Η Formula1 σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Η Formula1 σε κρίσιμο σταυροδρόμι

O Ross Brawn μιλά για το μέλλον των κινητήρων, τα οικονομικά και το πώς η Liberty Media οραματίζεται το μέλλον της F1.

Ο Ross Brawn δήλωσε ότι η Formula 1 βρίσκεται σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» στην προσπάθειά της να καθορίσει τη μελλοντική της πορεία και αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να δούμε με μια σωστή ματιά τι επιθυμούν οι νέοι ιδιοκτήτες της.

Ύστερα από ενδελεχείς έρευνες ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί το όραμα της Liberty Media για το μέλλον της F1. Αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις: Σήμερα Τρίτη στο Παρίσι αναμένεται να παρουσιαστεί η στρατηγική για τους κινητήρες που θα ισχύσει από το 2021.  Η δεύτερη φάση θα πραγματοπιηθεί στη Γενεύη στις 7 Νοεμβρίου όπου θα διεξαχθούν συζητήσεις για τη μείωση των δαπανών των ομάδων. 
 
Τι να περιμένουμε
Ο Brawn έχει καταστήσει σαφές ότι ο βασικός στόχος είναι να εξασφαλιστεί ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο οι μικρές ομάδες να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ακόμη και νίκες
 
Στόχος είναι να καθοριστούν οι αθλητικοί και τεχνικοί κανονισμοί που θα προωθήσουν τον ανταγωνισμό, καθώς η εισαγωγή δημοσιονομικών ελέγχων που θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι εκείνοι με τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς δεν θα κυριαρχούν πλήρως.
 
«Θέλουμε την αξιοκρατία, θέλουμε οι καλύτερες ομάδες να κερδίσουν στην F1», δήλωσε ο Brawn. «Παράλληλα θέλουμε όμως μια μεσαία ομάδα να έρθει και να κερδίσει έναν αγώνα. Αυτό θέλουμε να το ενθαρρύνουμε και να βρούμε τρόπο να γίνει πραγματικότητα. Επιθυμία μας είναι μια μεσαία ομάδα να πάρει έναν καλό οδηγό και να τον δούμε στο βάθρο».
 
Και συμπλήρωσε: «Η F1 βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αυτή τη στιγμή. Για πολλά χρόνια δεν υπήρχε ένα σαφές τεχνικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο. Οι ίδιες οι ομάδες προσπαθούσαν να βάλουν κανόνες, ωστόσο όπως καταλαβαίνετε αυτός δεν είναι και ο καλύτερος ή ο πλέον δίκαιος τρόπος. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μηχανικούς, οικονομικούς συμβούλους και τεχνικούς που μελετούν τις καλύτερες δυνατές λύσεις που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των ομάδων με στόχο πάντα να έχουμε καλύτερους αγώνες. Αυτός είναι και ο λόγος, ή η πρόκληση καλύτερα, που με έφερε και πίσω στην F1 και μπορώ από τώρα να δηλώνω αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα».
 
Το μέλλον των κινητήρων 
Η συζήτηση για τους κινητήρες αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο όλων των επικείμενων αλλαγών, κυρίως επειδή τόσο οι σημερινοί κατασκευαστές όσο και αυτοί που θα θέλουν να μπουν στο μέλλον στην F1 πρέπει να έχουν μπροστά τους ένα καθαρό τοπίο, να ξέρουν τι τους περιμένει και τι πρέπει να κάνουν ενόψει του 2021. 
Η γενική ιδέα είναι να διατηρηθούν τα βασικά στοιχεία του τρέχοντος κινητήρα, αλλά με μια πιο απλοποιημένη τεχνολογία.
 
Ο Ross Brawn λέει ότι η νέα μορφή πρέπει να «ανακατέψει τα συναισθήματα» και ότι οι προτεραιότητες για το 2021 είναι διαφορετικές. «Σημαντικός είναι επίσης ο παράγοντας του κόστους με στόχο να το μειώσουμε για όλες τις ομάδες. Για τους κατασκευαστές που έχουν τις δικές τους ομάδες τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού ο κινητήρας είναι μέρος ενός συνολικού πακέτου. Όμως για τις ομάδες που αγοράζουν κινητήρες, πολλές φορές τα έξοδα είναι εκβιαστικά. Είμαστε τώρα στη φάση της εισαγωγής ενός νέου κινητήρα για το 2021 και οι εμπορικές εκτιμήσεις είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας, διότι αυτό αποτελεί μέρος της βιωσιμότητας των ομάδων».
 
Η δύναμη των δαπανών
Ο Brawn θέλει να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει ένα όριο για το ποσό που οι κατασκευαστές μπορούν να κερδίσουν από την προμήθεια κινητήρων«Είναι σαφές ότι θέλουμε να υπάρξει μια διαφορά μεταξύ ενός κινητήρα Ferrari, ενός κινητήρα της Mercedes, ενός κινητήρα της Renault, αλλά αυτό το χάσμα πρέπει να είναι ελεγχόμενο. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να βάλουμε κανόνες ενόψει του 2021».  

Τόνισε ότι οι περικοπές δαπανών είναι κρίσιμες και ότι η F1 θέλει να διασφαλίσει ότι οι ομάδες μπορούν να τρέξουν με μειωμένους προϋπολογισμούς στο μέλλον για να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα.
 
«Γνωρίζω από τις εμπειρίες μου μέσα από τις ομάδες ότι τα οικονομικά είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της ομάδας», δήλωσε ο Brawn.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube