Το χρήμα δεν έχει μυρωδιά…

Το χρήμα δεν έχει μυρωδιά…

Στους αγώνες –και στις επιχειρήσεις γενικότερα– δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί και λίγους ενδιαφέρει από πού προέρχεται το χρήμα.

Η πρόσφατη περίπτωση της επιστροφής του Didier Calmels στον κόσμο των αγώνων, μας ξαναθύμισε ότι αγωνιστικές ομάδες διεθνούς εμβέλειας στο παρελθόν είχαν συνδέσει το όνομά τους με παράνομα χρήματα.

Μιλάμε για χρήματα που προέρχονταν από διακίνηση ναρκωτικών, χρηματιστηριακές «πυραμίδες» Πόντσι, ξέπλυμα και άλλες απάτες, ακόμα κι από… αιρέσεις που ήθελαν να προβληθούν.

Ο Calmels (φωτ. επάνω) είναι ένας 66χρονος Γάλλος επιχειρηματίας που ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την αγορά και τη διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων, και έχει κατηγορηθεί κάμποσες φορές για παράνομες κινήσεις, αλλά έχει απαλλαγεί. Δεν έγινε όμως γνωστός γι’ αυτό.

Πρωτοακούστηκε όταν ίδρυσε τo 1987, μαζί με τον Gerard Larrousse, την ομάδα Formula 1 Larrousse & Calmels, με σασί Lola, κινητήρα Cosworth DFV V8 και οδηγούς τους Philippe Alliot και Yannick Dalmas (φωτ. κάτω). O Calmels όμως εκδιώχθηκε από την ομάδα το 1989, όταν δολοφόνησε τη γυναίκα του που υποπτευόταν ότι τον απατούσε.   

Τώρα ο Γάλλος επιστρέφει στους αγώνες ως συνιδιοκτήτης ομάδας που θα συμμετάσχει στα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης. Θα συνεργαστεί με την Schmidt-Peterson Motorsports για να κατεβάσει στο Indy 500 του 2018 ένα μονοθέσιο για τον Tristan Gommendy, που είναι πιο γνωστός ως οδηγός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC).

Το 1990 ο Calmels καταδικάστηκε για το φόνο της γυναίκας του σε έξι χρόνια κάθειρξη, καθώς η πράξη του χαρακτηρίστηκε «έγκλημα πάθους» και το γαλλικό δικαστήριο έδειξε επιείκεια. Έμεινε στη φυλακή δύο χρόνια πριν αποφυλακιστεί για να εξελιχθεί σε επιτυχημένο επιχειρηματία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Sam Schmidt, συνιδιοκτήτης της ομάδας Schmidt-Peterson, λέει: «Το θέμα είναι γνωστό δημόσια και το είχαμε υπόψη καθ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων. Ο Didier εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του και προχώρησε για να γίνει πετυχημένος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης ομάδας στους ευρωπαϊκούς αγώνες».

Το παράξενο όμως είναι ότι ο Gerard Larrousse, παλιός κορυφαίος οδηγός αγώνων ράλι και πίστας και επικεφαλής της ομάδας Renault F1 το 1984-’85, είχε περιπέτειες και με άλλον συνεργάτη του στην F1.

Αυτός ήταν ο Rainer Walldorf, που ενεπλάκη στην ομάδα το 1992. Ο 50χρονος τότε Γερμανός αποδείχτηκε ότι λεγόταν Klaus Walz και ήταν καταζητούμενος από την αστυνομία σε πολλές χώρες για τέσσερις ειδεχθείς φόνους!

Η F1 το έμαθε όταν κυκλοφόρησε ότι η γαλλική αστυνομία είχε κάνει επιδρομή στο σπίτι του και τον είχε συλλάβει. Αυτός ήταν ήρεμος και ζήτησε μόνο να πάρει κάτι από το γραφείο του. Άρχισε να ψάχνει τα συρτάρια κι έβγαλε μια χειροβομβίδα απειλώντας να ανατιναχτεί μαζί με τους αστυνομικούς αν δεν τον άφηναν να φύγει. Πήρε ως όμηρο τον αρχηγό της αστυνομίας, έδεσε τους άλλους στα έπιπλα με χειροπέδες κι έφυγε με το αυτοκίνητό του. Στη συνέχεια έκανε το ίδιο με τον αρχηγό, δένοντάς τον στο τιμόνι του αυτοκινήτου κι εγκαταλείποντάς το σε ερημική τοποθεσία απ’ όπου τον παρέλαβε συνεργός του. Έριξαν τη χειροβομβίδα σε… ορνιθοτροφείο κι έφυγαν.

Ένα μήνα αργότερα, ο Walz εντοπίστηκε σε ξενοδοχείο στη Γερμανία, πολιορκήθηκε επί εννέα ώρες από την αστυνομία και τελικά σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών…

[Πηγή: Road & Track, France Info, GrandPrix.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube