GP των ΗΠΑ: Ο Hamilton μια ανάσα από τον τίτλο

GP των ΗΠΑ: Ο Hamilton μια ανάσα από τον τίτλο

Ο Lewis Hamilton πλησίασε τον 4ο παγκόσμιο τίτλο του με μια κυρίαρχη εμφάνιση που έστεψε τη Mercedes πρωταθλήτρια.

Ο Hamilton έχασε την πρώτη θέση από τον Vettel στην πρώτη στροφή του αγώνα, αλλά δεν άργησε να ξαναπεράσει τον αντίπαλό του και να ξεφύγει για να πάρει την ένατη φετινή νίκη του και την πέμπτη στο Circuit of the Americas.

Ο Sebastian Vettel τερμάτισε δεύτερος, με διαφορά 10,1”, κι έμεινε 66 βαθμούς πίσω από τον Hamilton ενώ απομένουν μόνο 75 στο πρωτάθλημα για όποιον πάρει τη νίκη και στα τρία GP που ακολουθούν.

Ο Max Verstappen πήρε την 3η θέση από τον Kimi Raikkonen με ένα φοβερό προσπέρασμα στον τελευταίο γύρο. Όμως δέχτηκε ποινή 5” για υπέρβαση των ορίων της πίστας που του έδωσε πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο προσπέρασμα, με αποτέλεσμα ο Ολλανδός να πέσει στην 4η θέση και να τον βγάλουν από την αίθουσα προετοιμασίας για την απονομή ώστε να μπει ο Raikkonen.

Ο Valtteri Bottas τερμάτισε 5ος και η ομάδα του πήρε τον τέταρτο στη σειρά παγκόσμιο τίτλο Κατασκευαστών, ενώ απομένουν τρεις αγώνες.

Ο Vettel έκανε μια πολύ γρήγορη εκκίνηση από τη δεύτερη θέση και βούτηξε στην εσωτερική του Hamilton στη Στροφή 1, παρότι ο Βρετανός πήρε αμυντική γραμμή.

Ο Hamilton ανέφερε στον ασύρματο ότι τα λάστιχά του είχαν καλή αίσθηση και μετά από δύο γύρους μπήκε στο DRS του Vettel και του επιτέθηκε στο τέλος της πίσω ευθείας. Τον πέρασε από την εσωτερική και παρότι ο Vettel προσπάθησε να απαντήσει στο στριφτερό κομμάτι που ακολουθούσε, ο Hamilton τον κράτησε πίσω του.

Ο Vettel σταμάτησε στο 16ο γύρο για να αλλάξει τα ultra-soft λάστιχα με soft, ενώ ο Hamilton έμεινε στην πίστα για άλλους τρεις γύρους. Ο Γερμανός έκανε μια σειρά από γρήγορους γύρους, αλλά υπέστρεψε στην προτελευταία στροφή και ο Hamilton ξαναβγήκε μπροστά του.

Ο Verstappen, που είχε ξεκινήσει 16ος, καθυστέρησε πολύ να σταματήσει για λάστιχα και ανέβηκε για να μπει επικεφαλής αφού οι άλλοι έκαναν pit-stop. Ο Hamilton όμως τον έφτασε γρήγορα και με τη βοήθεια του DRS τον πέρασε εύκολα στην Κ14 για να πάρει ξανά τα ηνία του αγώνα και να τα κρατήσει άνετα μέχρι τέλους.

Ο Verstappen σταμάτησε στο τέλος του 24ου γύρου, βάζοντας τα soft και συνεχίζοντας 5ος. Η Red Bull όμως ακολούθησε επιθετική στρατηγική και τον έφερε ξανά στα pits μετά από 13 γύρους.

Του έβαλε τα super-soft και τον ξαναέβγαλε στην πίστα 5ο, αφού η διαφορά από τον Esteban Ocon ήταν τεράστια. Ο Vettel, που ήταν 2ος, μιμήθηκε τον Ολλανδό και σταμάτησε κι αυτός για super-soft, συνεχίζοντας στην θέση.

Έτσι ο Bottas ανέβηκε 2ος με τον Raikkonen 3ο, αλλά ο Φιλανδός της Mercedes δεν είχε ρυθμό και ο συμπατριώτης του της Ferrari, μετά από κάμποσες προσπάθειες, τον πέρασε στο τέλος της πίσω ευθείας.

Ο Vettel εκμεταλλεύτηκε τα φρέσκα λάστιχά του για να φτάσει κι αυτός τον Bottas και να τον περάσει στην Κ1 με μια φοβερή κίνηση από την εξωτερική ανεβαίνοντας στην 3η θέση ενώ απέμεναν 5 γύροι για τον τερματισμό.

Η Ferrari ενημέρωσε τον Raikkonen ότι τον πλησίαζε ο team-mate του και ο Φιλανδός αμέσως τον άφησε να περάσει στην Κ1. Στη συνέχεια ο Raikkonen, παρότι ο Vettel καθυστερούσε για να του προσφέρει DRS, έχασε την 3η θέση από τον Verstappen που τον πέρασε από την εσωτερική στη δεξιά διαρκείας. Tην ξαναπήρε όμως μετά την τιμωρία του οδηγού της Red Bull.

Ο Daniel Ricciardo ήταν ακόμα πιο άτυχος αφού εγκατέλειψε νωρίς από πρόβλημα στον κινητήρα, ενώ είχε μια μεγάλη μάχη με τον Bottas.

O Ocon κράτησε την θέση, αποσοβώντας την πίεση του Sainz που πήρε πάντως καλούς βαθμούς στην πρώτη του εμφάνιση με τη Renault.

O Sergio Perez, που απαιτούσε από την ομάδα του να τον αφήσει ο Ocon να περάσει στα μέσα του αγώνα, δεν δικαιώθηκε αφού ο Γάλλος, που έκανε διαχείριση ελαστικών, απομακρύνθηκε ενώ ο Μεξικανός έχασε μια θέση από τον Sainz τερματίζοντας 8ος. Οι Massa και Kvyat συμπλήρωσαν την πρώτη δεκάδα.

Ο Berndon Hartley, στο ντεμπούτο του στα GP F1 με την άλλη Toro Rosso, τερμάτισε 13ος, αλλά 26” πίσω από το Ρώσο.

Ο Hulkenberg εγκατέλειψε από πίεση λαδιού και την ίδια τύχη είχε ο Alonso, επίσης από πρόβλημα στον κινητήρα.

Άλλη μια εγκατάλειψη ήταν αυτή του Wehrlein, που συγκρούστηκε με τον Magnussen στο ξεκίνημα του αγώνα, ενώ ο Ericsson με την άλλη Sauber τερμάτισε 15ος αφού του επιβλήθηκε ποινή 5” για πρόκληση ατυχήματος πάλι με τον Magnussen.

TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ GP ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ AUSTIN:

Θ.

ΟΔΗΓΟΣ

ΜΟΝΟΘΕΣΙΟ

ΓΥΡΟΙ

ΧΡ./ΔΙΑΦ.

1

Lewis Hamilton

Mercedes

56

1h33m50.993s

2

Sebastian Vettel

Ferrari

56

10.143s

3

Kimi Raikkonen

Ferrari

56

15.779s

4

Max Verstappen

Red Bull/Renault

56

16.768s

5

Valtteri Bottas

Mercedes

56

34.967s

6

Esteban Ocon

Force India/Mercedes

56

1m30.980s

7

Carlos Sainz

Renault

56

1m32.944s

8

Sergio Perez

Force India/Mercedes

55

1 γύρος

9

Felipe Massa

Williams/Mercedes

55

1 γύρος

10

Daniil Kvyat

Toro Rosso/Renault

55

1 γύρος

11

Lance Stroll

Williams/Mercedes

55

1 γύρος

12

Stoffel Vandoorne

McLaren/Honda

55

1 γύρος

13

Brendon Hartley

Toro Rosso/Renault

55

1 γύρος

14

Romain Grosjean

Haas/Ferrari

55

1 γύρος

15

Marcus Ericsson

Sauber/Ferrari

55

1 γύρος

16

Kevin Magnussen

Haas/Ferrari

55

1 γύρος

-

Fernando Alonso

McLaren/Honda

24

Εγκατ.

-

Daniel Ricciardo

Red Bull/Renault

14

Εγκατ.

-

Pascal Wehrlein

Sauber/Ferrari

5

Εγκατ.

-

Nico Hulkenberg

Renault

3

Εγκατ.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube