Σινεμά & Αυτοκίνητο: Duel [official trailer]

Σινεμά & Αυτοκίνητο: Duel [official trailer]

«Για έλα, άθλιε χοντροκέφαλε, για βγάλε το χοντρόκωλο φορτηγό σου από το δρόμο μου». Όταν ξεστόμιζε τα λόγια αυτά ο David Mann δεν ήξερε τι τον περίμενε!

Έτος 1972 Σκηνοθέτης Steven Spielberg Σταρ Peterbilt 281 1955, Plymouth Valiant 1970 Ηθοποιοί Dennis Weaver, Jacqueline Scott, Eddie Firestone, Lou Frizzette, Shirley O’Hara Διάρκεια 1h 30’ Ελληνικός τίτλος H μονομαχία

Υπόθεση Ο μεσόκοπος πωλητής David Mann, οδηγώντας σε έναν εγκαταλειμμένο αυτοκινητόδρομο στη νότια California, προσπερνά ένα παλιό βυτιοφόρο, του οποίου ο οδηγός προσβάλλεται και τον κυνηγά λυσσασμένα. Ένα κυνηγητό που θα καταλήξει σε μονομαχία… μέχρι θανάτου.

Πρέπει να ξέρετε
 Το πρώτο μεγάλο φιλμ του Spielberg, που ήταν τότε μόλις 26 ετών, παραγγελία για την τηλεόραση. 
Ο οδηγός του βυτιοφόρου δεν εμφανίζεται ποτέ, αφήνοντας πρωταγωνιστή το Peterbilt. O Spilberg επέλεξε ανάμεσα σε επτά τράκτορες το Peterbilt, διότι του θύμιζε ανθρώπινο πρόσωπο.
Το «
Chucks Café» υφίσταται και σήμερα, μόνο που στη θέση του, νότια του Acton στην California, βρίσκεται ένα γαλλικό εστιατόριο.
Όταν ο «αόρατος»
Carey Loftin, που υποδύεται τον οδηγό του βυτιοφόρου, ρώτησε τον Spielberg ποια είναι τα κίνητρά του για να βασανίσει έτσι ένα οδηγό IX, o σκηνοθέτης του είπε: «Επειδή είσαι ένας βρόμικος, σάπιος, σκατογιός μιας σκύλας». Και ο Loftin απάντησε: «Μικρέ, έχεις προσλάβει το σωστό άνθρωπο».
To Valiant που εμφανίζεται στο φιλμ είναι στην πραγματικότητα τρία διαφορετικά αυτοκίνητα: Στην πρεμιέρα του «Duel» στην TV ήταν ένα Valiant 318 V8 του ’70 και ένα 225 Slant-Six* του ’71. Στην σκηνές που προστέθηκαν για την κινηματογραφική του καριέρα (από τα 74’ στα 90’) χρησιμοποιήθηκε ένα Valiant 225 Slant-Six του 1972. Και στα τρία τοποθετήθηκαν τάσια από Valiant του 1971.

Τι λέει το DRIVE Απλούστατο το σενάριο, αλλά η σκηνοθετική μαεστρία σε κρατά σε αναμμένα κάρβουνα. Το βυτιοφόρο σε αντίστοιχο ρόλο με τον καρχαρία του (μεταγενέστερου) Jaws. Ούτε οντισιόν για «Τα σαγόνια του καρχαρία» να έδινε!

Slant -Six ήταν ένας 6κύλινδρος κινητήρας σε σειρά της Chrysler, γνωστός και ως G-engine, που πήρε την ονομασία του εξ αιτίας της κλίσης των 30º (Slant) του μπλοκ από την κατακόρυφο.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube