GP Abu Dhabi: Ο Rosberg πρωταθλητής, ο Hamilton τη νίκη [video]

GP Abu Dhabi: Ο Rosberg πρωταθλητής, ο Hamilton τη νίκη [video]

Σε έναν αγώνα μεγάλων στιγμών, όλοι έκαναν αυτό που έπρεπε. Ο Hamilton πήρε τη νίκη και ο Rosberg το πρωτάθλημα παρά τα ψυχολογικά παιχνίδια και τις παγίδες που του έστηνε ο Lewis. Τέλος εποχής για τους Massa και Button.

Ο Nico Rosberg πήρε το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών για το 2016 στην Formula 1, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο πατέρας του Keke το 1982. Ο Hamilton βρέθηκε στην πολύ δύσκολη θέση να έχει πάρει δέκα νίκες έναντι εννιά του Rosberg και παρόλα αυτά να πρέπει να του παραδώσει το στέμμα του πρωταθλητή.

Ο Rosberg αγωνίζεται με γερμανικό διαβατήριο, οπότε γίνεται ο τρίτος Γερμανός που παίρνει παγκόσμιο τίτλο στην F1, μετά τους Michael Schumacher και Sebastian Vettel. Η οικογένεια Rosberg είναι επίσης η δεύτερη μετά από αυτή των Hill όπου γιός και πατέρας στέφονται παγκόσμιοι πρωταθλητές.


Έχουν γίνει πολλά μεταξύ τους. Αλλά αυτή είναι η στιγμή που ο ένας παγκόσμιος παραδίδει στον άλλο

Ο Rosberg έφτασε στον 21ο και τελευταίο αγώνα της σεζόν πρώτος με διαφορά 12 βαθμών. Του αρκούσε ένας τερματισμός στο βάθρο, για να πάρει τον τίτλο, άσχετα με το τι θα έκανε ο Hamilton.

Ο Βρετανός που οδηγούσε τον αγώνα από την αρχή, στους τελευταίους γύρους έκοψε ρυθμό ώστε να επιτρέψει στους Vettel και Verstappen να πλησιάσουν και ενδεχομένως να περάσουν τον Rosberg ρίχνοντας τον στην 4η θέση, αποτέλεσμα που θα του έδινε τον τίτλο. Υπήρξε μάλιστα και μια μικρή ένταση, καθώς η ομάδα με αυστηρό ύφος ζητούσε από τον Hamilton να αυξήσει τον ρυθμό του για να κερδίσει τον αγώνα εμφανίζοντάς του ως υποτιθέμενη απειλή τον Vettel, ενώ εκείνος απαντούσε «χάνω το πρωτάθλημα, δεν με ενδιαφέρει ο αγώνας».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Hamilton έφυγε μπροστά στο σβήσιμο των κόκκινων φώτων και ο Rosberg κράτησε την 2η θέση. Αλλά δεν απομακρύνθηκαν από τον 3ο Kimi Raikkonen ο οποίος είχε περάσει την Red Bull του Ricciardo. Από κοντά και ο Vettel. Ο Rosberg μπήκε για το πρώτο pitstop έναν γύρο μετά τον Hamilton, για να απαλλαγεί από την ultra-soft γόμα και να βάλει τα μαλακά. Και οι δύο Mercedes έχασαν χρόνο καθώς την ώρα που είχε ολοκληρωθεί η αλλαγή τους έμπαιναν στα pits οι Ferrari και οι μηχανικοί έπρεπε να περιμένουν πριν απελευθερώσουν το μονοθέσιο. Περισσότερο καθυστέρησε ο Rosberg, πράγμα που τον έριξε πίσω από τον Verstappen. Ο Ολλανδός είχε μια επαφή στην πρώτη στροφή με την Force India του Hulkenberg και έπεσε τελευταίος, αλλά έχοντας εκκινήσει με σκληρότερη γόμα (super αντί ultra soft) δεν είχε ακόμη χρειαστεί να κάνει pitstop και είχε ανέβει ψηλά στην κατάταξη.

Η Mercedes είπε στον Rosberg ότι έπρεπε να περάσει τον Verstappen, αλλά αμέσως μετά, όταν είδαν ότι ο Ολλανδός δεν θα πέσει αμαχητί, του θύμισαν ότι δεν πρέπει να πάρει κανένα ρίσκο. Αφού υποχώρησε μερικούς γύρους, τελικά ο Rosberg πέρασε τον Verstappen με μια γενναία κίνηση στις στροφές 8 και 9, ενώ στην συνέχεια έκλεισε αποτελεσματικά την πόρτα στον αντεπιτιθέμενο Verstappen στην Στροφή 11.

Το δεύτερο pitstop για Rosberg και Hamilton ήταν απροβλημάτιστο. Και οι δύο διατήρησαν τις θέσεις τους πίσω από τον Vettel που έκανε ένα μεγάλο δεύτερο stint. Από εκείνο το σημείο ο Hamilton έριξε τον ρυθμό του προκειμένου να καθυστερεί τον Rosberg. Ήταν αρκετά γρήγορος στο πρώτο κομμάτι της πίστας, ώστε να μην αφήσει τον Γερμανό να περάσει πρώτος και να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα, και καθυστερούσε στα κλειστά κομμάτια. Η διαφορά τους ήταν σταθερή, λίγο πάνω από το ένα δευτερόλεπτο.

Όταν ο Vettel έκανε το τελευταίο του pitstop έβαλε καινούρια super-soft λάστιχα, ενώ οι περισσότεροι είχαν χρησιμοποιημένη μαλακή γόμα. Αυτό επέτρεψε στον Γερμανό να καλύπτει την διαφορά με ραγδαίο ρυθμό. Προσπέρασε τον Raikkonen, τον Ricciardo και πλησίαζε τον Verstappen. Η αντίστροφη μέτρηση των γύρων του αγώνα δημιουργούσε σε όλους αυξημένη πίεση. Στον Hamilton που έπρεπε να κόψει κι άλλο αλλά να κρατήσει τα προσχήματα. Στον Rosberg που είχε να ελέγξει ό,τι γινόταν πίσω και εμπρός του, καθώς ήταν και τα δύο καθοριστικής σημασίας. Στον Vettel που ήθελε το βάθρο, αλλά και στο pitwall της Mercedes, όπου η δυσαρέσκεια για την τακτική του Hamilton ήταν εμφανής.

Τελικά ο Vettel πέρασε τον Verstappen αλλά τα λάστιχά του είχαν πλέον χάσει απόδοση, οπότε δεν είχε τον ρυθμό να περάσει τον Rosberg. Κι ακόμη κι αν το κατάφερνε, ο Verstappen με την μαλακή γόμα για σχεδόν 30 γύρους στο μονοθέσιό του, ήταν αδύνατο να πιάσει και να περάσει την Mercedes του Rosberg.

Ο Ολλανδός τερμάτισε τελικά στην 4η θέση, με τους Ricciardo και Raikkonen στην 5η και 6η αντίστοιχα.

Πέρα από το πρωτάθλημα του Rosberg, το πρώτο του, ο αγώνας είχε κι άλλες μεγάλες στιγμές. Το GP του Abu Dhabi ήταν ο τελευταίος αγώνας της καριέρας του Felipe Massa και του Jenson Button.




O Button μετά την εγκατάλειψή του

Ο Βραζιλιάνος τερμάτισε στην 9η θέση και αποχαιρέτησε τον κόσμο καίγοντας λάστιχο κάνοντας «ντόνατς». Για τον Button το αντίο δεν ήταν αυτό που θα ήθελε και θα άξιζε στην σημαντική καριέρα ενός πραγματικού gentleman. Μετά από ένα πάτημα στο κερμπ κατέρρευσε η εμπρός δεξιά ανάρτηση της McLaren και εγκατέλειψε. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube