Η Haas παρουσιάζει πρώτη μονοθέσιο του 2018 [video]

Η Haas παρουσιάζει πρώτη μονοθέσιο του 2018 [video]

Έτσι βλέπουμε για πρώτη φορά πώς θα δείχνει το πολυσυζητημένο “halo”.

Η Haas είναι η πρώτη ομάδα F1 που δίνει στη δημοσιότητα εικόνες του φετινού της μονοθεσίου, της VF-18.

Το μονοθέσιο με τον κινητήρα Ferrari αποτελεί εξέλιξη της περσινής VF-17, με τις πιο εμφανείς διαφορές να είναι η αφαίρεση του «πτερυγίου καρχαρία» από το κάλυμμα του μοτέρ και η πρόσθεση του προστατευτικού halo.

Η ομάδα λέει ότι οι αλλαγές επικεντρώθηκαν στην υπέρβαση των αεροδυναμικών και οδηγικών αδυναμιών που ταλαιπωρούσαν το μονοθέσιο του 2017. Η ομάδα θέλει να δημιουργήσει μια πιο σταθερή πλατφόρμα ώστε η απόδοση στην πίστα να μην έχει ακραίες διακυμάνσεις όπως πέρσι.

Ένας τομέας όπου καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια είναι η μείωση του βάρους, ώστε να γίνει δυνατή η χρήση μεγαλύτερου έρματος για να βελτιωθεί η ισορροπία και το στήσιμο.

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Gene Haas, δήλωσε: «Απαλείψαμε πολλές μεταβλητές όπου ξέραμε ότι ήμασταν αδύνατοι. Επικεντρωθήκαμε σε ό,τι απαιτείται για να κάνουμε το μονοθέσιό μας σταθερό σε απόδοση και να κλείσουμε τη διαφορά από τις κορυφαίες ομάδες».

Ο επικεφαλής της ομάδας, Gunther Steiner, παραδέχτηκε ότι ελάχιστα είναι τα εντελώς καινούργια πράγματα στο μονοθέσιο, πέρα από τις αναγκαστικές αλλαγές που επέβαλαν οι νέοι κανονισμοί για το πτερύγιο καρχαρία και το halo.

«Το σημαντικότερο μέρος της εξέλιξης του μονοθεσίου αφορά στην πρόσθεση του halo», είπε. «Απαίτησε πολλή μελέτη από τους αεροδυναμιστές και οι σχεδιαστές χρειάστηκε να δουλέψουν σκληρά σε μετατροπές του πλαισίου ώστε το halo να αντέχει τις απαιτούμενες φορτίσεις.

«Το ελάχιστο συνολικό βάρος του μονοθεσίου αυξήθηκε λόγω του halo και το κέντρο βάρους υψώθηκε λόγω της θέσης του halo. Όμως όλες οι ομάδες έχουν το ίδιο πρόβλημα.

«Οι κανονισμοί έμειναν αρκετά σταθεροί ανάμεσα στο 2017 και το 2018, οπότε η VF-18 είναι μια εξέλιξη του περσινού μας αυτοκινήτου. Δεν επανεφεύραμε πράγματα, αλλά πιο πολύ εξελίξαμε. Θα δείτε στοιχεία που είχαμε πέρσι και στο φετινό μονοθέσιο».

Ο Steiner πιστεύει ότι η Haas μπορεί να ανέβει στο πρωτάθλημα κατασκευαστών αν μάθει πώς να εκμεταλλεύεται καλύτερα το μονοθέσιό της τα αγωνιστικά τριήμερα.

«Το μονοθέσιό μας του 2017 ήταν στην πραγματικότητα αρκετά καλό. Όμως δεν εκμεταλλευόμασταν πάντα όλες του τις δυνατότητες, κι αυτό είναι που είχαμε σκοπό να αλλάξουμε το 2018», εξήγησε ο Ιταλός.

«Κάναμε να κάνουμε το αυτοκίνητό μας όσο το δυνατόν ελαφρύτερο ώστε να μεταφέρει περισσότερο έρμα. Πετύχαμε καλύτερα αποτελέσματα στην τοποθέτηση του βάρους εκεί που το θέλαμε».

Η Haas VF-18 διατήρησε τα χρώματα της εταιρείας, γκρι, κόκκινο και μαύρο, πλησιάζοντας περισσότερο προς το συνδυασμό που είχε στην πρώτη αγωνιστική συμμετοχή της ομάδας, το 2016.

[Πηγή: Autosport]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube