Για πρώτη φορά στην Iστορία τερματίζει στο Ράλι Dakar ηλεκτρικό αυτοκίνητο [video]

Για πρώτη φορά στην Iστορία τερματίζει στο Ράλι Dakar ηλεκτρικό αυτοκίνητο [video]

Το ηλεκτρικό αγωνιστικό Acciona 100% EcoPowered έγραψε ιστορία, πετυχαίνοντας να τερματίσει στο φετινό Ράλι Dakar.

Στο φετινό Ράλι Dakar όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στον Stephane Peterhansel ο οποίος κατέκτησε την 13η νίκη του, αλλά και στην Peugeot που κατέλαβε και τις τρεις θέσεις του βάθρου. Ωστόσο, ιστορικής σημασίας ήταν και ο τερματισμός στην 57η θέση του Αργεντίνου Ariel Jaton με συνοδηγό τον Tito Rolon και αυτοκίνητο το Acciona 100% EcoPowered.

Το Ράλι Dakar, ο αγώνας των 9.000 km σε συνθήκες κόλασης, με καταστροφικές πλημμύρες, ζέστη που ξεπερνά τους 50 βαθμούς, εμπόδια που μοιάζουν αξεπέραστα και ατέλειωτη οδήγηση σε κινούμενη, κυριολεκτικά, άμμο, είναι μάλλον το πιο σκληρό πεδίο δοκιμών για ανθρώπους και μηχανές. Για κάθε είδος τεχνολογίας σχετικής με την αυτοκίνηση. Σε αυτό το περιβάλλον, το επίτευγμα του Acciona 100% EcoPowered, του πρώτου ηλεκτρικού οχήματος που καταφέρνει να τερματίσει τον αγώνα, φαντάζει ακόμη μεγαλύτερο και πιο σημαντικό.



Η Acciona είναι μια ισπανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας. Το project τρέχει από το 2012. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει το αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί και η μορφή του έχει αλλάξει αρκετές φορές, αλλά η ιδέα παραμένει ίδια. Να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αγώνα χωρίς να καταναλώσει ούτε μία σταγόνα υγρών καυσίμων. Το 100% EcoPowered είναι τετρακίνητο και λειτουργεί με έξι μπαταρίες λιθίου οι οποίες φορτίζονται διαρκώς από ηλιακά πάνελ ισχύος 100-watt τοποθετημένα στην οροφή. Το μεγάλο σκαλοπάτι στην εξέλιξη έγινε το 2015. Το βάρος του ηλεκτροκινητήρα περιορίστηκε στα 80 kg, συμβάλλοντας στην συνολική μείωση του βάρους του οχήματος κατά 40%. Η ισχύς έφτασε τα 300 PS, με ροπή που ξεπερνά τα 81 kgm.  

Η φετινή συμμετοχή ήταν η 3η και καλύτερη. Τα δύο προηγούμενα χρόνια το πλήρωμα είχε εγκαταλείψει. Το 2016 όμως είχαν καλύψει το 80% της απόστασης, δείχνοντας ότι το project έχει δυνατότητες.

Πηγή Acciona

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube