Κομισιόν: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να κάνουν θόρυβο

Κομισιόν: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να κάνουν θόρυβο

Από το 2019 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ε.Ε. θα πρέπει να κάνουν αισθητή ηχητικά την παρουσία τους στον δρόμο.

Οδηγία της Κομισιόν θέλει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να εκπέμπουν θόρυβο που παραπέμπει σε κινητήρα ώστε να τα αντιλαμβάνονται έγκαιρα οι πεζοί.

Το μέτρο που θέλει κάθε νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα πωλείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2019 να εκπέμπει κάποιου είδους θόρυβο έχει περάσει ήδη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναμένεται να πάρει σύντομα το πράσινο φως από το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μερικά ηλεκτροκίνητα της ευρωπαϊκής αγοράς διαθέτουν ήδη συστήματα παραγωγής κάποιου θορύβου, όπως το Renault Zoe, και άλλα τα προσφέρουν στον έξτρα εξοπλισμό, όπως το VW e-Up!. Το BMW i3 δεν προσφέρει κάτι τέτοιο ενώ το Nissan Leaf διαθέτει ένα αντίστοιχο σύστημα που λειτουργεί κάτω από τα 40 km/h. Η σημαντικότερη διαφορά ωστόσο είναι ότι εφόσον ισχύσει η προτεινόμενη νομοθεσία αυτά τα συστήματα δεν θα μπορούν να απενεργοποιηθούν από τον οδηγό.

Στις Η.Π.Α. η νομοθεσία ήδη υποχρεώνει κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο να εκπέμπει κάποιον ήχο κάτω από τα 30 km/h. Οπότε τα μοντέλα που διατίθενται και στην από ‘κει πλευρά του Ατλαντικού, όπως το Chevrolet Volt και το VW e-Golf, είναι ήδη έτοιμα.

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube