Η Ford περιορίζει τη χρήση νερού δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα

Η Ford περιορίζει τη χρήση νερού δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα

Η Ford δημοσίευσε την 15η ετήσια Αναφορά Βιωσιμότητας υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της εταιρίας στην περιβαλλοντικά υπεύθυνη παραγωγή.

Η Ford Motor Company δεσμεύεται να προχωρήσει ταχύτερα στα προγράμματα διατήρησης υδάτινων πόρων στις παγκόσμιες εγκαταστάσεις της και στην αλυσίδα προμηθευτών της, σύμφωνα με την 15η ετήσια Αναφορά Βιωσιμότητας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η ηγεσία της Ford θεωρεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να υπάρχει καθαρό, προσιτό, πόσιμο νερό και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που πληρούν τους κανόνες υγιεινής. Πέρσι η Ford μείωσε τη χρήση νερού ανά όχημα κατά 30% σε όλο τον κόσμο συγκριτικά με το 2009, πετυχαίνοντας το στόχο της δύο χρόνια νωρίτερα από το προδιαγεγραμμένο. Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω μείωση της χρήσης νερού κατά 2% επιπλέον φέτος, μαζί με τον προσδιορισμό νέων μακροπρόθεσμων στόχων.

«Καθώς η Ford συνεχίζει με την μεγαλύτερη παγκόσμια επέκταση τα τελευταία πενήντα χρόνια, η εταιρία αναγνωρίζει επίσης ότι οι δραστηριότητες σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού σύντομα θα καταστήσουν το νερό ένα δαπανηρό είδος πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο John Fleming, executive vice president, Global Manufacturing & Labor Affairs της Ford Motor Company. «Από επιχειρηματικής πλευράς, η “κατανόηση” των μελλοντικών περιορισμών και η άμεση μείωση της κατανάλωσης νερού από τη Ford ήταν μία λογική εξέλιξη».

Τον Απρίλιο ο Πρόεδρος και CEO της Ford, Alan Mulally, υπέγραψε την πρωτοβουλία CEO Water Mandate ορίζοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια τη δέσμευση της εταιρίας. Η πρωτοβουλία αυτή του ιδιωτικού – δημοσίου τομέα που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ το 2007 απαιτεί από τις συμμετέχουσες εταιρίες να αναφέρουν κάθε χρόνο την πρόοδό τους στη διαχείριση νερού.

Λίγο αργότερα μέσα στη χρονιά, η Ford θα αρχίσει να ζητά από τους προμηθευτές που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες νερού και όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας να αναφέρουν εθελοντικά την κατανάλωση νερού. Στη συνέχεια, η Ford θα συνεργαστεί με τους προμηθευτές για την επίτευξη μειώσεων. Ευελπιστεί ότι οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες θα έχουν θετική επίδραση και σε άλλους προμηθευτές ανά τον κόσμο, βοηθώντας τη Ford να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Σε όλο τον κόσμο, η Ford έχει επιτυχημένη δράση στη διατήρηση των υδάτινων πόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εργοστάσιο του Cuautitlán στο Μεξικό (τμήματα πρεσών και συναρμολόγησης).

Το εργοστάσιο, που κατασκευάστηκε το 1964, βρίσκεται σε μία περιοχή που αντιμετωπίζει έλλειψη νερού. Στο πέρασμα των δεκαετιών, η πόλη έχει φιλοξενήσει πολλές διεθνείς επιχειρήσεις όπως εταιρίες αναψυκτικών που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες νερού. Μέχρι το 1990, η κυβέρνηση του Cuautitlán αναγνώρισε  ότι η ζήτηση του νερού ξεπερνούσε την προσφορά και άρχισε να περιορίζει τη χρήση του και να γίνεται αυστηρότερη στη χορήγηση αδειών.

Ανάμεσα στις αλλαγές που εφαρμόστηκαν στο εργοστάσιο της Ford είναι:

  • Εγκατάσταση ειδικών σωλήνων πόσιμου νερού ώστε να διασφαλίζεται ότι χρησιμοποιείται μόνο για ανθρώπινη κατανάλωση
  • Ανακύκλωση όλου του υπόλοιπου νερού που χρησιμοποιείται στο εργοστάσιο
  • Αντικατάσταση ασφάλτου με οικολογικό τσιμέντο, που επιτρέπει την απορρόφηση του νερού βροχής

Αποτέλεσμα: Μείωση σχεδόν 58 % στη χρήση νερού ανά όχημα που παράγεται στις εγκαταστάσεις πρεσών και συναρμολόγησης του εργοστασίου του Cuautitlán μεταξύ 2000 και 2013.

«Αυτή είναι μία επιτυχία για την οποία είμαστε περήφανοι» δήλωσε ο Luis Lara, διευθυντής Μεξικανικών δραστηριοτήτων στο Γραφείο Περιβαλλοντικής Ποιότητας της Ford. «Όταν βρίσκεσαι σε μία περιοχή με περιορισμένους υδάτινους πόρους, εκτιμάς ότι το να έχεις νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Κάθε κυβικό μέτρο νερού που εξοικονομούμε στο εργοστάσιο του Cuautitlán είναι ένα κυβικό μέτρο που διατίθεται για τις γειτονικές ανθρώπινες κοινότητες».

Στην Ευρώπη, τα εργοστάσια κινητήρων της Ford σε Κολωνία, Γερμανία και Κραϊόβα, Ρουμανία όπου κατασκευάζεται ο 1.0 EcoBoost λανσάρισαν προηγμένες τεχνικές παραγωγής οι οποίες μειώνουν την ποσότητα του ψυκτικού που απαιτείται  κατά τη μηχανουργική επεξεργασία αλουμινένιων εξαρτημάτων κινητήρων σε μόλις πέντε μιλιλίτρα ανά εξάρτημα από δύο λίτρα. Για να μειωθούν οι εκπομπές CO2, η απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία του εργοστασίου της Κολωνίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, από τρία εργοστάσια υδροηλεκτρικής ενέργειας σε Νορβηγία και Σουηδία.

Η Ford ξεκίνησε μία στρατηγική προσπάθεια θέλοντας να βελτιώσει της επιπτώσεις της σαν εταιρία στον τομέα υδάτινων πόρων το 2000, θέτοντας ετήσιους στόχους μείωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Διαχείρισης Νερού. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας είναι μετρήσιμη.

Η εταιρία όχι μόνον κατάφερε να μειώσει τη χρήση νερού ανά όχημα δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά περιόρισε και την παγκόσμια χρήση νερού κατά 61%, ή πάνω από 37 εκατομμύρια λίτρα, μεταξύ 2000 και 2013. Αυτή η οικονομία αντιστοιχεί με 1 δις ντους διάρκειας πέντε λεπτών, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος. Η συνολική ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο στις εγκαταστάσεις της Ford διαμορφώθηκε από 64 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο σε 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Άλλα σημαντικά σημεία της Αναφοράς Βιωσιμότητας Ford είναι:

  • Το γεγονός ότι πωλήθηκαν σχεδόν 2,5 φορές παραπάνω ηλεκτρικά οχήματα το 2013 συγκριτικά με το 2012
  • Οι δράσεις της Ford για αύξηση της διαφάνειας στην αλυσίδα προμηθευτών και διασφάλιση περιβαλλοντικά υπεύθυνων ενεργειακών πηγών
  • Μία μείωση 18% εκπομπών CO2 στον Ευρωπαϊκό στόλο μεταξύ 2007 και 2013

Η προτεραιότητα της Ford να επιταχύνει την εξέλιξη νέων προϊόντων. Το παγκόσμιο λανσάρισμα προϊόντων του 2014 περιλαμβάνει 23 νέα ή σημαντικά ανανεωμένα οχήματα, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά σε διάρκεια ενός αιώνα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube