Στην F1 προωθούν την ιδέα για αυτόνομο safety car

Στην F1 προωθούν την ιδέα για αυτόνομο safety car

Μπορεί ένα safety car χωρίς οδηγό να ανταποκριθεί στο ρόλο του σε έναν αγώνα F1;

Η Formula 1 θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα αυτοκίνητο ασφαλείας χωρίς οδηγό στο μέλλον, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την προώθηση της αυτόνομης τεχνολογίας, αποκάλυψε η FIA.
 
Το διοικητικό όργανο της F1 είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι οι οδηγοί θα παραμείνουν βασικό στοιχείο της εξέλιξης του σπορ, αλλά έχουν προχωρήσει σε συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να προωθήσει αυτόνομα οχήματα (χωρίς οδηγό) μέσα από τις διαδικασίες ενός αγώνα Grand Prix. 
 
Ο Marcin Budkowski, επικεφαλής του τεχνικού τμήματος F1 της FIA, πρότεινε ότι ένα αυτοκίνητο ασφαλείας χωρίς οδηγό θα ήταν ένας καλός τρόπος για να αποδειχθεί η πρόοδος της αυτοκινητοβιομηχανίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Θα προωθούσε- συνέχισε - μια τεχνολογία για την οποία υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, μέσα από το κορυφαίο σπορ. 
Ο οδηγός του αυτοκινήτου ασφαλείας, κατέληξε, δεν θα ήταν πλέον απαραίτητος, γιατί θα άφηνε τα χειριστήρια στον υπολογιστή.
 
Ο Budkowski προσλήφθηκε στη FIA, μετά από χρόνια που εργάζονταν για την McLaren και τη Ferrari, για να βοηθήσει στη διαμόρφωση σχεδίων για την προσαρμογή των αγώνων Grand Prix ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στις μελλοντικές τεχνολογίες.
 
Η FIA θέλει να μελετήσει πιο πολύ αυτές τις νέες τεχνολογίες για να καταλάβει πώς πρέπει να τοποθετηθεί απέναντί τους, πρόσθεσε ο Budkowski για να καταλήξει ότι η αυτόνομη οδήγηση θα έχει στην εξέλιξή της μεγάλη συνεισφορά στην οδική ασφάλεια. Και όλοι γνωρίζουμε ότι τόσο η FIA όσο και ο πρόεδρος της Jean Todt συμμετέχουν στην εκστρατεία δράσης για την οδική ασφάλεια, είπε.
 
Το θέμα με όλα τα παραπάνω είναι κατά πόσο ένα αυτόνομο όχημα μπορεί να επιτελέσει όλα όσα χρειάζεται να επιτελεί ένα αυτοκίνητο ασφαλείας σε έναν αγώνα Formula1.
Aς μας επιτρέψει ο Budkowski να έχουμε τεράστιες αμφιβολίες για το πόσο ένα τέτοιο αυτοκίνητο μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Στο μέλλον ίσως, αλλά προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να συζητάμε κάτι τέτοιο. 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube