O Ron Dennis φεύγει από επικεφαλής της McLaren

O Ron Dennis φεύγει από επικεφαλής της McLaren

O άνδρας που είναι συνώνυμος με τη McLaren θα αποσυρθεί από τη θέση του προέδρου και CEO του McLaren Group.

Σύμφωνα με το «αδελφό» μας AUTOSPORT, το συμβόλαιο του 69χρονου Dennis δεν θα ανανεωθεί όταν λήξει στο τέλος αυτής της χρονιάς.

Η αποχώρηση του Dennis θα βάλει τέλος στη σχέση του με την ομάδα της Formula 1, η οποία ξεκίνησε το 1980, και θα αφήσει κενή τη θέση του CEO του McLaren Technology Group, το οποίο περιλαμβάνει τη McLaren Racing, τη McLaren Marketing και τη McLaren Applied Technologies.

Η McLaren Automotive, η ξεχωριστή εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων δρόμου, δεν επηρεάζεται από αλλαγές στην ηγεσία του McLaren Technology Group.  

Η αποχώρηση του Dennis είναι το αποκορύφωμα μιας διετούς παρασκηνιακής διαμάχης στο ΔΣ της McLaren, από τότε που ο Dennis επέστρεψε στη θέση του CEO του ομίλου, τον Ιανουάριο του 2014.

Τότε, ο Dennis, που κατέχει το 25% των μετοχών του ομίλου, σχεδίαζε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου, εξαγοράζοντας το 50% που κατέχει το βασιλικό fund Mumtalakat του Μπαχρέιν και το 25% του επί πολλά χρόνια συνεργάτη του, Mansour Ojjeh (πρώην της TAG).

Σύμφωνα με το AUTOSPORT, ο Dennis δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξαγορά, μέσα στις προθεσμίες που είχαν τεθεί.

Εκπρόσωπος της McLaren διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία περί αποχώρησης του Dennis λέγοντας ότι απλά γίνονται συζητήσεις ανάμεσα στους μετόχους για ενδεχόμενες μεταβολές στα ποσοστά τους, «όπως γίνονται εδώ και δεκαετίες».

Ο Dennis, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο επίσης «αδελφό» μας F1 Racing, είχε δηλώσει αινιγματικά: «Ποτέ δεν θα σταματήσω. Ο ορισμός του “σταματάω” διαφέρει από άτομο σε άτομο»

Ο DENNIS ΣΤΗ McLAREN

Ο Dennis έγινε συνώνυμος με τη McLaren από τότε που αυτός και οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του εξαγόρασαν την ομάδα, που αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες, από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, Teddy Mayer και Tyler Alexander, το 1981.

Η αγωνιστική ομάδα Project Four του Dennis είχε πάρει πρωταθλήματα στη Formula 2 και τη Formula 3, βοηθούμενη από τη χορηγία της γιγαντιαίας καπνοβιομηχανίας Philip Morris, μέσω των τσιγάρων Marlboro.

Οι επιτυχίες του Dennis έφεραν την πρόσληψη του σούπερσταρ των σχεδιαστών, John Barnard, η McLaren MP4/1 του οποίου, με το ανθρακονημάτινο μονοκόκ πλαίσιο, επανέφερε την ομάδα στον κύκλο των νικητών το 1981, με τη νίκη του John Watson στο Βρετανικό GP.

To 1984, ο Dennis είχε συγκεντρώσει όλα τα συστατικά για μια πολυετή κυριαρχία της McLaren: τους Barnard, Alain Prost, Niki Lauda, τους κινητήρες TAG-Porsche και την υποστήριξη της Marlboro.

Την κυριαρχία της ομάδας με τους Lauda και Prost το 1984-1986 ακολούθησε μια δεύτερη περίοδος ακόμη μεγαλύτερης κυριαρχίας, με τους Prost και Senna το 1988-1991.

Στη συνέχεια η McLaren έγινε η εργοστασιακή ομάδα της Mercedes, παίρνοντας τον τίτλο το 1998 και 1999 με τον Mika Ηakkinen και το 2008 με τον νεοφώτιστο τότε Lewis Hamilton.

Έξω από τις πίστες, ο Dennis ηγήθηκε της επέκτασης της McLaren στα αυτοκίνητα δρόμου με τη McLaren Automotive, και στην υψηλή τεχνολογία με τη McLaren Applied Technologies.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube