GP Abu Dhabi: Ο Rosberg σε τέλειο φινάλε

GP Abu Dhabi: Ο Rosberg σε τέλειο φινάλε

Ο Nico Rosberg έκλεισε τη φετινή αγωνιστική χρονιά πραγματοποιώντας το πρώτο του «χατ-τρικ» νικών, παρά την κάποια προσπάθεια του Lewis Hamilton.

Ήταν μια σχετικά εύκολη νίκη για τον Rosberg, που ήταν πρώτος από την αρχή μέχρι το τέλος, δείχνοντας ασταμάτητος αφότου ο Hamilton πήρε τον τίτλο τον Οκτώβριο.

Ο Γερμανός κέρδισε όλους τους αγώνες από τότε, συμπληρώνοντας άλλη μια χρονιά στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, με ένα σερί 6 pole positions και με τον συνολικό αριθμό νικών στην καριέρα του να φτάνει τις 14 – ανεβάζοντας την ψυχολογία του εν όψει 2016.

Στο τέλος των 55 γύρων του αγώνα, ο Rosberg ήταν 8,2” μπροστά από τον Hamilton, που επέλεξε μια διαφορετική στρατηγική η οποία δεν του έδωσε τελικά το πλεονέκτημα απέναντι στον team-mate του.

Όταν ο Rosberg έκανε το δεύτερο pit-stop του στον 31ο γύρο, ο Hamilton επέλεξε να παραμείνει στην πίστα αντί να σταματήσει κι αυτός στον επόμενο γύρο. Καθώς ο Βρετανός πέρασε το όριο χρήσης των μαλακών Pirelli που φορούσε, είχε ένα διάλογο με τα pit-wall για το αν θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το τέλος του αγώνα χωρίς στάση.

Καθώς όμως ο Rosberg τον έφτανε γρήγορα, ο Hamilton τελικά σταμάτησε στον 41ο γύρο. Όμως, αντί να φορέσει τα πολύ μαλακά λάστιχα –από τα οποία δεν είχε παρά μεταχειρισμένα σετ – έβαλε τα μαλακά, με τα οποία έπρεπε να καλύψει μια διαφορά 12,5”.

Αρχικά ο ρυθμός που την κάλυπτε ήταν καλός, όμως τελικά αποδείχτηκε μια χαμένη μάχη και ο Hamilton αναγκάστηκε να συμβιβαστεί ξανά με τη 2η θέση πίσω από τον team-mate του.

Πίσω από το 12ο «ένα-δύο» των Mercedes φέτος –νέο ρεκόρ στην F1– o Kimi Raikkonen ανέβηκε στο βάθρο για μόλις τρίτη φορά φέτος – και για μια φορά μπροστά από τον team-mate του στη Ferrari, Sebastian Vettel, που ανέβηκε από τη 15η θέση της εκκίνησης για να τερματίσει στην .

Οι δύο Force India, των Sergio Perez και Nico Hulkenberg πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση, παίρνοντας την 5η και την 7η θέση αντίστοιχα, με ανάμεσά τους τη Red Bull του Daniel Ricciardo.

O Felipe Massa (Williams) ήταν 8ος, ακολουθούμενος από τον Romain Grosjean στον τελευταίο του αγώνα με τη Lotus. Ο Γάλλος ακολούθησε μια διαφορετική στρατηγική, φορώντας τα πολύ μαλακά λάστιχα για μια τελική επίθεση, έχοντας εκκινήσει από τη 19η θέση.

Ο Daniil Kvyat (Red Bull) συμπλήρωσε την πρώτη δεκάδα, κρατώντας πίσω του τον Carlos Sainz (Toro Rosso).

Η αρχή του αγώνα επεισοδιακή, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και μια σύγκρουση μεταξύ του Valtteri Bottas και του Jenson Button στο pit-lane. Καθώς ξεκινούσε ο Φιλανδός –με μη ασφαλή τρόπο, όπως έκριναν οι αγωνοδίκες που τον τιμώρησαν με ποινή 5” – ο Button έστριβε για να μπει στο δικό του box. H Williams χτύπησε τη McLaren από πίσω, με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά η πίσω πτέρυγα του Βρετανού και να σπάσει η εμπρός πτέρυγα του Φιλανδού, που έκανε έναν ολόκληρο αργό γύρο για να ξανάρθει να την αλλάξει.

Αυτό έριξε τον Bottas στη 18η θέση, με πίσω του μόνο τον Fernando Alonso, που είχε σταματήσει και αυτός για να αλλάξει εμπρός πτέρυγα, έχοντας συγκρουστεί με τον Pastor Maldonado στον πρώτο γύρο.

Ο Βενεζουελάνος εγκατέλειψε, για ένατη φορά φέτος, αλλά αυτή τη φορά δεν έφταιγε. Ο Ισπανός ήταν που έπεσε πάνω του και οι αγωνοδίκες τον τιμώρησαν με ποινή διέλευσης από τα pits για πρόκληση σύγκρουσης.

Ως αποτέλεσμα, ο Alonso πέρασε τον αγώνα στις τελευταίες θέσεις και φαίνεται ότι δεν το άντεχε πλέον αφού σε κάποια φάση είπε στον ασύρματο: «Αν δεν βγει Safety Car, θα εγκαταλείψω».

Παρ’ όλα αυτά συνέχισε μέχρι τον τερματισμό, για να συμπληρώσει τη χειρότερη αγωνιστική σεζόν του από το 2001 με τη Minardi, στη 17η θέση της βαθμολογίας. Στον αγώνα, μόνο οι δύο Manor, των Will Stevens και Roberto Merhi, τερμάτισαν πίσω του.

Τα τελικά αποτελέσματα του GP του Abu Dhabi, στην πίστα της Yas Marina

ΘΕΣΗΟΔΗΓΟΣΧΩΡΑΟΜΑΔΑΧΡΟΝΟΣ/ΔΙΑΦ.ΒΑΘΜΟΙ
1 Nico RosbergGERMercedes1:38:30.17525
2 Lewis HamiltonGBRMercedes+8,271"18
3 Kimi RäikkönenFINFerrari+19,430"15
4 Sebastian VettelGERFerrari+43,735"12
5 Sergio PerezMEXForce India+63,952"10
6 Daniel RicciardoAUSRed Bull Racing+65,010"8
7 Nico HulkenbergGERForce India+93,618"6
8 Felipe MassaBRAWilliams+97,751"4
9 Romain GrosjeanFRALotus+98,201"2
10 Daniil KvyatRUSRed Bull Racing+102,371"1
11 Carlos SainzESPToro Rosso+103,525"0
12 Jenson ButtonGBRMcLaren+1 γύρος0
13 Valtteri BottasFINWilliams+1γύρος0
14 Marcus EricssonSWESauber+1γύρος0
15 Felipe NasrBRASauber+1 γύρος0
16 Max VerstappenNEDToro Rosso+1 γύρος0
17 Fernando AlonsoESPMcLaren+2γύροι0
18 Will StevensGBRMarussia+2 γύροι0
19 Roberto MerhiESPMarussia+3 γύροι0
NC Pastor MaldonadoVENLotusΕγκατ.0

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube