40 χρόνια Williams F1

40 χρόνια Williams F1

Η ομάδα του Sir Frank γιορτάζει 40 χρόνια. Και με την ευκαιρία, έβαλαν για πρώτη φορά μετά το 1992 στην πίστα την πρωταθλήτρια Williams FW14B του Mansell. Μεταξύ άλλων σπουδαίων μονοθεσίων.

Η Williams F1 έβαλε στην πίστα για πρώτη φορά από το 1992 την FW14B με την οποία ο Nigel Mansell είχε πάρει το πρωτάθλημα οδηγών εκείνη τη σεζόν. Το εμβληματικό μονοθέσιο πάτησε την άσφαλτο του Silverstone σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η ομάδα για να γιορτάσει τα 40 της χρόνια.

Δεκάδες χιλιάδες θεατές γέμισαν την κεντρική κερκίδα της πίστας για να δουν ιστορικά μονοθέσια και εμβληματικές μορφές οδηγών από την σημαντική ιστορία της ομάδας. Το αυτοκίνητο του Mansell οδήγησε ο Karun Chandhok. Ο Ινδός βετεράνος, μετά από μια σύντομη καριέρα στην F1 είναι ο επίσημος οδηγός του Williams Heritage, του εξειδικευμένου τμήματος για τα κλασικά αγωνιστικά της ομάδας.

Ο Nigel Mansell έδωσε το παρόν στην εκδήλωση, μαζί με άλλους πρωταθλητές της ομάδας όπως ο Damon Hill και ο Keke Rosberg. Εκεί ήταν και ο Nico Rosberg, «συνταξιούχος» κάτοχος του πρωταθλήματος οδηγών στην F1 για το 2016, εν αναμονή να τον παραδώσει σε κάποιον εκ των Hamilton, Vettel αφού ο ίδιος πλέον δεν τρέχει ώστε να τον υπερασπιστεί. Ο Nico Rosberg είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην Williams στην οποία οδήγησε για 4 χρόνια, μέχρι να πάει στη Mercedes. Φυσικά εκεί ήταν και το φετινό οδηγικό δίδυμο των Massa και Stroll.

Η ομάδα του Sir Frank Williams έκανε ντεμπούτο με την March 761/7 το 1977. Δίπλα της στο Silverstone βρέθηκαν τα μονοθέσια που η ίδια η ομάδα δημιούργησε, κάποια από αυτά ως στατικά εκθέματα και άλλα κάνοντας μερικούς γύρους, γεμίζοντας τον αέρα μυρωδιές και ήχους από μια άλλη εποχή.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Sir Frank Williams μετά την ανάρρωσή και την επιστροφή του στο σπίτι, έπειτα από επέμβαση που είχε κάνει πρόσφατα. Ειδικά για την περίσταση ήρθε από την Σικελία και ο Patrick Head, συνεταίρος του και πυλώνας της επιτυχίας της ομάδας. Το παρόν έδωσαν επίσης προσωπικότητες όπως ο Ross Brawn, με την ιδιότητα του πρώην ιδιοκτήτη ομάδας και πλέον ενεργού μέλους στην διοίκηση του σπορ, στο σχήμα της Liberty Media.

«Είμαι πολύ χαρούμενος, δεν το περίμενα ότι θα είχαμε τόσο κόσμο σήμερα στην γιορτή της ομάδας. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος», δήλωσε ο Sir Frak συγκινημένος. «Θέλαμε να βγάλουμε στην πίστα την FW14B. Δεν το έχουμε κάνει 25 χρόνια τώρα. Είναι περίπλοκο. Οι άνθρωποι που την είχαν σχεδιάσει και κυρίως οι μηχανικοί που την φρόντιζαν, τον κινητήρα, το κιβώτιο, δεν εργάζονται πλέον. Οπότε χρειάστηκε αρκετή δουλειά για να μάθουμε ξανά πράγματα για αυτήν πριν τη φέρουμε ξανά στη ζωή».

Πηγή Autosport, φωτογραφίες LAT

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube