Δαιμονισμένο FIAT X1/9 για Aναβάσεις [video]

Δαιμονισμένο FIAT X1/9 για Aναβάσεις [video]

Το μικροσκοπικό κουπέ της FIAT έχει μεταμορφωθεί σε ένα συναρπαστικό αγωνιστικό-τέρας για Aναβάσεις.

Θυμάστε το μικρό κουπέ της FIAT από τη δεκαετία του ’70 που έμοιαζε κάπως με την Lancia Stratos και ήταν διάσημο για το πόσο εύκολα σκούριαζε;

Παρά τα προβλήματα αξιοπιστίας και την κάπως… περιορισμένη αντοχή στο χρόνο, το FIAT X1/9 αγαπήθηκε για την εμφάνιση και την οδική συμπεριφορά του. Πανάλαφρο, τέλεια ζυγισμένο , είχε άφθονο grip για να στρίβει με όλη του τη φόρα σχεδόν παντού. Το χαμηλό βάρος επέτρεπε τη χρήση μικρών κινητήρων, πράγμα που έκανε το αυτοκίνητο δημοφιλές και του επέτρεψε να επιβιώσει της ενεργειακής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 1973.

Διαβάστε ακόμη FIAT X1/9 1972-1989 [video]

Ο σχεδιασμός ήταν του Bertone. Και παρότι προέβλεπε κίνηση στον πίσω άξονα, τεχνολογία που εκείνη την εποχή δεν συμβάδιζε με τα πλάνα της FIAT, ο Agnelli γοητεύτηκε και έδωσε το πράσινο φως για την παραγωγή.

Το αυτοκίνητο που βλέπουμε εδώ είναι ένας πραγματικός δαίμονας. Το οδηγεί με μαεστρία και θάρρος ο Manuel Dondi, πρωταθλητής Αναβάσεων στην Ιταλία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο το αυτοκίνητο αυτό πήρε τη νίκη στο λόφο Verzegnis. Προφανώς ελάχιστη σχέση έχει με το αυτοκίνητο παραγωγής. Φορά κινητήρα Alfa Romeo 300 ίππων, ιπποδύναμη πάνω από 4 φορές πολλαπλάσια της εργοστασιακής. Παρόλα αυτά οι επιδόσεις του βασίζονται στην ποιότητα των δυναμικών χαρακτηριστικών του αρχικού σασί, δηλαδή στο χαμηλό βάρος και στην τέλεια ισορροπία. Σε συνδυασμό φυσικά με τα ειδικά για την περίσταση αεροδυναμικά βοηθήματα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube