Η Bosch αποκάλυψε το e-kart [video]

Η Bosch αποκάλυψε το e-kart [video]

Η Βosch διευρύνει τις σχέσεις της με τα φιλικά προς το περιβάλλον motorsports, προμηθεύοντας το σύστημα κίνησης ενός πρωτοτύπου νέου e-kart.

Εξελιγμένο από κοινού με τη FIA Electric, τη Νέα Επιτροπή Ενεργείας, τη Γερμανική Ομοσπονδία Motorsport (DMSB) και το μεγαλύτερο κατασκευαστή καρτ στη Γερμανία, Mach 1 Kart, το πρωτότυπο e-kart χρησιμοποιεί δύο ηλεκτρομοτέρ που αποδίδουν 27 PS και 30,6 kgm που περνούν φυσικά στους πίσω τροχούς.

Το e-kart χρησιμοποιεί τεχνολογία εξελιγμένη από το σύστημα ανάκτησης BRS της Bosch και αναμένεται να διατεθεί στην αγορά το 2017, ως ένα επιπλέον σύστημα προώθησης στα συμβατικούς θερμικούς κινητήρες.

Η ενέργεια αποθηκεύεται σε μια επαναφορτιζόμενη 48βολτη μπαταρία ιόντων λιθίου, που φορτίζεται μέσω μιας custom ECU που κατευθύνει τη ροή της ενέργειας στα συστήματα του e-kart, προκειμένου να αυξήσει τη λειτουργική αυτονομία του.

Όσον αφορά τις επιδόσεις, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η Bosch λέει ότι εξαιτίας της μέγιστης ροπής που είναι τόσο υψηλή από τόσο χαμηλές στροφές, το e-kart είναι ικανό να σπινάρει τους τροχούς του με ένα χάιδεμα του γκαζιού. Και συμπληρώνει ότι το μόνο που λείπει είναι οι ήχοι και οι μυρωδιές ενός στάνταρ αγωνιστικού καρτ.



Να θυμίσουμε ό τι η Bosch προμηθεύει επίσης με τεχνολογία το πρωτάθλημα της Formula E που υφίσταται από τιο 2012, με μονοθέσια που κινούνται αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια με συστήματα που προμηθεύει η Spark Racing Technology. Οι οργανωτές θα ήθελαν να δουν κι άλλους προμηθευτές να εισέρχονται στο θεσμό.

Μιλώντας για το πρωτότυπο e-kart, ο αντιπρόεδρος της Bosch Motorsport, δρ. Klaus Böttcher, είπε: «Ακόμη και στην παρθενική του βόλτα, το ηλεκτρικό καρτ ήταν ικανό να πιάνει τα πρώτα 100 km/h από στάση σε μόλις 5”, ενώ ξεπερνούσε σε τελική ταχύτητα τα 130 km/h.

«Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, θα συνεχίσουμε εντατικά τις δοκιμές και την εξέλιξη, για να διερευνήσουμε περεταίρω τις δυνατότητες του νέου e-kart».

Η Christian Schacht, γενική γραμματέας του DMSB είναι άλλη μια ενθουσιώδης υποστηρίκτρια του αγωνιστικού ηλεκτρικού καρτ: «Είμαστε ευτυχείς να υποστηρίζουμε το πρωτοποριακό και εκπληκτικό πρότζεκτ του ηλεκτρικού καρτ της FIA.



«Ως μια πρωτοποριακή χώρα στην τεχνολογία, η Γερμανία έχει έντονη τη διάθεση να υποστηρίζει την ηλεκτρική έκφανση των motorsports. Το κάνουμε με τη Formula E και το κάνουμε υποστηρίζοντας τους νέους οδηγούς στους αγώνες καρτ.

Αυτή τη στιγμή ούτε υποθέσεις δεν γίνονται σχετικά με το πότε θα μπορούσαν τα ηλεκτρικά καρτ να περάσουν στη λειτουργική πραγματικότητα, ύστερα από την επίσημη πρεμιέρα του πρωτοτύπου στο Βερολίνο. Πάντως τα πράγματα δείχνουν ότι έχουν μπει σε τροχιά. Κι όταν αυτό συμβεί, με μεγάλη χαρά θα βλέπαμε ένα πρωτάθλημα και στη χώρα μας και θα είμαστε από τους πρώτους που θα συμμετείχαμε.

[Πηγή Bosch]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube