Σπάνια Ferrari 288 GTO «του κουτιού» στο σφυρί

Σπάνια Ferrari 288 GTO «του κουτιού» στο σφυρί

Σε εξαιρετική κατάσταση και με πολύ λίγα χιλιόμετρα, αναμένεται να πουληθεί σαν ζεστό ψωμάκι, για αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Η Ferrari 288 GTO γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το εργοστάσιο του Maranello την εξέλιξε πάνω στη βάση της 308 GTB. Αλλά της έδωσε έναν επικό διτούρμπινο V8, την δεύτερη εξέλιξη του οποίου είδαμε και στην Ferrari F40.

Το “O” σημαίνει Omologata, καθώς το αυτοκίνητο είχε δημιουργηθεί για να πάρει έγκριση τύπου ως αγωνιστικό για τους αγώνες GT αλλά κυρίως για το Group B. Ταυτόχρονα, δημιουργείτο και μια σύνδεση με το ένδοξο παρελθόν και την θρυλική Ferrari 250 GTO.

Ενώ το περίγραμμα παραμένει σχεδόν ίδιο με αυτό της 308, οι πινελιές του Pininfarina έχουν προσθέσει αγριάδα και πάθος. Χάρη στην συνδυασμένη χρήση ανθρακονημάτων και ενισχυμένων με Kevlar πάνελ από fiber glass, το βάρος ήταν μειωμένο. Ο κινητήρας ήταν ένας V8 2.9, με απόδοση 400 ίππων. Ήταν φυσικά τοποθετημένος στο κέντρο, κατά μήκος και η κίνηση μεταφέρονταν στους πίσω τροχούς με ένα πεντάρι χειροκίνητο κιβώτιο, «δανεικό» από τα μονοθέσια F1 της εποχής. Την ίδια προέλευση είχαν και κάποια τμήματα της ανάρτησης, καθώς και τα φρένα.

Τελικά το Group B καταργήθηκε και το αυτοκίνητο δεν έτρεξε ποτέ, αλλά η Ferrari είχε κατασκευάσει 272 αυτοκίνητα, που έμειναν πολύτιμη κληρονομιά στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό.

Τώρα ένα σπάνιο δείγμα από αυτά τα 272 αυτοκίνητα, θα τεθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Mecum Auctions στο διεθνές event Monterey Car Week που συγκεντρώνει κλασικά και σύγχρονα εξωτικά αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο. Και φυσικά το ενδιαφέρον συλλεκτών.

Το αυτοκίνητο έχει 11.980 km και η τιμή του εκτιμάται ότι θα φτάσει τα $3.000.000.

Πηγή Motorauthority

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube