Bonus σε όσους πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο

Bonus σε όσους πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο

Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γαλλία θα ανταμείβει τους εργαζομένους που προτιμούν τον πιο «πράσινο» τρόπο μετακίνησης προς τη δουλειά τους.

Αν δεν αποφασίζουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον λόγω ευαισθησίας, ίσως το κάνουμε για το κέρδος. Αυτό μάλλον σκέφτηκαν στη Γαλλία και στο εξής θα επιβραβεύουν με bonus όσους μετακινούνται προς και από τον χώρο εργασίας τους με ποδήλατο.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα θα λειτουργήσει πιλοτικά για έξι μήνες. Σε αυτό συμμετέχουν 20 εταιρίες και οργανισμοί, που απασχολούν συνολικά περίπου 10.000 εργαζομένους. Οι υπάλληλοι που θα πηγαίνουν στη δουλειά τους με το ποδήλατο θα αμείβονται με bonus €0,25 ανά διανυόμενο χιλιόμετρο.

Ο Γάλλος Υπουργός Μεταφορών Frederic Cuvillier ελπίζει ότι με ένα τέτοιο κίνητρο η χρήση ποδηλάτου για τις καθημερινές μετακινήσεις θα αυξηθεί κατά 50%. Σήμερα στη Γαλλία το ποδήλατο επιλέγεται μόνο από το 2,4% των εργαζομένων για τις μετακινήσεις του προς τη δουλειά, με τη μέση απόσταση για κάθε διαδρομή να φτάνει τα 3,5 km. Αν το μέτρο κριθεί επιτυχημένο μετά το πέρας του 6μήνου θα το διαδεχθεί ένα αντίστοιχο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Στο Βέλγιο, όπου οι ποδηλάτες εργαζόμενοι δεν παίρνουν bonus αλλά απολαμβάνουν κάποιες φοροαπαλλαγές, το 8% όλων των μετακινήσεων προς τον χώρο εργασίας γίνεται με ποδήλατο. Αλλά το πιο εντυπωσιακό ποσοστό το συναντάμε στην Ολλανδία, αφού φτάνει το εντυπωσιακό 25%!

[Πηγή: Reuters]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube