GP Ουγγαρίας: Ο Vettel κερδίζει έναν απίθανο αγώνα

GP Ουγγαρίας: Ο Vettel κερδίζει έναν απίθανο αγώνα

Ο Sebastian Vettel με τη Ferrari πήρε τη νίκη σε έναν αγώνα όλο επεισόδια και σασπένς. Βατερλό για τη Mercedes.

Ήταν η πρώτη νίκη του Vettel στο Hungaroring και η δεύτερη φετινή για τον Γερμανό, που έφτασε τις 41 νίκες στην καριέρα του, ισοφαρίζοντας τον μεγάλο Ayrton Senna.

Ήταν επίσης η πρώτη φορά, από το GP Βραζιλίας του 2013, δηλαδή μετά από 29 αγώνες, που οδηγός Mercedes δεν ανέβηκε στο βάθρο, αφού ο Hamilton τερμάτισε 6ος και ο Rosberg 8ος.

O Hamilton ήταν έτοιμος να χάσει την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα, πρώτον όταν βγήκε από την πίστα στο σικέιν, στον πρώτο γύρο (όπου υποστηρίζει ότι ο Rosberg τον έκλεισε) και στη συνέχεια όταν σταμάτησε για αλλαγή εμπρός πτέρυγας μετά από επαφή με τη Red Bull του Daniel Ricciardo – για την οποία τιμωρήθηκε και με ποινή διέλευσης από το pit-lane.

Όμως, υπερασπιζόμενος τη δεύτερη θέση του λίγους γύρους πριν τον τερματισμό, ο Rosberg συγκρούστηκε με τον Ricciardo στη Στροφή 1, με αποτέλεσμα να σπάσει η εμπρός πτέρυγα του Αυστραλού και να κλατάρει το πίσω αριστερό λάστιχο του Γερμανού.

Ο Rosberg σταμάτησε αναγκαστικά για αλλαγή ελαστικών και συνέχισε 8ος, δύο θέσεις πίσω από τον Hamilton, που είχε ανέβει θεαματικά μετά από μάχες. Έτσι ο Βρετανός αύξησε τη διαφορά του στο πρωτάθλημα στους 21 βαθμούς.

Τόσο ο Hamilton όσο κι ο Rosberg έπνιξαν τον κινητήρα τους καθώς ξεκινούσαν από την πρώτη σειρά, επιτρέποντας έτσι στον Vettel και τον Kimi Raikkonen να περάσουν μπροστά, με τον Rosberg τρίτο μπροστά από τον team-mate του.

Η Ferrari είχε βάλει πλώρη για το πρώτο της «ένα-δύο» από το Γερμανικό GP του 2010, όμως ένα πρόβλημα στην MGU-K του Φιλανδού του κόστισε πολύ σε ισχύ. Αφού έχασε θέσεις, η ομάδα προσπάθησε να ξανασετάρει τα ηλεκτρονικά στα pits, όμως χωρίς αποτέλεσμα, οπότε ο Raikkonen εγκατέλειψε.

Το εικονικό Safety Car ενεργοποιήθηκε στον αγώνα όταν αποκολλήθηκε η εμπρός πτέρυγα του Nico Hulkenberg στην ευθεία, στέλνοντας τη Force India του Γερμανού με το ρύγχος στα προστατευτικά λάστιχα της Στροφής 1. Παρά τη μεγάλη ταχύτητα πρόσκρουσης, ο Hulkenberg δεν τραυματίστηκε, όμως υπήρχαν πολλά θραύσματα στην πίστα, οπότε βγήκε το πραγματικό Safety Car, εκμηδενίζοντας τη μεγάλη διαφορά που είχε χτίσει ο Vettel και στήνοντας ένα φινάλε γεμάτο σασπένς.

Ο Rosberg τελικά δεν κατάφερε να απειλήσει τον Vettel, αλλά βρέθηκε κάτω από την πίεση του Ricciardo, που επιχειρώντας ένα τραβηγμένο προσπέρασμα, οδήγησε άθελά του στην επαφή που περιγράψαμε πιο πάνω.

Από το ατύχημα επωφελήθηκε ο Daniil Kvyat, που τερμάτισε 2ος, παίρνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα της μέχρι τώρα καριέρας του. Ο Ρώσος είναι ο νεαρότερος οδηγός που ανεβαίνει στο βάθρο από τότε που ο Vettel κέρδισε το Ιταλικό GP του 2008.

Η επαφή του Rosberg με τον Ricciardo θεωρήθηκε αγωνιστικό συμβάν από τους αγωνοδίκες και ο Αυστραλός, παρά την καθυστέρηση για αλλαγή πτέρυγας, τερμάτισε στην 3η θέση, για να χαρίσει στη Red Bull ένα διπλό βάθρο.

Αντίθετα, οι αγωνοδίκες τιμώρησαν τον Max Verstappen με ποινή διέλευσης μετά την επαφή του με τη Williams του Valtteri Bottas. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον 17χρονο Ολλανδό της Toro Rosso να τερματίσει 4ος, παίρνοντας και αυτός το καλύτερο αποτέλεσμα της σύντομης καριέρας του στην F1.

Τα πολλαπλά συμβάντα στο δεύτερο μέρος του αγώνα επέτρεψαν στον Fernando Alonso να πάρει την 5η θέση, το καλύτερο φετινό αποτέλεσμα για τη McLaren. Ο Jenson Button βαθμολογήθηκε και αυτός, τερματίζοντας 9ος.

Έβδομος ήταν τελικά ο Romain Grosjean (Lotus), ενώ ο Marcus Ericsson χάρισε έναν αναπάντεχο βαθμό στη –μη ανταγωνιστική εδώ– Sauber, τερματίζοντας στη 10η θέση, λίγο μπροστά από τον team-mate του, τον Felipe Nasr.

Η Williams δεν βαθμολογήθηκε για μόλις δεύτερη φορά φέτος, αφού ο Massa (που τιμωρήθηκε με ποινή 5” διότι δεν στήθηκε σωστά για την πρώτη εκκίνηση, ακυρώνοντάς την) τερμάτισε 12ος και ο Bottas (που είχε κλατάρισμα μετά από επαφή) ήταν τελικά 13ος.

Τα τελικά αποτελέσματα του Ουγγρικού GP του 2015:

ΘΕΣΗΟΔΗΓΟΣΧΩΡΑΟΜΑΔΑΧΡΟΝΟΣΒΑΘΜΟΙ
1 Sebastian VettelGERFerrari1:46:09.98525
2 Daniil KvyatRUSRed Bull+15.748s18
3 Daniel RicciardoAUSRed Bull+25.084s15
4 Max VerstappenNEDToro Rosso+44.251s12
5 Fernando AlonsoESPMcLaren+49.079s10
6 Lewis HamiltonGBRMercedes+52.025s8
7 Romain GrosjeanFRALotus+58.578s6
8 Nico RosbergGERMercedes+58.876s4
9 Jenson ButtonGBRMcLaren+67.028s2
10 Marcus EricssonSWESauber+69.130s1
11 Felipe NasrBRASauber+73.458s0
12 Felipe MassaBRAWilliams+74.278s0
13 Valtteri BottasFINWilliams+80.228s0
14 Pastor MaldonadoVENLotus+85.142s0
15 Roberto MerhiESPMarussia+2 γύροι0
16 Will StevensGBRMarussiaΕγκατ.0
Εγκατ. Carlos SainzESPToro RossoΕγκατ.0
Εγκατ. Kimi RäikkönenFINFerrariΕγκατ.0
Εγκατ.Sergio PerezMEXForce IndiaΕγκατ.0
Εγκατ.Nico HulkenbergGERForce IndiaΕγκατ.0

Ταχύτερος γύρος - Daniel Ricciardo, Red Bull, 1m 24.821s (γύρος 68)

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube