Το μεγαλύτερο σώσιμο ever στο Moto GP

Το μεγαλύτερο σώσιμο ever στο Moto GP

Ο Randy Mamola έκανε ένα μαγικό σώσιμο στο Misano το 1985, ίσως το μεγαλύτερο στην ιστορία Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας Μοτοσικλετών.

Από την εποχή που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας Μοτοσικλετών γίνονταν με τις μοτοσικλέτες των 500 cc ο Randy Mamola έκανε αυτό το επικό σώσιμο, μάλλον αξεπέραστο στα χρόνια που ακολούθησαν.

Όποιος προσπαθήσει να οδηγήσει λίγο γρήγορα μία μοτοσικλέτα, ξέρει πως ένα μικρό λάθος μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα. Όταν η μοτοσικλέτα αρχίσει να γλιστρά, είναι πολύ δύσκολο για τον αναβάτη να το διορθώσει. Τουλάχιστον όταν το γλίστρημα έχει προκύψει ξαφνικά χωρίς να είναι μέσα στις προθέσεις του.

Τα κερμπ και οι αμμοπαγίδες δεν είναι φιλικά προς την μοτοσικλέτα και τον αναβάτη. Ενώ με το αυτοκίνητο μπορεί να σου επιτρέψουν να ανακτήσεις τον έλεγχο, στην περίπτωση της μοτοσικλέτας συνήθως το πράγμα χοντραίνει. Ακόμη και ένα low siding που θα μπορούσε να τελειώσει σχετικά ανώδυνα εξελίσσεται σε ακριβή και επικίνδυνη υπόθεση μόλις η μοτοσικλέτα μαγκώσει στην αμμοπαγίδα και αρχίσει τις τούμπες.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μοτοσικλετών του 1985, στο Grand Prix του San Marino στην πίστα του Misano, ο Randy Mamola χάνει το πίσω μέρος της Honda του. Το γλίστρημα διακόπτεται απότομα όταν ο πίσω τροχός μαγκώνει και ένα μεγαλοπρεπές και άκρως επικίνδυνο high siding αρχίζει να εξελίσσεται. Αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο, ο Mamola καταφέρνει να παραμείνει πάνω στην μοτοσικλέτα. Ή… περίπου.

Αφού κατάφερε να κρατήσει και με τα δύο του χέρια το τιμόνι, στην αρχή… ξαπλώνει μπρούμυτα πάνω στη σέλα και στο ντεπόζιτο και εν συνεχεία γλιστρά από την δεξιά πλευρά. Αλλά στέκεται όρθιος, συνεχίζει να κρατά το τιμόνι, να φρενάρει την μοτοσικλέτα και να τρέχει δίπλα της.

Ένστικτο; Ικανότητα; Τύχη; Θεϊκή παρέμβαση; Μάλλον όλα μαζί. Η ουσία είναι ότι σώθηκε. Από την καταστροφή στον θρίαμβο σε μία στιγμή. Δείτε το video και μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ, αλλά αν… ευχόμαστε την ίδια κατάληξη.
 
Πηγή R&T

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube