DieCast: Alfa Romeo TZ από την AUTOart

DieCast: Alfa Romeo TZ από την AUTOart

Coda tronca: Η εντυπωσιακή αγωνιστική Alfa της Autodelta, με την κομμένη ουρά, δια χειρός Carlo Chiti ξαναζωντανεύει με μεράκι σε κλίμακα 1:18 από την AUTOart.

Για τέσσερα χρόνια (1963-1967), η Αlfa Romeo σε συνεργασία με τον Zagato, κατασκεύαζε ένα εντυπωσιακό σε εμφάνιση, αλλά σχετικά απλοϊκό σε κατασκευή, σπορ κουπέ αυτοκίνητο βασισμένο στην Giulia.

H ΤΖ, όπως ονομάστηκε, είχε σωληνωτό σασί (εξ ου και το όνομά της από το Tubolare Zagato), κινητήρα 1.600 cc με δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και ανάλογα με την περίσταση απέδιδε από τους νορμάλ 112 ίππους του στοκ μοτέρ έως 160 PS. Ισχύς επαρκής για το αλουμινένιο αμάξωμα που δεν ξεπερνούσε τα 650 κιλά.

Στο αυτοκίνητο αυτό πρωτοεμφανίστηκε η «coda tronca» ή «κομμένη ουρά», μια μελέτη του Γερμανοελβετού σχεδιαστή Dr. Wunibald Kamm, σύμφωνα με την οποία η οπισθέλκουσα ελάχιστα επηρεαζόταν σε σχέση με τα μακρόουρα μοντέλα. Στην Ιστορία έμεινε ως Kamm Tail.

Καν’ το όπως η Autodelta
Το εντυπωσιακό σε όψη αυτό μοντέλο, αναπαριστά με μεγάλη επιτυχία η AUTOart, σε κλίμακα 1:18 και σε βαθύ κόκκινο χρώμα απαράμιλλης στιλπνότητας και υφής. Όλες οι λεπτομέρειες είναι εξαιρετικά προσεγμένες, με στοιχεία αληθοφανή, όπως η ανοιγόμενη μάσκα για την ψύξη του κινητήρα, αλλά και τα εξωτερικά μπροστινά φλάς.
Στο πλάι του αμαξώματος δεσπόζει η μεγάλη χοάνη της εξάτμισης, ενώ ξεχωρίζουν τα «Ζ», τα σήματα του Zagato. Τα καλύμματα των εμπρός φαναριών είναι κατασκευασμένα από καλής ποιότητας πλαστικό και δεν θολώνουν. Όλα τα χρωμιωμένα τμήματα δε, ξεχωρίζουν και προσθέτουν στην εμφάνιση του μοντέλου.

Το καπό ανοίγει και στέκεται σε δύο θέσεις, αποκαλύπτοντας ένα λεπτομερώς αναπαριστάμενο κινητήρα, με χρωματικές διαφοροποιήσεις των διαφόρων τμημάτων του, αλλά και των μπουζοκαλωδίων. Το εσωτερικό της TZ απολύτως αληθοφανές και αυτό, με τα συρόμενα παράθυρα να έχουν αληθινό διακόπτη ανοίγματος κλεισίματος, Οι αναρτήσεις είναι πολύ ωραία απεικονισμένες αλλά δυστυχώς δεν λειτουργούν. Εντυπωσιακές είναι και οι ζάντες, μικρογραφίες των πραγματικών. Πολύ καλό και παραστατικό είναι και το κάτω μέρος του μοντέλου, με λεπτομέρειες του άξονα μετάδοσης και των αμορτισέρ.

Τι λέει το DRIVE
Μας αρέσει
Η σπανιότητα του μοντέλου και η ωραία βαφή
Δεν μας αρέσει
Η μη λειτουργία των αναρτήσεων
Κλίμακα 1:18
Μήκος 21 cm
Εταιρία AUTOart
Υλικό Diecast
Κατασκευή Κίνα
Τιμή €130

Το βρήκαμε
AUTO Regali
Κηφισιά, τηλ.: 210 80 87 258

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube