Απολαύστε ήχο και θέαμα από Porsche 911 GT3 σε ράλι [video]

Απολαύστε ήχο και θέαμα από Porsche 911 GT3 σε ράλι [video]

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τον 6κύλινδρο boxer να στροφάρει σε πίστες, αλλά όχι τόσο να αντηχεί σε δάση και βουνοπλαγιές.

Η Porsche 911 είναι το πιο επιτυχημένο αγωνιστικό αυτοκίνητο όλων των εποχών, κυρίως σε αγώνες πίστας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν διακρίθηκε και στα ράλι.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, εργοστασιακές 911 Τ και S πήραν τρεις (διπλές) νίκες στη σειρά στο Ράλι Monte Carlo, το 1968 με τον Vic Elford και το 1969/70 με τον Bjorn Waldegaard. Το 1970 η Porsche κέρδισε και το Διεθνές Πρωτάθλημα Ράλι (προκάτοχο του WRC).

Στη συνέχεια το εργοστάσιο αποσύρθηκε από τα ράλι και η μόνη επίσημη προσπάθεια στο WRC ήταν να κερδίσει το Ράλι Safari στην Κένυα το 1978. Απέτυχε στο τέλος, με τον Vic Preston Jr να τερματίζει δεύτερος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπαμε επί δεκαετίες σοβαρές ιδιωτικές συμμετοχές με 911 στο WRC, με αποκορύφωμα τη νίκη του Jean-Pierre Nicolas στο Monte Carlo το 1978 και εκείνη του Jean-Luc Therier στο Γύρο της Κορσικής το 1980.

Οι Porsche 911 πήραν βέβαια και αναρίθμητες διακρίσεις σε εθνικά πρωταθλήματα, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, με τον «Λεωνίδα» (Αλέξανδρο Μανιατόπουλο) να στέφεται πρωταθλητής ράλι το 1975 με την Carrera RSR.

H έλευση και κυριαρχία της τετρακίνησης στα ράλι εκτόπισε τελικά την 911, όμως το θρυλικό πισωμήχανο κουπέ επανήλθε με τη θέσπιση από τη FIA της κατηγορίας R-GT. Δείτε λοιπόν την Porsche 911 GT3 να προσφέρει απλόχερα ήχο και θέαμα στα ορεινά στροφιλίκια, στα χέρια άσων όπως ο Francois Delecour, o Romain Dumas, o Marc Duez και άλλοι.

 [Πηγή: Rallye-Start]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube