Επιτέλους, πλαφόν κόστους στους πελατειακούς κινητήρες

Επιτέλους, πλαφόν κόστους στους πελατειακούς κινητήρες

Οι κατασκευαστές και η FIA συμφώνησαν σε σχέδιο που αφορά στο κόστος και την προμήθεια κινητήρων στις ομάδες-πελάτες.

Μετά τη διήμερη συνεδρίαση στη Γενεύη, αρχικά της Ομάδας Στρατηγικής της F1 τη Δευτέρα και στη συνέχεια της Επιτροπής F1 χθες Τρίτη, δεν αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από τη FIA, όμως το «αδελφό» μας AUTOSPORT έμαθε τα νέα.

Οι τέσσερις κατασκευαστές κινητήρων –Ferrari, Mercedes, Renault και Honda– συμφώνησαν σε μείωση του κόστους προμήθειας των υβριδικών κινητήρων 1.6 V6 τούρμπο στα 12 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για κάθε ομάδα-πελάτη.

Παρέσχαν επίσης εγγυήσεις ότι θα εφοδιάσουν όλο το grid, καθώς νέοι κανονισμοί θα ισχύσουν το 2018 και, αφότου συνταχθούν, θα μείνουν σταθεροί για τρεις αγωνιστικές χρονιές, μέχρι το τέλος του 2020.

Οι κινήσεις αυτές έγιναν υπό το φόβο της θέσπισης ενός ανεξάρτητου, φθηνού κινητήρα που πρότειναν πέρσι ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt, και ο ισχυρός άνδρας της F1, Bernie Ecclestone.

Στα τέλη του 2015, οι κατασκευαστές επιφορτίστηκαν με την ευθύνη αντιμετώπισης ορισμένων θεμάτων, που περιλάμβαναν την απλούστευση των τεχνικών προδιαγραφών και τη βελτίωση του ήχου των κινητήρων.

Το κουαρτέτο των κατασκευαστών είχε διορία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για να παρουσιάσει τις προτάσεις του στους Ecclestone και Todt, πριν τις χθεσινές και προχθεσινές συναντήσεις στη Γενεύη, από τις οποίες βγήκε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Το παραπάνω σχέδιο, που εγκρίθηκε επίσημα, θα μειώσει το οικονομικό φορτίο των ομάδων, που πλήρωναν 20-25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την προμήθεια κινητήρων.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση για ανεξάρτητο κινητήρα έφυγε οριστικά από το τραπέζι, αν επιτευχθεί η τελική συμφωνία ανάμεσα στις ομάδες και επικυρωθεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητων Σπορ (WMSC) το Μάρτιο.

Για επιπλέον μείωση του κόστους, ο αριθμός των διαθέσιμων κιβωτίων ανά οδηγό θα περιοριστεί σε τρία το χρόνο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube