Σαν σήμερα: Το 2007, ανοίγει το πρώτο McDonald’s MC-DRIVE στο Πεκίνο

Σαν σήμερα: Το 2007, ανοίγει το πρώτο McDonald’s MC-DRIVE στο Πεκίνο

Στις 19 Ιανουαρίου του 2007, ανοίγει το πρώτο κατάστημα McDonald’s drive-through στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της πολυπληθέστερης χώρα στον κόσμο.

Αυτό και αν ήταν το «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός». Η τελετή των εγκαινίων για το νέο διώροφο εστιατόριο fast-food, που βρίσκόταν δίπλα σε ένα βενζινάδικο, περιλάμβανε παραδοσιακούς Κινέζους χορευτές λιονταριών και έναν Κινέζο Ronald McDonald.

Σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου The Associated Press κατά το έναρξη του MC-DRIVE στο Πεκίνο, «Η διψήφια οικονομική ανάπτυξη της Κίνας δημιούργησε μια ανερχόμενη αγορά για αυτοκίνητα, fast-food και άλλα καταναλωτικά αγαθά. Η χώρα ξεπέρασε την Ιαπωνία πέρυσι για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά οχημάτων παγκοσμίως ύστερα τις ΗΠΑ, με 7,2 εκατομμύρια πωλήσεις αυτοκινήτων, αύξηση 37%».

Οι αλυσίδες ταχυφαγείων από ξένες χώρες ήρθαν για πρώτη φορά στην Κίνα το 1987, με τα εγκαίνια ενός καταστήματος Kentucky Fried Chicken. Το σπίτι του Big Mac και του Happy Meal έφτασε στην Κίνα τρία χρόνια αργότερα. Το 2005, η μεγαλύτερη αλυσίδα fast-food στον κόσμο, η McDonald’ s, ξεκίνησε το πρώτο της εστιατόριο στην Κίνα, στην πόλη Shenzhen στην επαρχία Guangdong, κοντά στο Hong Kong. Η κίνηση στο Πεκίνο ήταν το 16ο κινεζικό MC-DRIVE. Τον Σεπτέμβριο του 2008, η Chinadaily.com ανέφερε ότι εκτός από την Αμερική, «η Κίνα είναι η Νο 1 αγορά ανάπτυξης για την McDonald’s, με 960 εστιατόρια και πάνω από 60.000 υπαλλήλους».

Η McDonald’s άνοιξε το πρώτο MC-DRIVE στις ΗΠΑ το 1975. Πριν από αυτά, υπήρχαν εστιατόρια drive-in, όπου οι πελάτες έκαναν τις παραγγελίες τους σε πλευρικά μικρόφωνα. Οι «σερβιτόροι», γνωστοί ως «carhops», συχνά φορούσαν πατίνια, και σέρβιραν απευθείας τις παραγγελίες στα αυτοκίνητα των πελατών. Η στάνταρ χρέωση του drive-in περιλάμβανε χάμπουργκερ ή χοτντόγκ, root beer και μιλκσέικ. Τα drive-in έφτασαν στο ύψος της δημοτικότητάς τους στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950 -στην Ελλάδα τα λιγοστά το ’70.

Στις 19 Ιανουαρίου του 1954, η General Motors ανακοίνωσε σχέδιο ενός δισ. δολαρίων για την επέκταση της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Η GM, όπως και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, είχε πλέον βαθιά τσέπη λόγω της μεταπολεμικής έκρηξης στις πωλήσεις αυτοκινήτων, αν και οι πωλήσεις υποχώρησαν στις ΗΠΑ το 1953.



Στις 19 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, το 1955, γίνεται το Cadillac Park Avenue Show Car στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria, στη Νέα Υόρκη. Εκεί, παρουσιάζεται το πρωτότυπο της πολυτελούς Cadillac Eldorado Brougham. Ένα πανάκριβο αυτοκίνητο που ήταν φορτωμένο με κάθε έξτρα που είχε στην γκάμα της η Cadillac.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube