εδώ και 18 μήνες, ξεκινώντας γρήγορα και μπαίνοντας αμέσως επικεφαλής.

Χρησιμοποιώντας το μεσαίο πίσω ελαστικό, αντί του σκληρού που επέλεξαν οι Marquez και Cal Crutchlow με τις δύο άλλες Honda της πρώτης σειράς εκκίνησης, ο Pedrosa ξέφυγε σταδιακά για να ανοίξει μια διαφορά κοντά στο δευτερόλεπτο.

Ο Johann Zarco (Yamaha Tech3) και πάλι έδειξε πολύ επιθετικός στην αρχή του αγώνα, περνώντας τον Rossi στον πρώτο γύρο και στον επόμενο γύρο τους Maverick Viñales  (Yamaha), Crutchlow and Andrea Iannone (Suzuki) για να πλασαριστεί στην θέση. Ο Γάλλος έφτασε στο σημείο να απειλήσει στιγμιαία και τον Marquez, αλλά τελικά δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει το ρυθμό των δύο εργοστασιακών Honda.

Η διαφορά του Pedrosa από τον team-mate του αυξήθηκε στο ενάμισι δευτερόλεπτο κι έμεινε εκεί μέχρι τη μέση του αγώνα, όπου ο Marquez άρχισε να κερδίζει κάποια δέκατα.

Δέκα γύρους πριν το τέλος, η διαφορά ήταν ακριβώς ένα δευτερόλεπτο και οι δύο Honda άρχισαν να ανταλλάσσουν πρώτους χρόνους στους τομείς της πίστας. Όμως ο Pedrosa κρατήθηκε σταθερός στο 1’ 40” και άνοιξε πάλι τη διαφορά, πριν ο Marquez την ξαναμειώσει κάτω από το δευτερόλεπτο ενώ απέμεναν 3 γύροι.

Όμως ο Pedrosa απάντησε με ένα γύρο 4 δέκατα πιο γρήγορο και ο Marquez παραιτήθηκε. Έκοψε ρυθμό και τελικά τερμάτισε 6,136” πίσω από τον team-mate του, που πήρε την 30ή του νίκη – στον 3.000ό αγώνα MotoGP! Έτσι ο Pedrosa κράτησε την παράδοση που τον θέλει να κερδίζει έναν τουλάχιστον αγώνα το χρόνο, από το 2006 που αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Zarco και ο Lorenzo ήταν δύο από τους τέσσερις αναβάτες που επέλεξαν το μεσαίο εμπρός λάστιχο αντί για το σκληρό, και ο Ισπανός πολυπρωταθλητής, που ξεκίνησε 8ος, σταδιακά έφτασε τον Γάλλο «ρούκι». Για να φτάσει εκεί, ο Lorenzo πέρασε πρώτα τις δύο Yamaha των Rossi και Viñales (τι ικανοποίηση…), τη Suzuki του Iannone και στη συνέχεια πέρασε και τον Zarco, στην πίσω ευθεία στον 12ο γύρο.

Ο Γάλλος έμεινε κοντά στον Lorenzo για ένα διάστημα, αλλά τελικά ο Ισπανός τον άφησε πίσω για να ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο, από τότε που άφησε τη Yamaha για να πάει στην Ducati.

Ο Viñales έμεινε από νωρίς πίσω σε σχέση με τους πρωτοπόρους, και ο Andrea Dovizioso, με τη δεύτερη εργοστασιακή Ducati, πέρασε κι αυτός τις δύο Yamaha ανεβαίνοντας από τη 14η στην 5η θέση μέσα στους 10 πρώτους γύρους.

Όμως ο Viñales ξαναμπήκε στη μάχη με τους Dovi και Rossi, περνώντας τους και τους δύο με μιας στη Στροφή 5 του 13ου γύρου, κι ενώ ήταν σχεδόν 10” πίσω από τον Pedrosa. Όμως ο Dovizioso τον ξαναπέρασε, βάζοντας τελικά και τη δεύτερη Ducati μέσα στην πρώτη πεντάδα του τερματισμού, σε μια πίστα όπου οι ιταλικές μοτοσικλέτες παραδοσιακά δυσκολεύονταν.

Στη συνέχεια ο Rossi άρχισε να πέφτει πιο πίσω, με αποτέλεσμα να τον περάσει ο Danilo Petrucci (Pramac Ducati) στον 15ο γύρο και ο Jonas Folger (Yamaha Tech3) στον 21ο. Όμως οι χρόνοι του Ιταλού όλο και χειροτέρευαν, οπότε τον έφτασε και τον προσπέρασε ακόμα κι ο Aleix Espargaro με την Aprilia, ρίχνοντάς τον στη 10η θέση.

Ο Rossi τελικά τερμάτισε 39” πίσω από τον Pedrosa κι έφυγε από τη Jerez με τη βαθμολογική του πρωτοπορία μειωμένη στους 2 βαθμούς από τον Vinales και στους 4 από τον Marquez. Η μάχη στο πρωτάθλημα ανάβει!...

Έξι αναβάτες έπεσαν στον αγώνα. Η αρχή έγινε με σύγκρουση ανάμεσα στον Jack Miller (Marc VDS Honda) και τον Alvaro Bautista (Aspar Ducati) στην Κ1 του 6ου γύρου. Ο Αυστραλός, φανερά εκνευρισμένος, έσπρωξε βίαια τον Ισπανό ενώ οι μοτοσικλέτες τους είχαν καταλήξει στην αμμοπαγίδα – και οι αγωνοδίκες εξετάζουν το συμβάν.

Στην Κ11 έπεσαν ο Crutchlow, που ήταν στην 4η θέση, και ο Pol Espargaro (KTM) – αλλά σε χωριστά συμβάντα. Στην ίδια στροφή, αλλά 4 γύρους αργότερα, έπεσε κι ο Iannone, που είχε υποχωρήσει στην 9η θέση μετά το γρήγορο ξεκίνημά του.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ MOTOGP ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΣΤΗ JEREZ:

Θ.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΜΟΤΟ

ΧΡ./ΔΙΑΦ.

1

Dani Pedrosa

Honda

Honda

45m26.827s

2

Marc Marquez

Honda

Honda

6.136s

3

Jorge Lorenzo

Ducati

Ducati

14.767s

4

Johann Zarco

Tech3 Yamaha

Yamaha

17.601s

5

Andrea Dovizioso

Ducati

Ducati

22.913s

6

Maverick Viñales 

Yamaha

Yamaha

24.556s

7

Danilo Petrucci

Pramac Ducati

Ducati

24.959s

8

Jonas Folger

Tech3 Yamaha

Yamaha

27.721s

9

Aleix Espargaro

Aprilia

Aprilia

31.233s

10

Valentino Rossi

Yamaha

Yamaha

38.682s

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube