Καύσιμο από τα σκουπίδια των McDonald’s

Καύσιμο από τα σκουπίδια των McDonald’s

Στη Lyon, ένα φορτηγό θα κινείται χάρη στο βιοαέριο που παράγεται επί της αρχής της αναερόβιας χώνευσης με τα απόβλητα που ανακτώνται στα εστιατόρια.

Από εδώ και στο εξής, θα βλέπετε τους κάδους απορριμμάτων των McDonalds με διαφορετικό μάτι. Κάποιοι δε, θα τολμούν ακόμη και να σκεφτούν ότι κάνουν μια καλή χειρονομία, ρίχνοντας τα σκουπίδια τους εκεί ύστερα απ’ ό,τι διαβάσουν.

Δυστυχώς όχι στην Ελλάδα. Στη Γαλλία, στην αλυσίδα των φαστφουντάδικων της φίρμας στη Lyon, θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αερίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από ένα φορτηγό. Και η λειτουργία θα είναι ένας «ενάρετος» κύκλος.

Το φορτηγό της Iveco θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία Martin Browder, το συνεργάτη εφοδιασμού της McDonald’s. Θα χρησιμοποιηθεί δε για τη συλλογή απορριμμάτων στην περιοχή της Lyon κατά τη διάρκεια της επιστροφής από δρομολόγια παράδοσης. Τα απορρίμματα θα αποθηκεύονται κάτω από την καρότσα του φορτηγού. Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στο τόπο παρασκευής μεθανίου της περιοχής (διαδικασία ανάκτησης αερίων με την αποσύνθεση οργανικών αποβλήτων), η οποία συνδέεται με το δίκτυο της GRDF, του παρόχου φυσικού αερίου στη Γαλλία.

Η Martin Browder θα μπορεί τότε να ανεφοδιάζει το φορτηγό της σε ένα κατάλληλο σταθμό. Ύστερα λοιπόν από τους κινητήρες που λειτουργούν με χρησιμοποιημένο λάδι μαγειρέματος, έρχεται και αυτός που λειτουργεί χάρη στο φαγητό που περισσεύει! Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο διπλός ρόλος του φορτηγού (παράδοση και συλλογή αποβλήτων) μειώνει τον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων. Τρία ακόμη φορτηγά αυτού του τύπου θα τεθούν σε λειτουργία το 2018.

[Πηγή lyon.direct]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube