GP Βραζιλίας: Όταν ο Senna είχε προκαλέσει μποτιλιάρισμα [video]

GP Βραζιλίας: Όταν ο Senna είχε προκαλέσει μποτιλιάρισμα [video]

Ο Senna με την McLaren του πληγωμένη αμύνεται ηρωικά και κρατά πίσω του όλο το grid για πάνω από δέκα γύρους

Το 1992 η McLaren-Honda δεν ήταν ανταγωνιστική. Αντίθετα, ήταν η χρονιά κυριαρχίας της Williams με τον εκπληκτικό V10 της Renault.

Το μονοθέσιο ήταν ουσιαστικά εκτός συναγωνισμού, σε δική του κλάση. Ο Mansell το οδήγησε εξαιρετικά, ειδικά στο πρώτο μισό της σεζόν. Και πήρε τον τίτλο εύκολα, με εννιά νίκες σε 16 αγώνες. Όμως δεν έλειψαν οι εκπλήξεις, όπως η αξέχαστη νίκη του Senna στο Monaco, έπειτα από εκείνη την μοναδική μεταξύ τους μάχη στους τελευταίους γύρους, με χαρακτηριστικά Δαυίδ εναντίον Γολιάθ.

Με αφορμή το GP Βραζιλίας που έχουμε μπροστά μας, το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου, θυμόμαστε μια άλλη επική μονομαχία εκείνης της χρονιάς. Στην πίστα του Interlagos το 1992 ο μεγάλος Ayrton Senna έδωσε ένα ακόμη ρεσιτάλ οδήγησης. Και ταυτόχρονα ένα μάθημα στον πιτσιρικά τότε Michael Schumacher.

Οι δύο Williams εκκινούσαν από τις δύο πρώτες θέσεις, τις οποίες διατήρησαν και σύντομα άνοιξαν μια διαφορά ασφαλείας. Από την 3η θέση εκκινούσε ο Ayrton, έχοντας πίσω του τον Berger με την δεύτερη McLaren-Honda και πιο πίσω τους Schumacher (Benetton-Ford), Alesi (Ferrari) και Brundle (Benetton-Ford).

Ο Senna από τους πρώτους γύρους αντιμετώπιζε πρόβλημα με τον κινητήρα της Honda που έκανε διακοπές. Σύντομα ο Schumacher κόλλησε το ρύγχος της Benetton στο σασμάν της McLaren. Και από πίσω οι υπόλοιποι. Οδηγώντας συγκλονιστικά, ο Βραζιλιάνος κρατούσε πίσω του τον επιθετικό Schumacher που δοκίμαζε να περάσει από την παραμικρή χαραμάδα. Σύντομα δημιουργήθηκε ένα… μποτιλιάρισμα, καθώς οι Alesi, Brundle αλλά και ο Pierluigi Martini με την Dallara-Ford άρχισαν να πιέζουν τον Γερμανό.

Κάποια στιγμή ο Aytron έκανε νόημα στον Schumi να περάσει λίγο πριν βγουν στην ευθεία εκκίνηση τερματισμού. Αμέσως μετά του πήρε το slip streaming και τον ξαναπέρασε στην πρώτη στροφή. Ο Schumacher τσαντίστηκε από την συγκεκριμένη ενέργεια, και δεν το έκρυψε στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα. Η μονομαχία τους συνεχίστηκε με τον Senna να έχει κάνει την McLaren να δείχνει φαρδιά σαν… λεωφορείο. Τελικά τα προβλήματα με τον κινητήρα επιδεινώθηκαν και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Απολαύστε την μονομαχία από την τηλεοπτική μετάδοση της εποχής, με σχολιασμό από τον John Watson, πρώην οδηγό F1 με πέντε νίκες στο ενεργητικό του, με τις Brabham, Surtees, Lotus και McLaren.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube