Η πρωταθλήτρια AE86 Corolla GT Coupé [videos]

Η πρωταθλήτρια AE86 Corolla GT Coupé [videos]

Η Toyota γιορτάζει τα 30 χρόνια από τον πρώτο της τίτλο στο BTCC και μας παρουσιάζει την πρωταγωνίστρια Corolla του Chris Hodgetts.

Η AE86 Corolla GT Coupé της Toyota κέρδισε δύο συνεχόμενες χρονιές, το 1986 και το 1987, το πρωτάθλημα BTCC και για να το γιορτάσει η Toyota UK πήρε μια replica του τότε αγωνιστικού και το νέο αγωνιστικό Avensis, και πήγε στην πίστα του Anglesey.

Σίγουρα, το ιδανικό θα ήταν να βλέπαμε το αυθεντικό αγωνιστικό της εποχής που κέρδισε τα πρωταθλήματα, αλλά η ιστορία του αυτού του αυτοκίνητου είναι άγνωστη. Σύμφωνα με αναφορές, το συγκεκριμένο αγωνιστικό βρίσκεται εκτός «Νησιού» και η τύχη του αγνοείται. Η Toyota UK όμως έφτιαξε μια replica του ιστορικού αγωνιστικού και μας την παρουσιάζει.

Σε σχέση με τα σημερινά αγωνιστικά του BTCC, η απλότητα της Corolla του 1987 είναι εντυπωσιακή. Μπροστά στα σύγχρονα αγωνιστικά του BTCC με τα έντονα αεροδυναμικά βοηθήματα, η Corolla δείχνει ένα ταπεινό κουπέ. Πέρα από τα «χρώματα» του χορηγού και της ομάδας, η Corolla δεν έχει δεχθεί πολλές επεμβάσεις στο πλαίσιο και το αμάξωμα, ενώ το αεροδυναμικό κιτ (εμπρός προφυλακτήρας, πλαϊνές ποδιές και πίσω αεροτομή) πληροί τις προδιαγραφές της εποχής.

Ένα βασικό κομμάτι της επιτυχίας της Corolla και του Chris Hodgetts είναι ο ισχυρός και αξιόπιστος κινητήρας Toyota 4A-GE με δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής. Με χωρητικότητα 1.587 κ.εκ. ανήκε στην κατηγορία D του BTCC και την σεζόν του 1987 απέδιδε 195 ίππους. Ο κινητήρας της replica που κατασκεύασε η Toyota UK δεν είναι τόσο δυνατός, αλλά φτάνει τους «αρκετούς» 170 ίππους.

Μια σύγκριση με του κανονισμούς που ισχύουν τώρα στο BTCC μας δείχνει πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία και το σπορ. Για παράδειγμα, το αγωνιστικό Avensis που τρέχει φέτος έχει δίλιτρο κινητήρα τούρμπο άμεσου ψεκασμού με απόδοση πάνω από 350 ίππους.

Πέρα όμως από την απόδοση, η αγωνιστική Corolla της εποχής διέθετε ικανά οδικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονταν και από το χαμηλό βάρος των 800 kg. Επιπλέον, η διάταξη με τον κινητήρα εμπρός και την κίνηση πίσω, βελτίωνε αρκετά και το ζύγισμα του γιαπωνέζικου αγωνιστικού.

Όλα τα αυτά τα χαρακτηριστικά συνδυάζονται ιδανικά και προσφέρουν, όπως αναφέρει και ο οδηγός BTCC Tom Ingram, ένα «ζωντανό» και αποτελεσματικό αγωνιστικό, πλούσιο σε αίσθηση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube