Πέθανε ο Jack Brabham

Πέθανε ο Jack Brabham

O Sir Jack Brabham, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής F1 τη δεκαετία του 1950 και ’60, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Μια δήλωση από την οικογένειά του έλεγε ότι ο Αυστραλός πέθανε ήσυχα στο σπίτι του, στην Gold Coast, σήμερα το πρωί (Δευτέρα 19/5).

Ο Brabham ήταν ο πρώτος οδηγός που πήρε τον τίτλο στη Formula 1 με αυτοκίνητο δικής του κατασκευής, έχοντας ιδρύσει την Brabham στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αφού είχε πάρει τους δύο πρώτους του τίτλους με μονοθέσιο Cooper.

Με την Cooper είχε κάνει και το ντεμπούτο του στην F1 το 1955, έχοντας ξεκινήσει την αγωνιστική καριέρα του με μικρά midget cars και σε αγώνες ανάβασης στην Αυστραλία, στην αρχή της δεκαετίας του ’50.

Έχοντας αρχικά επικεντρωθεί σε αγώνες σπορ αυτοκινήτων και Formula 2, με σποραδικές εμφανίσεις σε GP F1, έγινε οδηγός F1 πλήρους απασχόλησης το 1958.

Η παρθενική του νίκη ήρθε στο Μονακό, το 1959, και έγινε η απαρχή για δύο πολύ επιτυχημένες χρονιές που του έδωσαν τον παγκόσμιο τίτλο του 1959 και του 1960.

Ίδρυσε την ομάδα Brabham το 1962, τρέχοντας αρχικά με μια Lotus μέχρι να ολοκληρωθούν τα δημιουργήματα του συνεργάτη του, Ron Tauranac.

Ο αρχικός team-mate του, Dan Gurney, πήρε τις πρώτες νίκες για την Brabham. Όμως τέσσερις νίκες στα μέσα του 1966 έδωσαν στον Jack Brabham τον τρίτο και τελευταίο τίτλο του – αυτή τη φορά με δικό του αυτοκίνητο, ένα επίτευγμα που δεν έχει έκτοτε επαναληφθεί. Η Brabham κέρδισε επίσης το πρωτάθλημα κατασκευαστών, το 1966 και το 1967.

Ο Jack Brabham αποσύρθηκε στο τέλος της σεζόν του 1970, η οποία είχε αρχίσει με την 14η και τελευταία του νίκη σε GP, στο Kyalami της Ν. Αφρικής. Όταν αποσύρθηκε, ο Αυστραλός πούλησε και την ομάδα του στον Bernie Ecclestone.

Η ομάδα Brabham συνέχισε τις επιτυχίες, παίρνοντας δύο ακόμη παγκόσμιους τίτλους με τον Nelson Piquet, ενώ ο ίδιος ο Brabham είχε την ευτυχία να δει τους τρεις γιους του, Geoff, Gary και David, να έχουν πολύ επιτυχημένες καριέρες στους αγώνες.

Οι εγγονοί του, Matthew και Sam, επίσης ξεκίνησαν καριέρα με μονοθέσια τα τελευταία χρόνια.

«Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για όλους μας», δήλωσε ο David Brabham. «Ο πατέρας μου πέθανε ήσυχα στο σπίτι, σήμερα το πρωί σε ηλικία 88 ετών. Έζησε μιαν απίστευτη ζωή και θα συνεχίσει να ζει μέσα από την τεράστια αγωνιστική κληρονομιά που αφήνει».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube