Ελεύθερη και πάλι η ενδοεπικοινωνία στην F1

Ελεύθερη και πάλι η ενδοεπικοινωνία στην F1

Οι διαμαρτυρίες του Jason Button και οι απαιτήσεις της τηλεθέασης, οδήγησαν στη λήψη της απόφασης και την άμεση εφαρμογή της.

Η διοίκηση του σπορ αποφάσισε την άρση στους περιορισμούς της επικοινωνίας μεταξύ της ομάδας και των οδηγών.

Η εφαρμογή της θα είναι άμεση και θα ισχύσει από το Γερμανικό Grand Prix. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από σύσκεψη την Πέμπτη και είχε την υποστήριξη του Προέδρου της FIA Jean Todt, του άρχοντα της F1 Bernie Ecclestone αλλά και των Ferrari, Mercedes, Red Bull, McLaren, Williams και Force India.

Οι περιορισμοί στην ενδοεπικοινωνία εφαρμόστηκαν στην αρχή του εφετινού Πρωταθλήματος, όμως η ποινή που επιβλήθηκε στον Button στο Grand Prix της Ουγγαρίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί επρόκειτο για θέμα ασφάλειας και συγκεκριμένα πρόβλημα στα φρένα του μονοθεσίου.

Από τη μεριά της Ferrari και της Red Bull αναφέρθηκε επίσης ότι ορισμένοι κανονισμοί είναι περισσότερο πολύπλοκοι από όσο χρειάζεται και ότι σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται και ο «κοινός νους».

Προφανώς, σημαντική πίεση στη λήψη της απόφασης εφάρμοσε και η ενόχληση των τηλεθεατών από τους κανόνες στην επικοινωνία μεταξύ ομάδας και οδηγού. Ο περιορισμός του τηλεοπτικού ενδιαφέροντος ενός τόσο μεγάλου σόου είναι κάτι που κανείς δε θέλει ούτε να σκέφτεται.

Έτσι, η FIA εξέδωσε τελικά την εξής ανακοίνωση: «Ύστερα από αίτημα των ομάδων αλλά και του κατόχου των δικαιωμάτων του σπορ, η FIA συμφωνεί σε μια πιο ελεύθερη εφαρμογή του κανονισμού 27.1 (περί του ότι ο πιλότος πρέπει να οδηγεί μόνος, χωρίς εξωτερική βοήθεια).

Με μόνη εξαίρεση την περίοδο από την εκκίνηση του γύρου σχηματισμού έως και την εκκίνηση του αγώνα, η ενδοεπικοινωνία μεταξύ ομάδας και οδηγού μπορεί να γίνεται ελεύθερα, είτε μέσω ασυρμάτου είτε μέσω ταμπέλας στο pit board.

Η απόφαση ελήφθη προς όφελος της τέρψης των θεατών και πλέον οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν απόλυτα ελεύθερη πρόσβαση στα λεγόμενα μέσω του ασυρμάτου τους, κάθε στιγμή που το αυτοκίνητο είναι μέσα στην πίστα».

[Πηγή: www.autosport.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube