Αίρονται οι περιορισμοί στην εξέλιξη των κινητήρων!

Αίρονται οι περιορισμοί στην εξέλιξη των κινητήρων!

Από το 2017, το σύστημα με τις «μάρκες» (tokens) θα πάψει να ισχύει και η εξέλιξη των κινητήρων θα είναι ελεύθερη.

Η απόφαση σημαίνει πως οι τέσσερις κατασκευαστές κινητήρων δεν θα έχουν περιορισμούς στην εξέλιξη.

Η αλλαγή αυτή στους κανονισμούς ήταν μια από τις βασικές παραχωρήσεις που έγιναν για να συμφωνήσουν οι κατασκευαστές να μειώσουν τις τιμές διάθεσης των κινητήρων τους στις ομάδες πελάτες από το 2017.

Όλοι οι κατασκευαστές κινητήρων έχουν πλέον δικές τους ομάδες και θα δικαιολογούν τα έξοδα εξέλιξης για να κάνουν τις ομάδες τους πιο ανταγωνιστικές, χωρίς να μετακυλίουν το κόστος στις ομάδες που προμηθεύουν.

Αυτή τη χρονιά οι κατασκευαστές έχουν ακόμα στη διάθεσή τους 32 «μάρκες» εξέλιξης, αλλά ο αριθμός τους θα έπεφτε στις 25 το 2017, στις 20 το 2018 και στις 15 από το 2019. Μόνο τρεις «μάρκες» θα ήταν διαθέσιμες τις δύο τελευταίες χρονιές ισχύος των σημερινών κανονισμών, λόγω του ότι οι κατασκευαστές θα είχαν να εξελίξουν εξαρχής νέους κινητήρες.

«Το σύστημα με τις μάρκες αποσύρεται», δήλωσε χθες ο Cyril Abiteboul της Renault Sport. «Ένα από τους λόγους που συμφωνήσαμε να το κάνουμε αυτό είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε οι επιδόσεις των κινητήρων να συγκλίνουν.

«Μια F1 που να κυριαρχείται από τις επιδόσεις των κινητήρων δεν είναι καλή για κανένα. Βλέπετε ότι δεν είναι καλή για τη Mercedes, δεν είναι καλή για τη Renault, για τη Ferrari – όλοι έχουμε συμφέρον να το αλλάξουμε αυτό.

«Αποφασίσαμε, και για το καλό του κοινού, να σταματήσουμε να το μπερδεύουμε με τα συστήματα ποινών και με τις μάρκες – αποφασίσαμε απλά να αποσύρουμε το σύστημα με τις μάρκες».

Είχε ήδη αποφασιστεί να καταργηθεί από το 2016 το σύστημα «άσπρων και μαύρων» εξαρτημάτων, που επέβαλλε να μην ανανεώνονται κάποια εξαρτήματα πέρα από ένα σημείο.

Αυτό σημαίνει ότι στοιχεία που θα πάγωναν από φέτος –όπως οι διαστάσεις του επάνω και κάτω στροφαλοθαλάμου – τώρα ελευθερώνονται.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube