Η μονομαχία Verstappen – Hamilton και η καταγγελία Mercedes στην FIA [video]

Η μονομαχία Verstappen – Hamilton και η καταγγελία Mercedes στην FIA [video]

Η Mercedes καταγγέλλει επίσημα στην FIA την οδήγηση του Verstappen, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Hamilton να τον περάσει στο ιαπωνικό GP.

Η Mercedes κατήγγειλε επισήμως στην FIA τον Verstappen για την οδήγησή του στην διάρκεια του ιαπωνικού GP, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Hamilton να τον προσπεράσει στο τελευταίο σικέιν, στον προτελευταίο γύρο.

Ο Hamilton πίεζε τον Verstappen για αρκετούς γύρους, αλλά ο νεαρός της Red Bull φρόντιζε να έχει καθαρό πέρασμα και καλή έξοδο από το τελευταίο σικέιν ώστε να μην δώσει στον Βρετανό με την ισχυρότερη Mercedes την ευκαιρία να τον περάσει στην ευθεία. Πράγμα που κατάφερνε, παρότι ο Hamilton είχε πιο φρέσκα κατά 5 γύρους λάστιχα και το πλεονέκτημα της χρήσης DRS. Το ίδιο άλλωστε έκανε ο Verstappen και στην Ισπανία, όταν είχε για πολλούς γύρους πίσω του τον Raikkonen. Φρόντιζε να βγαίνει χωρίς γλίστρημα από την τελευταία στροφή για να μην δεχτεί προσπέρασμα στην μεγάλη ευθεία.

Βλέποντας ότι δεν έχει δυνατότητα να περάσει στην ευθεία, ο Hamilton στον προτελευταίο γύρο κόλλησε πίσω από την Red Bull στην πολύ γρήγορη αριστερή 130R και δοκίμασε να βουτήξει στα φρένα για το σικέιν. Ο Verstappen κατάλαβε την κίνηση και έκλεισε την πόρτα. Όχι από νωρίς, αλλά στιγμές πριν το φρενάρισμα, όπως το συνηθίζει. Ο Hamilton δεν μπλόκαρε τους τροχούς του, αλλά για να αποφύγει τα χειρότερα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την έξοδο διαφυγής και να επιστρέψει στην πίστα με ασφάλεια μεν, αλλά πλέον χωρίς καμία ελπίδα να διεκδικήσει την θέση.

Ο Verstappen αναφέρθηκε στο γεγονός στην σύντομη συνέντευξη πάνω στο βάθρο, μιλώντας για μία εντυπωσιακή μονομαχία που την απόλαυσε. Ο Hamilton άκουγε και όταν πήρε τον λόγο απέφυγε να πάει προς τα εκεί την κουβέντα. Λίγο αργότερα με επίσημη ανακοίνωση της FIA μάθαμε ότι η Mercedes έκανε επίσημη καταγγελία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η Mercedes AMG Petronas F1 Team καταγγέλλει επισήμως το αυτοκίνητο #33 που οδηγούσε ο Max Verstappen  της Red Bull Racing για παραβίαση του Άρθρου 27.5 του αγωνιστικού κανονισμού της F1, υπό την έννοια ότι σκοπίμως έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, υποχρεώνοντας το αυτοκίνητο #44 του Lewis Hamilton να πάρει μέτρα προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση στην Στροφή 16».

Το συγκεκριμένο άρθρο που επικαλείται η Mercedes αναφέρει ότι «απαγορεύεται ένα αυτοκίνητο να κόψει ρυθμό σε βαθμό που να βάζει σε κίνδυνο τους άλλους οδηγούς, οποιαδήποτε στιγμή, τόσο μέσα στην πίστα όσο και στο pitlane». Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα της Mercedes και ειδικότερα του Hamilton; Θεωρεί ότι ο Verstappen τον έκλεισε μετακινώντας το μονοθέσιό του εντός της ζώνης φρεναρίσματος; Τον έχουν περάσει από το μικροσκόπιο για αυτή την τεχνική άμυνας και σε άλλους αγώνες φέτος (Ουγγαρία, κυρίως) όπου απλώς αποδείχτηκε ότι ο πιτσιρικάς παίζει σκληρά μεν, αλλά (οριακά έστω) νόμιμα. Ως τώρα τουλάχιστον, και μένει να αποδειχθεί αν αυτή τη φορά το παράκανε οπότε και δικαίως να τιμωρηθεί.

Διαβάζοντας όμως το περιεχόμενο του Άρθρου 27.5 φαίνεται σαν να τον καταγγέλλουν επειδή απλώς «πούλαγε» λίγο το σικέιν, αφενός για να έχει ο ίδιος καθαρή έξοδο στην ευθεία και αφετέρου για να χαλάσει την φόρα του Hamilton. Αν  στηρίζουν σε αυτό την καταγγελία, είναι απλώς… κρίμα, για έναν παγκόσμιο πρωταθλητή.

Ο Hamilton είναι μαχητής και ο ίδιος. Έχει θράσος, τόλμη και φαντασία στο προσπέρασμα, παίρνει ρίσκα όταν πρέπει και παίζει σκληρά. Σίγουρα δεν είναι αυτό που λέμε «καλό παιδί» μέσα στην πίστα. Όπως δεν είναι κανένας πραγματικά σπουδαίος στην ιστορία του σπορ. Είναι κρίμα να συμπεριφέρεται τόσο… παιδιάστικα σε μία ήττα. Που ξεκίνησε από δικό του λάθος, στην εκκίνηση του αγώνα.

Πηγή Autosport

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube