Οι τεχνικές αλλαγές που έφεραν οι αγώνες στα αυτοκίνητα δρόμου [video]

Οι τεχνικές αλλαγές που έφεραν οι αγώνες στα αυτοκίνητα δρόμου [video]

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η τεχνολογία μεταφέρεται από τις πίστες και τις ειδικές διαδρομές στο δρόμο. Αυτό το video μας δείχνει πώς οι αγώνες άλλαξαν τα αυτοκίνητα που οδηγούμε.

Η Φυσική καθορίζει τις επιδόσεις σε κάθε σπορ, από το ποδόσφαιρο ως την κολύμβηση. Αλλά όταν το σπορ είναι μηχανοκίνητο, η επιστήμη γίνεται πιο σημαντική. Δείτε εδώ πως τα αγωνιστικά αυτοκίνητα επηρέασαν την καθημερινότητά μας, μέσω των αυτοκινήτων που οδηγούμε.

Για τους αγώνες λοιπόν δημιουργήθηκαν τα πρώτα αξιόπιστα σιδερένια δισκόφρενα. Το ίδιο και τα κεραμικά χρόνια αργότερα. Τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται σε πολλά σπορ αυτοκίνητα, ενώ όσο περνούν τα χρόνια η χρήση τους θα επεκταθεί και σε πιο ταπεινά μοντέλα καθώς το κόστος θα μειώνεται.

Μια άλλη σημαντική τεχνολογία που εξελίχθηκε στις πίστες και παίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στα αυτοκίνητα δρόμου είναι η αεροδυναμική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πειράματα του ευρηματικού Colin Chapman με την Lotus 49. Αναζητούσε την κάθετη δύναμη τοποθετώντας πτέρυγες εμπρός και πίσω με πυλώνες, σε μεγάλο ύψος. Δεν έχει σημασία αν η έμπνευση απέτυχε παταγωδώς καθώς η κατασκευή ήταν εύθραυστη και τα αεροδυναμικά βοηθήματα ξεκολλούσαν. Η εξερεύνηση σε ένα νέο λαμπρό πεδίο δόξης είχε ξεκινήσει. Για να έρθει αργότερα η επανάσταση του ground effect.

Το video που είδαμε στο Popular Mechanics παρουσιάζει μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές που έφεραν στα αυτοκίνητα δρόμου τεχνολογίες που εξελίχθηκαν για τους αγώνες. Και μελετώντας το παρελθόν, μπορεί κανείς να παρατηρήσει το παρόν και να προβλέψει το μέλλον.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube