Γιατί η Ferrari αντικατέστησε τον Mattiacci με τον Arrivabene

Γιατί η Ferrari αντικατέστησε τον Mattiacci με τον Arrivabene

Ο λόγος της αλλαγής είχε να κάνει με την επιρροή της ομάδας στη διακυβέρνηση της Formula 1.

H Ferrari είχε παραδεχτεί ανοιχτά ότι η εκ βάθρων αναδιάρθρωσή της θα έπαιρνε χρόνο. Γιατί τότε απέλυσε τον Mattiacci μετά από μόλις οκτώ μήνες;

Μέχρι τώρα φαινόταν ότι ο Mattiacci έκανε τις σωστές αλλαγές.

Δεν ολιγώρησε μπροστά στον Alonso και συμφώνησε να τον αποδεσμεύσει αφού δεν ήταν πλέον αποφασισμένος να δεσμευτεί στον αναγκαίο βαθμό.

Πέτυχε τη μεταγραφή του Vettel στην ομάδα, που άφησε εμβρόντητη τη Red Bull.

Απέλυσε προσωπικό που δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης, προσέλαβε ανθρώπους-κλειδιά για το μέλλον και παρείχε πλήρη στήριξη σε στελέχη που είναι βασικής σημασίας, όπως ο James Allison.

Τέλος ο Mattiacci έδειξε και πολιτικό θάρρος, ξεκινώντας τις πιέσεις για χαλάρωση του «παγώματος» των κινητήρων και ζητώντας μια ευρύτερη αναδόμηση της F1, με τις δοκιμές και την κινητοποίηση των φαν στην ημερήσια διάταξη.

Τελικά όμως, όλα αυτά δεν ήταν αρκετά για τον πρόεδρο της Ferrari, Sergio Marchionne.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ MARCHIONNE ΕΞΗΓΕΙ

O Marchionne είναι γνωστός για την αποφασιστικότητά του, και η απόφαση να αντικατασταθεί ο Mattiacci από τον Maurizio Arrivabene ήταν εξολοκλήρου δική του.

Μια επιστολή του προς το προσωπικό της Ferrari –η οποία έπεσε στα χέρια του «αδελφού» μας AUTOSPORT– παρέχει ενδείξεις για τα κίνητρά του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είχαν σχέση με τα κακά αποτελέσματα του 2014 ή με αμφιβολίες για την αναδιάρθρωση της ομάδας.

Αυτό που απασχολούσε τον Marchionne ήταν αν είχε τον σωστό άνθρωπο που θα ξαναέδινε στη Ferrari έναν κεντρικό ρόλο στην F1.

«Έχω δεσμευτεί να εξασφαλίσω ότι η Ferrari θα διατηρήσει την επιρροή της στη διακυβέρνηση της F1», έγραφε ο Marchionne.

Αυτή η ικανότητα επιρροής στους διαδρόμους εξουσίας της F1 δείχνει να ήταν η αιτία της αλλαγής στην ηγεσία της ομάδας.

Πιστεύεται ότι ο Mattiacci δεν ήταν τόσο κοντά στον ακόμη παντοδύναμο Bernie Ecclestone, όσο ήταν άλλοι επικεφαλής της Ferrari.

Μάλιστα κυκλοφορούν φήμες ότι ο Mattiacci μπήκε στο ρουθούνι του Ecclestone με τον τρόπο που ήθελε να αναζωογονήσει τη Ferrari και τις απαιτήσεις του για ευρύτερες αλλαγές στην F1.

Ρωτήστε τον πρώην CEO της Williams, τον Adam Parr, πόσο διακινδυνεύει μια ομάδα να απομονωθεί αν κάποιος επικεφαλής της δεν τα πάει καλά με τον Ecclestone.

Προσλαμβάνοντας τον Arrivabene (στη φωτογραφία μαζί με τον Ecclestone), η Ferrari θα έχει κάποιον που όχι μόνο γνωρίζει πώς λειτουργεί ο Ecclestone, αλλά και ήταν ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του για δεκαετίες, μέσω της θέσης του στον επί μακρόν χορηγό της F1, τη Philip Morris (Marlboro).

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΗΝ F1

Ο Arrivabene ήταν μέλος της Επιτροπής F1 επί χρόνια, οπότε ξέρει πώς λειτουργεί το σπορ και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι επίδρασης στη μελλοντική του μορφή.

Όπως έγραψε ο Marchionne: «O Maurizio φέρνει μαζί του ένα μοναδικό σύνολο εμπειριών. Πέρα από τη μακρόχρονη σχέση του με την ομάδα μας, έχει επίσης υπηρετήσει στην Επιτροπή F1 και γνωρίζει ήδη καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

«Έχει βαθιά γνώση των μηχανισμών διακυβέρνησης και των απαιτήσεων του σπορ, του επιπέδου του ανταγωνισμού και των προκλήσεων του χώρου.

«Είναι επίσης μια μόνιμη πηγή καινοτόμων ιδεών για την αναζωογόνηση της F1.

«Στον Maurizio βλέπω τις αρετές κάποιου που ηγείται με το ισχυρό προσωπικό του παράδειγμα, τον επαγγελματισμό του και την ακεραιότητα των αποφάσεών του. Με δυο λόγια, με το είδος του ανθρώπου που είναι».

Ο Marchionne γνωρίζει ότι η επιτυχία στις πίστες δεν θα έρθει γρήγορα. Όμως από την άλλη, μεγάλο μέρος της αναδιάρθρωσης έχει ήδη γίνει. Απλά χρειάζεται χρόνο.

Αν η Ferrari αποκτήσει μεγαλύτερη συνολική επιρροή στην F1, ίσως να μπορέσει να επιταχύνει την εφαρμογή μέτρων που θα την κάνουν πιο ανταγωνιστική.

Όπως ο Mattiacci ήθελε έναν οδηγό επικεντρωμένο αποκλειστικά στο συμφέρον της Ferrari, έτσι κι ο Marchionne αποφάσισε ότι ο Arrivabene είναι ο ενδεδειγμένος για να κάνει το ίδιο από την αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ.

«Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι ένα υγιές ομαδικό πνεύμα, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο», έγραψε.

«Ένα ομαδικό πνεύμα που μπορεί να προέλθει μόνο από μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύουν πραγματικά σε ένα σχέδιο και είναι έτοιμοι να μοιραστούν τη δέσμευση, τις θυσίες και τα αποτελέσματα».

[Πηγή: www.autosport.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube