Τραγελαφικές στιγμές από τον κόσμο του motorsport: 10 γκάφες στον τελευταίο γύρο [video]

Τραγελαφικές στιγμές από τον κόσμο του motorsport: 10 γκάφες στον τελευταίο γύρο [video]

Στους αγώνες λένε ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει αν δεν πέσει η καρό σημαία. Δεν είναι κλισέ, αλλά σκληρή πραγματικότητα. Δείτε γιατί.

1. Βιάστηκε να τελειώσει
Ο Sebastian Vettel, ενώ βρισκόταν στην 5η θέση, στην οποία είχε προσπαθήσει πολύ να φτάσει, νόμιζε ότι ο αγώνας είχε τελειώσει και έκοψε τελείως τον ρυθμό του στον 66ο γύρο, βγαίνοντας μάλιστα στην έξοδο διαφυγής της 1ης στροφής για να χαιρετήσει το πλήθος. Μόνο που ο αγώνας είχε έναν γύρο ακόμη. Με τις κραυγές της ομάδας από τον ασύρματο και βλέποντας τους άλλους να περνούν "αέρα"  ξαναπάτησε το γκάζι, έχασε 14" αλλά δεν του κόστισε κάποια θέση. 



2. Γιόρτασε την... 14η θέση
Ο Riccardo Russo προηγείτο στον αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος CIV στο Mugello, όταν ξαφνικά έκοψε και με υψωμένες γροθιές πανηγύριζε τη νίκη. Μόνο που είχε έναν ακόμη γύρο να συμπληρώσει. Έτσι τελικά τερμάτισε... 14ος.



3. Όχι, δεν κέρδισες ακόμη
Το περιστατικό του Russo είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στον Julian Simon, όταν γιόρταζε αυτό που νόμιζε για νίκη στον αγώνα των 125 cc στην πίστα της Βαρκελώνης. Του έμενε όμως ένας γύρος ακόμη, τον οποίο τελικά συμπλήρωσε με καθυστέρηση που τον έριξε στην 4η θέση.



4. Μην αφήνεις, μην αφήνεις...
Ο Nigel Mansell οδηγούσε το καναδικό GP του 1991 όταν έκοψε ρυθμό στην φουρκέτα, στο τρίτο sector, για να χαιρετήσει το πλήθος. Όμως έκοψε πολύ, δεν άλλαξε ταχύτητα και άφησε τις στροφές του κινητήρα να πέσουν, οπότε στόλαρε ο κινητήρας και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει. Επισήμως, η εγκατάλειψη αποδόθηκε σε "πρόβλημα στα ηλεκτρικά".

 

5. Φταίει ο Raikkonen;
Στην διάρκεια του ευρωπαϊκού GP του 2005 στο Nurburgring ο Kimi Raikkonen είχε ένα μπλοκάρισμα. Και είχε "τετραγωνίσει" το εμπρός ελαστικό του. Οι κανονισμοί απαγόρευαν εκείνη την χρονιά την αλλαγή ελαστικών, εκτός αν υπήρχε θέμα ασφάλειας. Η McLaren, αν και θα μπορούσε να του αλλάξει το λάστιχο, προτίμησε να μην τον βάλει στα pits ώστε να μην χάσει την πρώτη θέση. Ο κραδασμός από το τετραγωνισμένο λάστιχο για μεγάλο μέρος του αγώνα είχε σαν αποτέλσμα να καταρρέυσει η ανάρτηση στον τελευταίο γύρο, στην  1η στροφή. Ο Kimi έχασε την πρωτιά που πήγε στον Alonso.



6. Στον τοίχο
Τα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης είναι ένας από τους πιο φημισμένους και θρυλικούς αγώνες του μηχανοκίνητου αθλητισμού παγκοσμίως, με αίγλη ανάλογη του Monaco και του LeMans. Η νίκη είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Ο J.R. Hildebrand οδηγούσε τον αγώνα του 2011 αλλά στην τελευταία καμπή της οβάλ πίστας έχασε την γραμμή του σε ένα ντουμπλάρισμα, άνοιξε την τροχιά του και χτύπησε στον τοίχο. Ο Dan Wheldon πέρασε και πήρε τελικά τη νίκη, με τον Hildebrand να καταφέρνει ωστόσο να τερματίσει δεύτερος.



7. Σταμάτησε να πανηγυρίσει ένα μέτρο πριν τον τερματισμό
Ο Bjorn Wirdheim οδηγούσε τον αγώνα F3000 στο Monaco το 2003 και στον τελευταίο γύρο έκοψε για να πανηγυρίσει τη νίκη με τους μηχανικούς του που είχαν κρεμαστεί από το pitwall. Μόνο που η γραμμή του τερματισμού ήταν ένα δύο μέτρα πιο μπροστά. Ενώ λοιπόν ο Wirdheim το γλένταγε, ήρθε διακριτικά ο Kiesa από πίσω, τον πέρασε και πήρε τη νίκη. Πόνεσε...



8. Πήρε το μάθημά του
Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του περιστατικού, αλλά επιβεβαιώνει αυτό που λέμε πάντα. Το καρτ είναι το μεγάλο σχολείο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αν σε όλους τους παραπάνω είχε συμβεί κάτι ανάλογο στα χρόνια του καρτ, μάλλον δεν θα έκαναν το ίδιο λάθος στις μεγαλύτερες κατηγορίες. Εδώ βλέπουμε τον οδηγό που προηγέιται να σηκώνει το χέρι του μία στροφή πριν το τέλος, έτοιμος να περάσει πανηγυρικά την γραμμή του τερματισμού. Στο καρτ όπου όλα είναι οριακά και κρίνονται στις λεπτομέρειες, το λάθος αυτό ήταν αρκετό για να χαθεί η νίκη.



9. Σύγκρουση κορυφής
Πιο "κορυφής" δεν γίνεται. Hamilton και Rosberg μονομαχούν για την πρώτη θέση στο φετινό πρόσφατο αυστριακό GP. Λόγω διαφόρων ατυχιών, ο Hamilton έχει μείνει πίσω στο πρωτάθλημα και ο Rosberg προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα. Η στρατηγική της ομάδας έχει ευνοήσει τον Γερμανό, παρόλα αυτά ο Hamilton είναι ταχύτερος στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και μαζεύει με ραγδαίο ρυθμό την διαφορά από τον Rosberg που είναι επικεφαλής. Στον τελευταίο γύρο έχει κολλήσει πίσω του και είναι η τελευταία του ευκαιρία  για προσπέραση. Την δοκιμάζει στην 2η στροφή, από την εξωτερική. Ενώ είναι μισό μονοθέσιο μπροστά, ο Rosberg καθυστερεί σκοπίμως τα φρένα του, καθυστερεί και να στρίψει, θέλοντας να καταλάβει τον χώρο από την εσωτερική και να σπρώξει εκτός ορίων της πίστας τον Hamilton. Τελικά ακουμπούν, με την εμπρός πτέρυγα του Rosberg να σπάει. Ο Hamilton πήρε τη νίκη και ο team mate του αναγκάστηκε να δεχτεί το προσπέρασμα και από τις Red Bull, τερματίζοντας τελικά στην 4η θέση.  



10. Και ξαφνικά... Χάος
Αυτή η μάχη δεν ήταν για την κορυφή. Αλλά ήταν ένα πραγματικό χάος που προκλήθηκε από το πουθενά. Ο Felipe Massa ήταν κάπως αισιόδοξος. Είχε ρυθμό και βιαζόταν να προσπεράσει τον Perez ο οποίος είχε πιο παλιά λάστιχα και δεν είχε την ίδια ταχύτητα, παρόλα αυτά ήταν ταχύτερος από την Red Bull. Τελικά ο ανυπόμονος Massa συγκρούστηκε με τον επίσης θερμοκέφαλο Perez. Τα δύο μονοθέσια έφυγαν στις μπαριέρες κάνοντας πιρουέτες εκατέρωθεν της Red Bull που ευτυχώς πέρασε και δεν ακούμπησε.

  


Πηγή CarThrottle



 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube