Δείτε τι είναι και πώς λειτουργεί η «μαγική» μεμβράνη προστασίας [video]

Δείτε τι είναι και πώς λειτουργεί η «μαγική» μεμβράνη προστασίας [video]

H διαφανής μεμβράνη που «επουλώνεται» μόνη της προστατεύει το χρώμα του αυτοκινήτου.

Οι διαφανείς μεμβράνες που επανέρχονται αφού ξυστούν ή γρατζουνιστούν, έχουν αρκετό μηχανολογικό ενδιαφέρον. Πώς είναι όμως φτιαγμένες και πώς λειτουργούν;

Αυτό ακριβώς εξηγεί το video που ετοίμασε ο Jason Fenske του Engineering Explained.

Οι τελευταίου τύπου προστατευτικές μεμβράνες αποτελούνται από τρία στρώματα υλικού ώστε να εξασφαλίζουν πως το χρώμα του αυτοκινήτου σας δεν θα πάθει ζημιά από γρατζουνιές, επαφές και εκτόξευση χαλικιών.

Το πρώτο στρώμα είναι η κόλλα που κολλάει τη μεμβράνη στο αμάξωμα. Το δεύτερο είναι παχύ, από πολυουρεθάνη, για να περιορίζει τις ζημιές από εξωτερικούς παράγοντες. Και το τρίτο στρώμα είναι το διαφανές που προστατεύει την πολυουρεθάνη από χρωματικές αλλοιώσεις.

Πώς όμως οι ζημιές στη μεμβράνη «επουλώνονται» μόνες τους; Όπως εξηγεί ο Fenske, οι γρατζουνιές στην επιφάνεια αποτελούν «αναδιατάξεις» και όχι ζημιές στο υλικό. Έτσι, η πρόσδοση θερμότητας παρέχει την αναγκαία ενέργεια για να επανέλθει η μεμβράνη στην αρχική της, ομαλή μορφή.

Αυτή είναι μόνο μια χοντρική επεξήγηση. Δείτε το video για να μάθετε τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας και να παρακολουθήσετε πώς τoποθετείται η μεμβράνη στο αυτοκίνητο.

[Πηγή: Engineering Explained μέσω Road & Track]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube