Θυμάστε το Nissan 300 ZX Turbo; [video]

Θυμάστε το Nissan 300 ZX Turbo; [video]

Το Nissan 300 ΖΧ Turbo φτιάχτηκε κυρίως για να ανταγωνιστεί την Corvette στην Αμερική αλλά δεν είχε και αρκετά ευρωπαϊκό DNA.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 τα ιαπωνικά σπορ αυτοκίνητα ήθελαν να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές αμερικάνικες και ευρωπαϊκές δυνάμεις. Σε κάποιες περιπτώσεις κατάφερναν μάλιστα και να κερδίζουν, εντυπωσιάζοντας τους ειδικούς δημοσιογράφους, κερδίζοντας παράλληλα φανατικούς οπαδούς μεταξύ των petrolheads.

Δείτε ακόμη Datsun 2000 Fairlady

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό του Honda NSX που… ντρόπιασε την Ferrari 348. Αλλά η Honda δεν ήταν η μόνη εταιρεία που έφτιαχνε εξαιρετικά σπορ αυτοκίνητα εκείνη την εποχή. Η Toyota είχε την δεύτερη γενιά της Supra με τον διτούρμπινο εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα. Και η Nissan έφτιαχνε το 300 ZX Turbo με τρίλιτρο V6 biturbo. Το οποίο είχε ως βασικό ανταγωνιστή την Corvette ενώ δειλά δειλά στην Ευρώπη συγκρίνονταν με κάποιες εκδόσεις της 911 ως μια φθηνότερη εναλλακτική αλλά και με τα πολυτελή κουπέ της BMW.

Δείτε ακόμη Datsun 240Z

Το εικονιζόμενο αυτοκίνητο που έγινε γνωστό στην Ευρώπη είναι το Ζ32. Έμεινε στην αγορά από το 1990 ως το 1996, ενώ στην Ιαπωνία συνέχισε να πωλείται ως το 2000. Εμφανισιακά το 300 ZX ξεχώριζε από την οροφή T-bar με δύο γυάλινα τμήματα πάνω από το κεφάλι οδηγού συνοδηγού να αφαιρούνται και να τοποθετούνται στον χώρο αποσκευών. Το 300 ZX είχε εξαιρετικά προηγμένη για την εποχή τεχνολογία, με 24βάλβιδες κεφαλές και μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων, δύο τούρμπο της Garrett και δύο intercooler. Έβγαζε 300 άλογα και 27 κιλά ροπή, που κατέληγαν στους πίσω τροχούς μέσω χειροκίνητου σασμάν 5 σχέσεων ή αυτόματου τεσσάρων. Είχε 4διεύθυνση καθώς επίσης και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ σε δύο θέσεις. Στο video που βρήκαμε το τηλεοπτικό Motorweek δοκιμάζει το 300 ΖΧ Turbo έχοντας ως σημείο αναφοράς την Ζ51 Corvette. Ο δοκιμαστής βρίσκει πιο ευέλικτο το Nissan, χάρη στην τετραδιεύθυνση, αλλά πιο φιλικό το αμερικάνικο κουπέ.

Πηγή R&T

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube